Festivaalit ja tapahtumat

La_Tomatina_Spain.jpg

Erilaiset festivaalit, kokoontumiset ja juhlat ovat jo kauan keränneet ihmisiä yhteen vapautumaan arkielämän paineista. Joka puolella maailmaa ihmiset voivat festivaaleihin osallistumalla pukeutua, tanssia, laulaa ja olla jotain muuta kuin tavallisesti – vaikka vain kerran vuodessa muutaman tunnin ajan. Tarkkasilmäisille valokuvaajille tapahtumien värit, valaistus, tunnelma ja energia ovat uskomaton yhdistelmä, josta voi saada vaikuttavia valokuvia.

Jokaisella festivaalilla on omat ainutlaatuiset perinteensä, seremoniansa ja rituaalinsa. Jotkut ovat suhteellisen pieniä tapahtumia, kuten Skotlannissa joka tammikuussa järjestettävä Up Helly Aa -tulifestivaali. Se houkuttelee muutamia tuhansia kävijöitä ylläpitämään ikiaikaisia perinteitä, ja sen kohokohta on varta vasten rakennetun viikinkilaivan polttaminen.

Kumbh_Mela_festival_India.jpg
© Seba Della y Sole Bossio

Intiassa yleensä niin ikään tammikuussa järjestettävään viikon mittaiseen Kumbh Melaan sen sijaan osallistuu uskomattomat 60 miljoonaa pyhiinvaeltajaa, jotka haluavat kylpeä ja tulla siunatuiksi Ganges-virran pyhässä vedessä. Kumbh Mela on virallisesti koko planeetan suurin tapahtuma.

World_Bog_Snorkelling_Championship_Wales.jpg
© Getty

Mikäli suurimpiin huveihisi ei kuulu tuntikausia kestävä rämpiminen upottavassa ja haisevassa rämeikössä, kannattaa vältellä mm. Walesissa joka vuosi järjestettäviä suosnorklauksen maailmanmestaruuskisoja.

Notting_Hill_Carnival_London.jpg

Euroopan suurin katujuhla, vuosittain elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävä Notting Hill Carnival, sen sijaan on hyvinkin kokemisen arvoinen. Karnevaaleissa vierailee kahden päivän aikana yli miljoona juhlijaa, ja sinä aikana kuuluisan kaupunginosan tavallisesti tyynen hillityt kadut täyttyvät iloisesta melskeestä, asuista ja tanssista. Parasta kaikessa on se, että osallistuminen ei maksa mitään. 

Karnevaalin järjesti ensimmäistä kertaa Lontoon musta yhteisö vuonna 1965 tarkoituksenaan koota ihmiset yhteen juhlistamaan karibialaista musiikkia ja kulttuuria.  Se oli lontoolaisille tilaisuus ilmaista itseään, tanssia vapaasti kaduilla ja pukeutua upeasti koristeltuihin asuihin. Voit tutustua tähän katujuhlaan ja erääseen sen perustajista paremmin uudessa lyhytelokuvassa, joka on tehty Canonin uuden kuvanhallintapalvelun iristan julkaisun kunniaksi. 

50-vuotisen historiansa aikana Notting Hill Carnival on kasvanut huomattavasti. Nykyään se on juhla vailla vertaa, ja siihen osallistuvat näyttävät esiintyjät, monikulttuurinen yleisö ja innostava ilmapiiri ovat valokuvaajille mitä parhainta silmänruokaa. Voit saapua paikalle hyvissä ajoin ja etsiä oivan tähystyspaikan, josta napsia kuvia pääparaatin henkeäsalpaavista asuista. Tai sukeltaa tanssivaan väkijoukkoon auringonlaskun aikaan ja ikuistaa illan taianomainen valomaailma.

Elokuussa järjestetään myös La Tomatina espanjalaisessa Buñolin kaupungissa. Juhla kestää viikon, ja se on tulvillaan musiikkia, ruokaa ja ilotulitteita, mutta kuuluisaksi se on tullut maailman suurimpana ruokasotana.

Juhliin kärrätään yli 40 tonnia tomaatteja. Sen jälkeen noin 30 000 ihmistä pistää hulinaksi ja viskelee tomaatteja, kunnes kaupungin kadut ja kaikki juhlijat ovat niiden peitossa. Kuten arvata saattaa, se on melkoinen näky. Tavan kerrotaan syntyneen vuonna 1944 kaupungin perinteisissä juhlissa, kun rellestäjien välinen riita yltyi tomaattien heittelyksi. 

Monista muista espanjalaisista juhlista poiketen La Tomatinaa ei järjestetä pyhimysten kunniaksi vaan puhtaasti huvin vuoksi. Juhlista saa tosiaan upeita kuvia, mutta kokeneet kuvaajat suojaavat kameransa roiskeilta läpinäkyvillä muovipusseilla.

Vaikka et olisikaan heti paikalla varaamassa matkaa Espanjaan, Lontooseen, Skotlantiin tai Intiaan, lähistölläsi on varmasti jokin paikallinen musiikkifestivaali tai tapahtuma, johon voit mennä kamerasi kanssa ja inspiroitua. Kannattaa myös vierailla galleriassamme ja jakaa suosikkikuvasi ja festivaalikokemuksesi muillekin!