Maailma on täynnä liikettä. Miten onnistut vangitsemaan sen yhteen ainoaan kuvaan? Voit tehdä sen kahdella tavalla: joko ottamalla liikkeen vaikutelmaa viestivän epäterävän kuvan tai "jäädyttämällä" kuvan, jolloin tallennat hetken tunnelman.

Onnistuneeseen toimintakuvaukseen vaaditaan ymmärrystä kameran käytöstä, tekniikkaa ja harjoittelua. Näissä kuvausvinkeissä keskitytään seuraaviin aiheisiin:
• Valotusaika
• Aukon ja ISO-herkkyyden vaikutus
• Kameran panorointi
• Urheilukuvaus
• Kuvanvakain
• Kokeile ja keksi

Valotusaika
Toimintakuvauksen kannalta on tärkeää ymmärtää liikkeen vaikutus valotusaikaan.

Jos kohteesi on aivan paikallaan ja kamerasi vakaalla jalustalla, käyttämälläsi valotusajalla ei ole suurta merkitystä. 1 sekunnin ja 1/1000 sekunnin valotusajat tuottavat samankaltaisia tuloksia – ainakin kohteen terävyyden suhteen.

Kuvittelepa kuitenkin, että kameran edestä juoksee koira 16 kilometrin tuntinopeudella. Yhdessä sekunnissa se liikkuu lähes 5 metrin matkan. Jos käytät 1 sekunnin valotusaikaa, koira näkyy kuvassa hyvin epäterävänä.

Tehoste voi olla hyvin toimiva ja antaa voimakkaan liikkeen vaikutelman. 1 sekunnin valotusaika voi olla tässä tilanteessa liian radikaali vaihtoehto, mutta esimerkiksi 1/15:n valotusaika on kokeilun arvoinen (koira liikkuu noin 30 cm). Jos sen sijaan haluat koiran näyttävän ilmaan jähmettyneeltä, kokeile 1/1000 sekunnin valotusaikaa. Tämän silmänräpäyksen aikana koira liikkuu alle 0,5 cm.

1   2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat