Kuvausvinkit: Arkkitehtuurikuvaus

PowerShot- ja IXUS-kameroiden optinen zoom

Helpoin tapa kuvata rakennuksia on siirtyä tarpeeksi kauas kohteesta siten, että koko rakennus näkyy kuvassa.

Tämä tapa toimii hyvin, jos tilaa on paljon. Jos mahdollista, käytä zoom-objektiivin telepäätä ja siirry vielä kauemmas, jotta koko rakennus näkyy kuvassa. Miksi? Mitä pidempi etäisyys kohteeseen on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä vältät pystylinjojen kallistumisen kuvassa.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_img2

Philadelphia, You Connect -jäsen Florence Le Squer, Canon Digital IXUS 500

Pystylinjojen kallistumista ilmenee kuvattaessa kameralla ylöspäin kohdetta, jossa on samansuuntaiset sivut. Kuvassa sivut näyttävät lähentyvän toisiaan kuvan yläosassa. Kun siirryt kauemmas kohteesta, voit kuvata siten, että kamera on lähes tai kokonaan vaakasuorassa.

Kuvaaminen kauempaa onnistuu yleensä ongelmitta, kun kyseessä on esimerkiksi yksittäinen talo maaseudulla. Kaupungeissa kuvaaminen on hankalampaa, koska kohteen ympärillä on muita rakennuksia. Tällöin kannattaa käyttää zoom-objektiivin laajakulmapäätä. Jos kuvaat siten, että kamera on vaakasuorassa, kuvassa saattaa näkyä vain rakennuksen alaosa. Jos kuvan etualalla on kuitenkin jokin kiinnostava kohde, sitä voi käyttää johdattamaan katse kuvaan. 

Pystylinjojen kallistuminen voi myös olla kuvan tehokeino. Siirry lähemmäs rakennusta ja kallista kameraa siten, että rakennus vääristyy tarkoituksellisesti. Kallista kameraa tarpeeksi, jotta pystylinjat kallistuvat voimakkaasti. Siten teet selväksi, että vaikutelma on luotu tarkoituksellisesti.

1  2  3  4

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?
Jälkikäsittely
Erilaiset vuodenaikakuvat
Vuodenaika ja sää
Täydelliset muotokuvat