Pisamia ja sinisilmiä – luovia muotokuvia

Maja Topčagićin luovat muotokuvat – etenkin hänen upeat kuvansa punapäistä – ovat herättäneet Internetissä paljon kiinnostusta. Näit hänen kuviaan ehkä ensimmäistä kertaa, kun hän latasi niitä You Connect -galleriaan.

Nyt voit seurata Majaa, kun hän kuvaa ystäviään kotikaupungeissaan Bihaćissa ja Sarajevossa.

Maja Topčagić kertoo luovista muotokuvistaan

Tämä on ensimmäinen osa videosarjasta, jossa Canon-kameroiden omistajat kertovat suosikkikuvistaan ja niiden kuvaushetkistä. Kuvauksissa Maja kertoi itsestään ja kuvaustyylistään:


Miten päädyit harrastamaan valokuvausta?

”Kuvasin aluksi kännykällä, mutta tajusin pian, että tarvitsen paremmat välineet. Sitten minulla kävi todellinen tuuri – sain postissa kameran ihmiseltä, jota en ollut koskaan edes tavannut. Siitä on vasta kuusi vuotta, ja kuvani ovat kehittyneet noista ajoista uskomattoman paljon.”


Olet erikoistunut muotokuvaukseen pelkän luonnollisen valon avulla. Miten näin kävi?

”Muotokuvaus on intohimoni. Siitä on kiittäminen ihania ystäviäni. Olen kuitenkin aina tiennyt, että parhaat kuvat saa luonnollisessa valaistuksessa – tietysti heijastinta käyttäen.

Heijastimen avulla voin ohjailla valoa – usein suuntaan sen mallin silmiin niin, että ne loistavat.”


Rajoittaako luonnollisen valon käyttö sitä, missä ja milloin kuvaat?

”Kuvaustyylini vuoksi joudun olemaan todella tarkka vuorokaudenajan ja auringon voimakkuuden suhteen. Kuvaan mieluiten myöhään iltapäivällä, kultaisen hetken aikaan.

Kuvaan samaan aikaan millä säällä tahansa. Pilvisenäkin päivänä valo on silloin parhaimmillaan. Itse asiassa kuvaankin mielelläni hieman pilvisellä säällä. Silloin sävyt ovat luonnollisemmat. Heijastin on kuitenkin välttämätön, jotta silmiin saa valoa.”


Onko kuvan kaikkien elementtien hallitseminen sinusta vaikeaa?

”Muotokuvissa täytyy huomioida paljon asioita, mutta malleinani toimivat ystäväni ovat hyviä kuuntelemaan! Minun tarvitsee sanoa vain yksi sana, ja he tietävät, millaista ilmettä haen. Saan siis kuvattua useita erilaisia asentoja sekunneissa. Se on todella kätevää, kun kuvausaikaa on rajallisesti.”


Näimme sinun tekevän niin kuvausten aikana, ja se oli kiehtovaa. Entäpä muut näkökulmat?

”Pienet yksityiskohdat ovat tärkeitä. Esimerkiksi läheltä kuvatessani jopa vaatteeni saattavat näkyä heijastuksissa. Myös tausta saattaa olla häiriötekijä.”


Siksikö kuvaat malleja usein ylhäältä päin?

”Pidän yläpuolisesta perspektiivistä kovasti. Siinä malli esiintyy edukseen, ja se luo mielenkiintoisia varjoja. Mielestäni se haastaa katsojan – hän voi esimerkiksi miettiä, kuinka hiukset pysyvät kasvoilla. Lisäksi voin liikkua vapaasti ja leikitellä kuvakulmalla ja valolla.”


Kuinka hallitset kameraa kaiken keskellä?

”Himmenninaukon ja ISO-herkkyyden hallitseminen on tärkeää. Niitä täytyy säätää kuvakulman vaihtuessa. Pidän asetuksia koko ajan silmällä, jotta sekä aukko että ISO-arvo pysyvät riittävän suurina.”


Olet selvästi onnellinen Bihaćissa ja Sarajevossa, mutta mitä suunnitelmissasi on seuraavaksi?

”Minulla on paljon ideoita ja suunnitelmia tulevaisuutta varten. Palasin juuri New Yorkin -matkalta, ja kerron siitä lisää pian!”

Lisätietoja Maja Topčagićin valokuvauksesta löydät tekemällä Internet-haun hänen nimellään.

Majan tarinaan kuuluvat kuvat

Videolla näkyy Majan suosikkikuvia – myös niitä, jotka ovat You Connect -galleriassa.

Aloita oma matkasi ja lisää kuvasi You Connect -galleriaan.

    Seuraavassa numerossa:
    Henrik Spranz,
    You Connect -jäsen
    Unohtumattomia maisemia ja makrokuvausta