Syvemmälle villiin luontoon

[MASTER] Picture_1
© ”Myrsky”, kuvannut Markus Varesvuo Canon EOS-1Ds Mark III -kameralla

Luonto ympärillämme on täynnä jännittäviä ja ihmeellisiä asioita, erityisesti silloin, kun tarkastelemme niitä läheltä. Eläimet ja kasvit tarjoavat äärettömän paljon hienoja valokuvausmahdollisuuksia, kun niitä ryhdytään tutkimaan eri kulmista.

Kansainvälisesti tärkein tapahtuma, jossa palkitaan vuoden paras luontokuva, on Wildlife Photographer of the Year -kilpailu, joka täyttää tänä vuonna 50 vuotta.

Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1965, jolloin BBC:n Wildlife Magazine oli vielä nimeltään vain Animals. Kilpailuluokkia oli kolme, ja kilpailuun osallistuvia kuvia oli noin 500. Jo tuolloin kilpailu kuitenkin oli merkittävin luontokuvaustapahtuma. Vuosien varrella kilpailu laajeni, ja vuonna 1984 Lontoon luonnonhistoriallinen museo ja BBC yhdistivät voimansa luodakseen kilpailusta vertaansa vailla olevan tapahtuman, jollainen se on nykyään. Nyt kilpailuun vastaanotetaan tuhansia kuvia yli 98 maasta kaikkialta maailmasta.

Joka vuosi luonnonhistoriallinen museo järjestää parhaista kuvista näyttelyn. Lontoon näyttelyn päätyttyä näyttely kiertää maailmanlaajuisesti koko vuoden ajan. Parhaat kuvat julkaistaan myös BBC Wildlife Magazinessa ja muissa julkaisuissa kuudessa eri maanosassa, joten miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa näkevät ne.

[MASTER] Picture_2
© ”Sataa kiisloja”, kuvannut Markus Varesvuo Canon EOS-1D X -kameralla

Tämän vuoden näyttely avautuu 24. lokakuuta, ja se esittelee 100 palkittua valokuvaa. Lue lisää täältä.

National Geographicin Explorers in Residence -ohjelma: Beverly ja Dereck Joubert

Maailman kuuluisimpia ja palkituimpia luontokuvaajia ja elokuvantekijöitä ovat aviopari Beverly ja Dereck Joubert. He ovat työskennelleet luontokuvauksen ja luonnonsuojelun parissa yli 25 vuoden ajan, ja he suhtautuvat erityisen intohimoisesti Afrikan villiin luontoon.

Heidän vaikuttava työnsä suurten kissapetojen ja saalistajaeläinten käyttäytymisen kuvaajina on poikinut 22 elokuvaa, 10 kirjaa ja useita National Geographicissa julkaistuja artikkeleita. Elämäntyönsä eri vaiheissa heidät on palkittu yhteensä viidellä Emmy-palkinnolla ja World Ecology Award -palkinnolla.

Katso heidän työtään valaiseva, koskettava Life Lessons from Big Cats -puhe TED-yhteisössä. Esitys sisältää saalistajaeläimiä kuvaavaa kuvamateriaalia, joka voi joidenkin katsojien mielestä olla rankkaa katsottavaa. Katsominen kuitenkin kannattaa, sillä esitys on kiehtova katsaus Joubertien elämään ja työhön.