Näin onnistut liikkuvan kuvan ottamisessa

Toiminta on nopeaa, joten kuvaajankin pitää pysyä mukana vauhdissa. Onneksi Canonin PowerShot- ja IXUS-kameroissa on useita käteviä ominaisuuksia.

Määritä suuri ISO-herkkyys ja lyhyt valotusaika
Mikäli haluat pysäyttää nopeasti liikkuvan kohteen – kuten alla olevassa esimerkkikuvassa – käytä lyhyttä valotusaikaa, kuten 1/500 s. PowerShot G-, S- ja SX-sarjan kameroissa voit määrittää valotusajan, kun valitset ensin valintakiekolla kuvaustilaksi valotusajan esivalinnan (Tv). Valittuasi valotusajan, kamera määrittää itse muut asetukset oikeaa valotusta varten.

Picture_News-01-image01.jpg
Valitse valintakiekolla Tv-tila, jotta voit määrittää valotusajan

Jos kamerassa ei ole Tv-tilaa, voit lyhentää valotusaikaa määrittämällä suuren ISO-herkkyyden. Tämä lisää kameran kennon valoherkkyyttä, jolloin saat oikean valotuksen lyhyellä valotusajalla. Siirry pois automaattitilasta ja valitse ISO-herkkyys FUNC./SET -painikkeella.

Picture_News-01-image02.jpg
Wing walkers
, © Matteo Chinellato 2011

Valmistaudu ja tarkenna
Nopeasti liikkuvaa kohdetta on joskus vaikea tarkentaa, mutta Canon-kamerasi auttaa tässä kahdella tapaa. Ensiksikin voit käyttää esitarkennusta. Keskitä tarkennettavaan kohtaan ja paina laukaisin puoliväliin, kunnes kamera vastustaa painallusta hieman. Tämä lukitsee tarkennuksen. Kun kuvauskohde on oikeassa paikassa, paina laukaisin pohjaan. Esitarkennuksen ansiosta tarkennuksen pitäisi kohdistua oikeaan alueeseen.

Tämä ei välttämättä onnistu aina, kuten kuvattaessa lentokonetta sinisellä taivaalla. Kannattaa myös kokeilla jatkuvaa tarkennusta, jonka voi valita kameran valikkopainikkeesta. Valitse jatkuvan tarkennuksen (AF) asetukseksi Päällä. Paina laukaisin puoliväliin, kun kohde tulee tarkennuskehykseen. Pidä sen jälkeen tarkennuskehys kohteen kohdalla. Kamerasi säätää tarkennusta samalla kun seuraat kohdetta. Paina laukaisin pohjaan, kun haluat ottaa kuvan.

Picture_News-01-image03.jpg
DTM, © Benjamin Schröder 2011

Opi panoroimaan
Panoroinnissa kuvan tausta sumenee samalla kun itse kohde pysyy tarkkana. Tämä tuo kuvaan liikkeen ja vauhdin tunnun. Liikuta kameraasi niin, että kohde pysyy paikallaan nestekidenäytössä valotuksen ajan (kuin kuvaisit videota).

Kun painat panoroinnin aikana laukaisinta, liikkeestä tulee pehmeämpi ja kohde näkyy tarkempana. Panorointi vaatii harjoittelua, joten hio tekniikkaasi vaikkapa kuvaamalla vilkasta liikennettä.

Jatkuva kuvaus
Hallitessasi panoroinnin ja kohteen seuraamisen, kannattaa seuraavaksi kokeilla kameran jatkuvaa kuvausta. Kamera ottaa tällöin kuvia jatkuvasti, kun pidät laukaisimen painettuna. Näin mahdollisuutesi napata kuva juuri oikealla hetkellä paranee.

Videokuvaus
Liikettä kannattaa kuvata myös videolle. Seuraa kohdetta nestekidenäytössä Tästä oppaasta saat helppoja vinkkejä videokuvaukseen.

spacer
					image
Lisää artikkeleja