Uskomattomia tarinoita kuvien kertomina

Uskomattomia tarinoita kuvien kertomana – Canon
© Gary Knight


World Press Photo -kilpailu on jo 60 vuoden ajan esitellyt parhaita journalistisia kuvia maailman eri kolkista. Kilpailu on tuonut merkittäviä uutistarinoita uuteen valoon ja nostanut esiin muuten vähälle huomiolle jääneitä tapahtumia.

Canon on vuodesta 1992 lähtien sponsoroinut tapahtumaa, joka osoittaa miljoonalukuiselle yleisölle kuvajournalismin inspiroivan voiman. Kilpailun voittajateosta esitellään vuoden ajan 45 maassa, ja kuvat julkaistaan arvostetussa vuosikirjassa, johon kootaan vuoden merkittävimmät kuvat ja tapahtumat.

Joka vuosi voittajateosta käy katsomassa yli kaksi miljoonaa kävijää yli sadassa eri paikassa. Jos et ole aiemmin käynyt World Press Photo -kilpailunäyttelyssä, merkitse ylös seuraava sinulle lähin. Ainutlaatuinen näyttely on suorastaan "must see" kaikille innokkaille valokuvaajille tai maailmanmenosta kiinnostuneille.

Uskomattomia tarinoita kuvien kertomana – Canon
© Gary Knight


Puoli vuosisataa huikeita valokuvia

Kilpailun voittajakuvien arkistossa on historian siipien havinaa puolen vuosisadan ajalta. Kuvat osoittavat myös kuvajournalismin kehityksen.

Uskomattomia tarinoita kuvien kertomana – Canon
© Gary Knight


Kilpailu ja sitä seuraavat näyttelyt tuovat korkealaatuisen kuvajournalismin entistä laajemman yleisön silmien eteen. Kuvat ovat myös osoitus siitä, miten ainutlaatuisesti ja monimuotoisesti valokuvaajat näkevät luonnon, taiteen ja koko elämän.  Kilpailukuvat esittävät usein konfliktitilanteita, luonnonmullistuksia ja vakavia uutisaiheita, mutta tilaa on myös inhimilliselle lämmölle, huumorille ja optimismille.

World Press Photo of the Year -palkinnon lisäksi kilpailun 19-henkinen tuomaristo jakaa kolme muuta palkintoa (sijat 1–3) yhdeksässä kategoriassa, mukaan lukien urheilu-uutiset, yleiset uutiset, henkilökuvat, urheiluartikkelit, ajankohtaisasiat, päivittäinen elämä ja luonto. Vuosien mittaa kilpailu on synnyttänyt ikonisia kuvia, jotka ovat kuvanneet urheilun ja taiteen huippusuorituksia ja tieteellisiä saavutuksia.

Vuonna 2014 kilpailuun osallistui lähes 6 000 valokuvaajaa 132 maasta, ja kuvia lähetettiin lähes 100 000.

Voittajakuvan kriteerit

Kilpailussa on valtava määrä kuvia, joten miten voittajakuvat erottuvat joukosta? Kilpailun tuomarin ja Canon-lähettilään Cary Knightin mukaan voittajakuvissa on "mielikuvitusta, rohkeutta ja luovuutta".

Knight toteaa, että World Press Photo -kilpailun yksi merkittävimmistä tehtävistä on korostaa vahvaa, yksityiskohtaista ja selkeää tarinankerrontaa, joka erottaa huippukuvat miljoonista kuvista, joita julkaistaan joka päivä sosiaalisessa mediassa. Tutustu tarkemmin Garyn vuoden 2014 palkintoseremoniassa esittämän puheen sanomaan.

Uskomattomia tarinoita kuvien kertomana – Canon
© John Stanmeyer


Vuonna 2014 Canon-valokuvaaja John Stanmeyer voitti World Press Photo of the Year -pääpalkinnon afrikkalaisia siirtotyöläisiä Djiboutin rannikolla esittävällä kuvallaan.

Muita merkittäviä vuoden 2014 World Press Photo -kilpailussa palkittuja Canon-kuvaajia olivat Canon-lähettiläs Brent Stirton Staged Portraits Singles -kategorian voittokuvallaan sokeista intialaisista albiinopojista ja Canon Explorer -kuvaaja Markus Varesvuo, joka voitti toisen palkinnon Nature Singles -kategoriassa kuvallaan kiislaparvesta Norjan lumimyrskyssä.

Kilpailun tuomaristoon kutsutaan joka vuosi alan eri tehtävissä toimivia visuaalisen journalismin ammattilaisia. Riippumaton tuomaristo vaihtuu vuosittain, ja tuomaritoimintaa valvoo sihteeri, jolla ei ole äänioikeutta.

Osallistu

World Press Photo -kilpailu on avoin vain ammattikuvaajille, mutta nykyään yhä useampi voi osallistua, sillä omia kuviaan voi saada esille uutisjulkaisuissa entistä helpommin.

Verkossa on yhä enemmän uutissivustoja, ja julkaisijat tarvitsevat kipeästi kuvia tarinoiden tueksi. Internetissä omia kuvia voi julkaista myös uusilla tavoilla. Verkossa voit jakaa omia korkealaatuisia kuviasi luomalla kertomuksen tavoin etenevän diaesityksen tai kuvaesseen.

Kuvajournalismi on taidemuoto, joka edellyttää kärsivällisyyttä, sosiaalisia taitoja ja motivaatiota. Luomistyö ei toisaalta vaadi suuria puitteita. Voit aloittaa hyvästä ideasta oman kotisi läheisyydestä ja suunnata kameran asioihin, joilla on merkitystä oman yhteisösi ihmisille.

Kuvajournalistinen näkemys vie myös kuvaajan usein lähelle ihmisiä ja auttaa luomaan uusia kontakteja ja hankkimaan ystäviä. Tämä antaa kuviin myös uuden näkökulman. Jos tämä artikkeli inspiroi sinua ikuistamaan merkittävän tarinan tai hetken, lataa reportaasikuvasi galleriaan. Jatka lukemista, niin saat lisää kuvajournalistisia vinkkejä.