Oikea väritasapaino

Valkotasapainoasetus säätää kameran väriasetuksia niin, että valkoiset kohteet tallentuvat tarkasti valkoisina valaistuksesta riippumatta.

Aivomme korjaavat valon muutokset automaattisesti siten, että paperiarkki näyttää samanväriseltä päivänvalossa ja sisävalaistuksessa. Valkotasapainotoiminto ratkaisee saman ongelman Canon-kamerassasi.

Automaattinen valkotasapainoasetus tuottaa useimmiten loistavia tuloksia. Harmaina syyspäivinä valkotasapainoasetukseksi kannattaa kuitenkin valita pilvinen, jolloin omin silmin näkemäsi värit toistuvat myös ottamissasi kuvissa. Kokeile eri asetuksia saman kohteen kanssa löytääksesi mieleisesi.

Tulosten suodattaminen polarisaatiosuotimella.

Polarisaatiosuodin saattaa muuttaa joitakin värejä, mutta siinä itsessään ei ole väriä. Nimensä mukaisesti se säätelee polarisoitunutta valoa.

Auringon valo on polarisoimatonta – kaikki valoaallot ovat eri kulmassa valon akseliin (suuntaan) nähden. Jos valo kuitenkin heijastuu ei-metallisesta pinnasta, aallot järjestyvät siten, että ne ovat akseliin nähden samassa kulmassa.

Riippuen siitä, miten polarisaatiosuodin on asetettu, se joko estää suurimman osan polarisoituneesta valosta, päästää osan siitä läpi tai päästää sen läpi kokonaan. Kukista ja lehdistä heijastuva valo on polarisoitunutta. Siten polarisaatiosuodin, joka on kierretty estämään polarisoituneen valon läpipääsy, vähentää näistä pinnoista tulevan valon määrää ja lisää näiden värien kylläisyyttä.

Ota kuitenkin huomioon, että polarisaatiosuodin estää heijastumia, jolloin kiiltävät pinnat menettävät kiiltoaan. Se voi myös saada lehdistä otetut kuvat näyttämään "latteilta".


1  2  3  4

spacer
					image

Kuvausvinkit

Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat
Yökuvaus
Syysvalokuvaus
Maisemakuvaus kaupungissa