Näytä juhlahumu uudessa valossa

Vuoden päättymistä juhlitaan eri maissa ja kulttuureissa eri tavoin. Juhlat ilmentävät kansojen identiteettiä, historiaa ja perinteitä. Juhlatapojen monimuotoisuus näyttää elämän uudessa valossa, ja ainutlaatuinen juhlatunnelma on oiva mahdollisuudet upeiden kuvien ottamiseen.

Näytä juhlahumu uudessa valossa – Canon
© Ben K Adams – Canon EOS 6D

Joulutarinoita eri puolilta maailmaa

Joulu on kenties merkittävin eri puolilla maailmaa vietettävä talvikauden juhla. Eri maissa ja kulttuureissa vietetään joulua eri tavoin. Juhlallisuudet ovat usein sekoitus kristillistä kulttuuria, pakanallisia uskomuksia ja kansanperinteitä.

Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa ja monissa muissa Euroopan maissa järjestetään yltäkylläisiä joulumarkkinoita. Markkinat avataan usein noin kuukausi ennen joulua, ja ne ovat hyvä tilaisuus ottaa kuvia väkijoukosta nauttimassa tapahtuman antimista.  Yöllä markkinakojut on valaistu kauniisti ja tunnelmallisesti. Käytä laajakulmaobjektiivia tai -asetusta, niin saat kuvaan enemmän kohteita, tai kokeile, millaisia kuvia saat aikaiseksi yö- tai hämärätilassa. Lue lisää oppaistamme.

Näytä juhlahumu uudessa valossa – Canon
© Matteo Paciotti – Canon EOS 5D Mark II

Monissa Euroopan maissa jouluaattoa tai -päivää vietetään perheen ja ystävien parissa. Silloin jos koskaan kamera kannattaa pitää lähellä. Tanskassa aterian odotetuin herkku on riisivanukas, jonka sisään on piilotettu manteli. Manteli tietää hyvää onnea koko seuraavaksi vuodeksi sille onnekkaalle, joka sen annoksestaan löytää. Perinne on siis lähes sama kuin meillä riisipuuro.

Eteläisten maiden juhlatavat

Toisella puolella maailmaa joulua juhlitaan hyvin eri tavalla.

Meksikossa, Guatemalassa ja Yhdysvaltojen eteläosissa vietetään perinteistä Las Posadas -juhlaa 16.–24. joulukuuta. Kaupungeissa ja kylissä järjestetään kulkueita, joissa on paljon mielenkiintoista kuvattavaa.

Kulkueen johtaja pitää on kädessään paperisen varjostimen sisällä olevaa kynttilää, ja kulkue vierailee kodeissa, joissa asukkaat esittävät lauluja.  Lapsille on järjestetty pelejä ja leikkejä, ja he saavat lahjoja lyömällä yleensä savesta tehtyä tähden muotoista piñataa. Yhdeksän päivää kestävä juhla edustaa yhdeksää kuukautta, joiden ajan raskaana oleva Maria odotti Jeesusta. Tämä seremonia on tärkeä osa joulunajan juhlaa monissa latinalaisen Amerikan maissa. Kuvaajan kannattaa seurata tapahtumia silmä tarkkana ja kamera valmiina.

Päiväntasaajan eteläpuolella joulukuu on keskikesän kuukausi. Australiassa tai Etelä-Afrikassa joulua juhlitaankin lumisten maisemien ja takkatulen loimun sijaan usein rannalla ja grillihiilien hehkussa. Upeita joulukuvia voi kuvata myös kirkkaassa auringonvalossa. Erityisesti varhaisten aamuhetkien tai iltahämärän tunnelma on maaginen. Kokeile eri näkökulmia ja kuvaa esimerkiksi henkilöiden tai ryhmien siluetteja auringonlaskua vasten tai lapsia avaamassa pakettejaan rannalla.

Loppiaisen juhlinta

Joulunajan juhlat eivät pääty 25. joulukuuta. Loppiaista vietetään 6. tammikuuta, ja sitä kutsutaan toisinaan kolmen kuninkaan päiväksi. Tänä päivänä kolmen viisaan miehen katsotaan nähneen Jeesus-lapsen ensimmäisen kerran.

Espanjassa monet lapset saavat lahjat loppiaisena joulun sijaan. Puerto Ricossa lapset jättävät 5. tammikuuta illalla ennen nukkumaanmenoa sänkynsä alle heinälaatikon, johon kuninkaat jättävät yöllä lahjansa. Sitä vastoin Ranskassa leivotaan juhlan kunniaksi kuninkaan kakku, jonka sisään piilotetaan kolikko tai pieni lelu. Nämä perinteet ovat kuvaajalle hyvä tilaisuus ottaa huomaamatta kuvia tunnelmaan heittäytyneestä juhlaväestä. Joulunaikaan on monia mahtavia kuvaustilaisuuksia niin lähellä kuin kaukanakin, joten pidä kamera aina mukanasi.

Talvikauden juhlat muissa maissa

Joulua ei vietetä kaikissa maissa tai kulttuureissa. Kannattaa siis perehtyä paikallisiin talvikauden tapahtumiin ja pitää kamera lähellä. Ryhmä- ja juhlakuvat ovat vaikuttavia ja ikimuistoisia.

Näytä juhlahumu uudessa valossa – Canon
© Stig Nygaard – Canon EOS 50D

Buddhalaiset juhlivat eri puolilla maailmaa Buddhan valaistumista Bodhi-päivänä 8. joulukuuta. Pyhä viikunapuu on otollinen kuvauskohde buddhalaisissa kodeissa ja palvontapaikoissa. Puu on koristeltu näyttävästi monivärisillä valoilla ja helmillä, jotka symboloivat buddhalaista käsitystä, jonka mukaan kaikki maailmassa on yhteydessä toisiinsa.

Juutalaiset viettävät puolestaan valon juhlaa hanukkaa yleensä marras- tai joulukuussa. Kahdeksanpäiväisen juhlan jokaisena päivänä sytytetään yksi hanuki-kynttelikön kynttilä. Poista siis salamavalo käytöstä, astu lähelle toimintaa ja ikuista lämpimän kynttilänvalon synnyttämä tunnelma. Kynttilänvaloa vasten saat upeita henkilökuvia, ja tausta sumentuu kauniisti. Voit hyödyntää tunnelmallisen valon kuvaamalla läheltä ja varmistamalla, että kasvot näkyvät tarkasti.

Värikäs kiinalainen uusivuosi

Kiinalainen uusivuosi on yksi talvikauden näyttävimmistä juhlista. Vietnamilaisten, korealaisten ja kiinalaisten viettämä kaksiviikkoinen juhla perustuu kiinalaiseen kuukalenteriin, ja yleensä se ajoittuu tammikuun loppuun tai helmikuun alkuun.

Näytä juhlahumu uudessa valossa – Canon
© IQRemix – Canon EOS 5D Mark III

Valokuvaajalle värikkäiden paraatien, temppelien, lohikäärmeiden ja kamppailulajiesitysten täyttämä juhla on kuin astuisi karkkikauppaan. Huippukuviin ei tarvita järjestelmäkameraa. Katso vain ympärillesi ja mieti, mistä kohteista saisit vaikuttavia kuvia. Astu lähemmäs tai käytä zoomia ja paina laukaisinta.

Kiinassa juhlaa kutsutaan kevään juhlaksi, sillä se päättää talvikauden. Juhlinta alkaa kiinalaisen uudenvuoden ensimmäisenä päivänä ja päättyy viidentenätoista päivänä, jolloin vietetään lyhtyjuhlaa.

Kiinalaista uuttavuotta vietetään kiinalaisissa yhteisöissä ympäri maailmaa. Se on mahtava tilaisuus ikuistaa riehakas juhlatunnelma ja rikas värimaailma.

Diwali – valon juhla

Diwali on valon juhla, jota kuvaajan kannattaa seurata tarkasti.

Hindut Intiassa ja eri puolilla maailmaa viettävät tätä hengellistä juhlaa, joka symboloi valon voittoa pimeydestä. Joka syksy kynttilät ja lamput sytytetään, ihmiset pukeutuvat värikkäisiin vaatteisiin ja ilotulitusten väriloisto valaisee taivaan.

Näytä juhlahumu uudessa valossa – Canon
© Premnath Thirumalaisami – Canon EOS 550D

Kuvaa juhlivia ihmisiä huomaamatta, ikuista tunnelmalliset valot tai ilotulitusten väriloisto pitkillä valotusajoilla tai näppäile vain kuvia sen enempää miettimättä ja anna tunnelman viedä mukanaan.