Kuvausvinkit: Syystaivaan valokuvaus

Suotimet

Objektiiviin voidaan kiinnittää kahdenlaisia suotimia, joiden avulla taivaan yksityiskohdat erottuvat kuvissa.

Picture_Tutorial_DSLR_p2 
Heijastus, © Mazen Abdulmalek 2011, Canon EOS 60D

Polarisaatiosuodin
Polarisaatiosuodin on hyödyllinen, sillä sen avulla pilvet erottuvat sinisellä taivaalla. Suodin estää osan sinisten alueiden valosta, joten taivas ei ylivalotu eikä näytä kuvassa valkoiselta.

Kiinnitä polarisaatiosuodin objektiiviin ja katso kohdetta EOS-kameran etsimen tai nestekidenäytön Kuvaus näytöllä -kuvan kautta. Kierrä suodinta, kunnes sinisten alueiden värikylläisyys on haluamallasi tasolla.

Polarisaatiosuodin on tehokkaimmillaan silloin, kun kuvaamasi taivaan kohta on kohtisuorassa kulmassa aurinkoon nähden. Puolenpäivän aikaan, kun aurinko on korkealla, paras kuvauskohta on horisontti missä tahansa suunnassa. Auringonnousun ja -laskun aikaan, kun aurinko on itäisessä tai läntisessä horisontissa, parhaat kuvauskohdat ovat pohjoisen- ja etelänpuoleisissa horisonteissa.

Puolivärisuodin
Toinen tapa tasapainottaa taivaan ja maan valotusta on puoliväriharmaasuodin. Suotimen toinen pää on harmaa ja toinen kirkas. Suodin asetetaan objektiivin eteen niin, että harmaa alue peittää taivaan. Tämä vähentää taivaalta kennoon päätyvän valon määrää ja tasapainottaa valotusta.

Valotus on asetettava ennen suotimen kiinnittämistä: tee valotusmittaus maasta, merkitse valotusaika ja aukon asetus muistiin ja säädä asetukset kameraan manuaalisesti. Näin lukemat eivät muutu, kun asetat suotimen objektiivin eteen.

Suorakaiteen muotoinen puolivärisuodin on usein paras valinta, sillä sen voi kiinnittää objektiivin eteen liitettävään pidikkeeseen. Pidikkeessä suodinta voi liikuttaa korkeussuunnassa niin, että harmaa alue peittää taivaan silloinkin, kun horisontti ei ole keskellä kuvaa.

Laaja dynaaminen alue (HDR)
HDR-toiminto ottaa samasta kohteesta useamman kuvan (usein kolme) eri valotusasetuksilla: alivalottunut, oikein valottunut ja ylivalottunut. Alivalottuneessa kuvassa taivas toistuu oikein, kun taas oikein valottuneessa ja ylivalottuneessa kuvassa maan yksityiskohdat näkyvät hyvin. Kamera yhdistää kaikki otokset yhdeksi kuvaksi, jossa sekä tummat että vaaleat alueet näkyvät yksityiskohtaisina.

HDR-toiminto löytyy joistakin uudemmista EOS-kameroista, mutta saman lopputuloksen voi luoda myös itse manuaalisesti. Ota ensin kolme kuvaa valotushaarukointitoiminnolla (AEB), niin saat eri lailla valottuneita kuvia. Siirrä kuvat tietokoneeseen ja yhdistä ne yhdeksi yksityiskohtaiseksi kuvaksi kameran mukana toimitetun Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmiston HDR-työkalulla.

Varmista tästä, että käytössäsi on ohjelmiston uusin versio.

1  2   3  4  5

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Asetelmavalokuvaus
Matkakuvaus
Urheilukuvaus
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?