Kuvausvinkit: Arkkitehtuurikuvaus

Toisenlaiset kuvakulmat

Rakennuksia ei tarvitse aina kuvata maan tasosta. Saat aikaan täysin erilaisen kuvakulman, kun kuvaat kohdetta korkeammalta, esimerkiksi

toisesta rakennuksesta, sillalta tai parkkitalosta. Tällöin kameraa ei tarvitse kallistaa. Tässä tapauksessa et kuitenkaan voi vaikuttaa kohteen ja kameran väliseen etäisyyteen. Siksi kuvatessa kannattaa käyttää zoom-objektiivia, jonka polttovälialue on laaja. Tällöin voit rajata rakennuksen tarkasti.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_img3

La Cathédrale Saint André, You Connect -jäsen Daniel Ouiller, Canon EOS 7D

Voit kuvata kohdetta myös alhaalta. Tämä kuvaustapa toimii parhaiten, jos etualalla on jokin muu kohde, esimerkiksi kukkia. Käy maahan makaamaan ja sommittele kuva siten, että kukat luovat pääkohteen lisäksi kiinnostavan kohteen kuvan etualalle. 

EOS600D- ja EOS 60D-kameroiden kääntyvän näytön avulla tämä on helppoa. Voit asettaa kameran mihin haluat ja kääntää näytön sopivaan asentoon. 

Löydä yksityiskohdat
Yleiskuvat rakennuksista ovat näyttäviä, mutta rakennusten yksityiskohdat voivat olla vielä kiinnostavampia. Esimerkiksi kirkoissa ja katedraaleissa on usein kivestä veistettyjä patsaita. Maan tasolla olevia patsaita on helppo kuvata. Korkeammalla olevia kohteita kannattaa kuvata kauempaa zoom-objektiivin telealuetta käyttäen. Tämä vähentää kameran kallistamisesta johtuvaa vääristymistä.

Uudemmissa rakennuksissa ei yleensä ole koristeellisia veistoksia, mutta niiden ikkunat ja rakennusmateriaalit voivat tarjota kiinnostavia kuvauskohteita.

Vanhaa ja uutta
Vanhoja rakennuksia kuvataan usein siten, että myös rakennusten ympäristö näkyy kuvassa. Uudempien rakennusten ympärillä ei useinkaan ole avomaisemia, ja ne sopivatkin siksi paremmin abstraktimpaan kuvaukseen, erityisesti lähikuviin rakenteista.

1  2  3  4

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?
Jälkikäsittely
Erilaiset vuodenaikakuvat
Vuodenaika ja sää
Täydelliset muotokuvat