Mustavalkokuvaus on noussut uuteen kukoistukseen, vaikkei sitä oikeastaan ole koskaan kokonaan unohdettukaan. Miksi se on yhä niin suosittua?

Kuvausvinkit_img1

Mustavalkokuviin liittyy tiettyä nostalgiaa. Vanhojen valokuvien lisäksi niistä tulevat mieleen television alkuajat. Mustavalkoinen kuva korostaa tehokkaasti kohteen muotoja ja sävyjä. Värikuvassa tylsältä näyttävä kohde voi näyttää mustavalkoisena paljon vaikuttavammalta.

Näissä vinkeissä syvennytään mustavalkokuvaukseen ja käydään läpi seuraavat aihealueet:
• Talviset maisemat
• Muotokuvat
• Kaupunkimaisemat
• Yövalokuvaus
• Suodinten käyttö
• Mustavalkoisin silmin
• JPEG- ja RAW-kuvien ottaminen

Talviset maisemat
Talviset maisemat sopivat hyvin mustavalkokuvaukseen. Tähän aikaan vuodesta maisemat ovat usein hyvin värittömiä – ei eloisaa vihreää tai punaisia ja keltaisia kukkia. Luminen maisema on jo luonnostaan melko mustavalkoinen. Silloin voi keskittyä lehdettömien puiden, kiviseinien ja rakennusten muotoihin. Kuvan tärkeimmiksi elementeiksi nousevat sommittelu ja kontrastit.

Kolmanneksien sääntö on hyvin hyödyllinen mustavalkokuvissa, sillä niissä silmä ei kiinnity väreihin. Kuvittele, että kameran etsimeen olisi piirretty ristikko: kaksi pystyviivaa ja kaksi vaakaviivaa, jotka risteävät neljässä kohdassa. Sijoita kohde johonkin risteyskohdista, niin kuvan sommittelusta tulee vaikuttava.

Toinen sommittelukikka on loittoneva perspektiivi. Tämän periaatteen näkee, kun ottaa kuvan esimerkiksi tietä tai rautatiekiskoja pitkin. Tien tai kiskojen reunat näyttävät sulautuvan yhteen etäällä, vaikka tiedämme, että ne pysyvät erillään. Viivat kiinnittävät katsojan huomion ja vetävät silmän sisälle kuvaan.

1   2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat