Luminen puu, Michael "Nick" Nichols

Canon Master Michael "Nick" Nichols on palkittu valokuvaaja, joka on kuvannut maailman syrjäisimmissäkin kolkissa. Hän aloitti National Geographicin kuvaajana vuonna 1996, ja hänet nimettiin lehden toimittajaksi tammikuussa 2008.

National Geographicin vuoden 2012 joulukuun numeron kansikuvana oli viiden sivun kokoon avautuva Nickin otos 75-metrisestä ja 3 200 vuotta vanhasta mammuttipetäjästä.

Nick kokosi kuvan 126 erillisestä kuvasta, jotka hän otti 45 minuutin aikana kekseliäiden tekniikoiden avulla keskellä Kalifornian lumimyrskyä.

Luminen puu, Michael Nick Nichols – Canon
© Snow Tree, Michael 'Nick' Nicols – Canon EOS 1D Mark IV

Tapasimme Nickin ja keskustelimme hänen kanssaan Yellowstonen kansallispuiston talvesta, lumikuvauksen haasteista ja hänen huippukuvansa synnystä.

Talvi Yellowstonessa

"Olen parhaillaan vuoden kestävässä tehtävässä kuvaamassa ja dokumentoimassa Yellowstonen kansallispuiston ekosysteemiä. Hirvien kiima-aika on juuri nyt meneillään, joten talvea ei tarvitse odottaa kauan. Täällä talvi saapuu varhain ja nopeasti. Pakkanen voi kiristyä 40 asteeseen, ja lunta kertyy todennäköisesti 15 metriä. Pysyttelemme seuraavat viikot lähellä Old Faithful -geysiriä ja liikumme moottorikelkoilla."

Lumen keskellä kuvaaminen

"Harjoittelen vasta lumisissa oloissa kuvaamista! Tuoreessa lumessa on oma erityinen sävy ja tunnelma. Se kietoo maan ikään kuin pehmeään peitteeseen ja saa unohtamaan ongelmat ja puutteet. Lumen keskellä kaikki tuntuu satumaiselta, hiljaiselta ja verkkaiselta – jopa suurkaupungissa.

Elämä kulkee edelleen omaa rataansa, mutta tunnelma on pohdiskeleva. Lumi erottaa meidät normaalista ympäristöstämme. Lumessa on jotain maagista, ikään kuin maailmaa katsoisi täysin uusin silmin. Lumimyrskyn keskelläkin tulee tunne, että haluaa tarttua kameraan ja lähteä kuvaamaan.

Lumen keskellä kuvatessa on tärkeää käyttää valomittaria ja korjata kameran valotusta. Kamerat säätävät valotusta automaattisesti harmaan suuntaan. Kirkkaassa lumessa valotusta on korjattava, jotta lumi näyttää varmasti valkoiselta."

Snow Tree -kuvan syntytarina

"Puun nimi on The President, ja se on maailman toiseksi suurin puu. Sen ikää ei ollut tieteellisesti varmennettu, ennen kuin otimme tämän kuvan.

Suunnittelimme kuvaa lähes kaksi vuotta. Olin löytänyt kuvauspaikan vuosi aiemmin. Ajatus oli kuvata 45 minuutissa 3 200 vuoden ikäinen puu kaikessa komeudessaan. Kuva on täysin aito, ja kuvasimme kaikki sen osat nopeasti yhdellä kertaa, sillä lumimyräkkä oli sakea. Halusin odottaa lumista päivää, sillä lumi tekisi kuvasta dramaattisemman.

Valmistelimme kuvausta kaksi viikkoa. Käytimme kiipeilyvälineitä, jotka eivät vahingoita puuta. Kuvasin kolmella Canon EOS 1D Mark IV -kameralla, joissa käytin L-sarjan 35 mm:n 1,4-aukon objektiivia. Asetimme kamerat telineelle. Laskimme sitten telinettä kaksi metriä kerrallaan ja jokaisen pysähdyksen aikana otimme puusta uudet kuvat kuvauskohtaan sopivilla valotusasetuksilla. Tuloksena oli korkearesoluutioinen kuva koko jättimäisestä puusta. Yhdistimme kuvat manuaalisesti tietokoneella. Kuva on valtavan tarkka. Olemme suunnitelleet sen heijastamista korkean rakennuksen seinään, jotta koko kuva pääsisi oikeuksiinsa.

Villiä luontoa esittävissä kuvissa nähdään usein norsuja tai leijonia. Tämä kuva nostaa kuitenkin parrasvaloihin puun, joka on syntynyt tuhansia vuosia sitten. Toivottavasti kuva pysäyttää ja saa miettimään ajan rajallisuutta. Maailma muuttuu hurjan nopeasti, eikä asioita osaa arvostaa, ennen kuin ne menettää."

Esittelyssä Canon Explorer -kuvaaja Ekaterina Mukhina

Tapasimme äskettäin Canon Explorer -kuvaaja Ekaterina Mukhinan. Kysyimme häneltä, mistä hän pitää eniten talvessa ja millaisia tarinoita hänen kuviensa takaa paljastuu.

Ekaterina on kuvannut 16-vuotiaasta saakka. Vuonna 2000 hän valmistui Moskovan valokuvausakatemiasta ja osti ensimmäisen Canon-filmikameransa. Hän alkoi kuvata harrastuksekseen extreme-urheilulajeja. Vuodesta 2003 lähtien hän on keskittynyt kuvaamaan ihmisiä ja erilaisia tapahtumia freelancer-ammattikuvaajana.

Ekaterinalla on kokemusta yli 400 hää- ja henkilökuvauksesta. Hän on kulkenut työn perässä kotoaan Venäjältä eri puolille Eurooppaa, Etelä-Amerikkaa, Karibiaa, Aasiaa ja Afrikkaa. Viimeksi hän on kuvannut eteläisellä Tyynellämerellä ja Uudessa-Seelannissa.

Luminen puu, Michael Nick Nichols – Canon
©Ekaterina Mukhina – Canon EOS 1D X

Mistä pidät eniten talvessa?

"Hääkuvaajalle kesä ja syksy on kiireisintä aikaa. Talvella voin rentoutua ja lomailla. Pidän vapaalaskusta ja lumilautailusta, ja talvilomani keskittyvät yleensä urheiluun. Pidän kuitenkin lomallakin aina kameran lähellä!

Haluan kuvata hääkuvia erityisen hienoissa paikoissa. Vapaa-ajallakin pidän silmällä ympäristöäni ja etsin luovia tapoja kuvata ihmisiä erityisissä ympäristöissä.

Kerro meille kuvastasi

Luminen puu, Michael Nick Nichols – Canon

"Otin tämän kuvan Uudessa-Seelannissa, jossa lomailin ystävieni kanssa. Lähdimme laivalla katsomaan Doubtful Soundia ja läheisiä vuonoja.

Nousin myöhään illalla kannelle ihailemaan eteläisen pallonpuoliskon kaunista yömaisemaa. Kannella oli myös pariskunta, ja tunnelma oli intiimi ja vangitseva. Ymmärsin nopeasti ainutlaatuisen tilanteen, ja otin tämän kuvan, jonka tunnelma syntyy laivasta, pariskunnasta ja kauniin kirkkaasta taivaasta.

En tarvinnut jalustaa, sillä Canon 1D X -kamerani soveltuu erinomaisesti hämäräkuvaukseen."