Sommittelutekniikat

Sommittelutekniikat

Sommittelutekniikat

Sommittelutekniikat

Sommittelutekniikat

Uusi EOS 1200D, Opas 1: Ota parempia kuvia

Tervetuloa tutustumaan Canon EOS -aloittelijan opassarjaan, jonka avulla opit käyttämään uutta Canon EOS 1200D -kameraasi ja ottamaan entistä parempia kuvia. Jos et ole aiemmin käyttänyt digitaalisia järjestelmäkameroita, opittavaa on aluksi paljon. Älä kuitenkaan pelästy, sillä voit käyttää kameraasi monin tavoin saman tien.

Tässä ensimmäisessä oppaassa käsitellään sommittelua. Oikeanlaisella sommittelulla saa aikaan kiinnostavampia kuvia, ja erilaisten sommittelujen kokeileminen auttaa kehittymään valokuvaajana. Näiden vinkkien avulla kuvaustaitosi kehittyvät kuin itsestään, joten lataa akku, työnnä muistikortti paikalleen ja ala kuvata!

Oppaan lopussa on ideoita, joita voit kokeilla itse. Jaa kuvasi Canonin Facebook-sivulla käyttämällä tunnisteita #MyNewCanon #CanonComposition. Näiden tunnisteiden avulla voit vertailla omia kuviasi muiden uusien Canon EOS -kameran omistajien kuviin.

Sovelluksen lataaminen

Tutustu valokuvaukseen digitaalisella järjestelmäkameralla ja opi käyttämään kamerasi ominaisuuksia entistä paremmin.

Aloittaminen

Hyvä tapa päästä alkuun on lähteä ulos kuvaamaan ja tutustumaan kameraan. Lähipuisto, mielenkiintoinen rakennus tai muu kaunis paikka sopii hyvin tähän tarkoitukseen.

Älä lannistu, jos kamerassasi tuntuu olevan paljon vieraita ominaisuuksia. Tutustumme niihin tarkemmin myöhemmissä oppaissa. Toistaiseksi voit valita kameran yläosan valintakiekosta asetukseksi vihreän A-neliön. Tällöin kamera on automaattitilassa, joten voit alkaa heti kuvaamaan.

Ota parempia kuvia – Canon

Kuvan ottaminen on helpompaa, jos tiedät, millaista kuvaa haet, ennen kuin alat kuvata. Saatat haluta kuvata esimerkiksi maisemaa, arkkitehtuuria tai jotakin yksityiskohtaa. Hae ideoita katsomalla verkosta, miten muut valokuvaajat ovat saman kohteen kuvanneet.

Kuvausmatkalla kannattaa käyttää aikaa ympäristön tarkasteluun, jotta näet, mikä kiinnittää huomiosi. Sinun ei tarvitse alkaa kuvata saman tien. Valokuvaus on sen tallentamista, mitä näet, joten katso ympärillesi ja mieti, mistä syntyisi kiinnostava valokuva. Pidä kamera käden ulottuvilla ja käynnissä, jotta et menetä hyviä kuvaustilaisuuksia.

Ota parempia kuvia – Canon

Yllä oleva kuva on otettu seisoma-asennossa rannalta, ja se on tyypillinen kuvausnäkymä.

Ota parempia kuvia – Canon

Tämä kuva on otettu matalammalta ja siihen on lisätty elementtejä (pylväät ja kivet) kolmanneksen säännön mukaisesti (katso kohta Kolmanneksen sääntö), mikä tekee sommitelmasta kiinnostavan.

Tämä saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta hyvän kuvan sommitteleminen on paljon helpompaa, kun käytät etsintä (näytön yläpuolella oleva ikkuna) näytön sijasta. Näytöstä on kuitenkin hyötyä, kun kuvaat matalalta tai kun etsimen käyttö ei ole mahdollista.

Opi vaihtamaan näkökulmaa

Kun haluat kehittää itseäsi valokuvaajana, ensimmäinen askel on tehdä kuvistasi kiinnostavia. Tarkkaile, kuinka eri osa-alueet vaikuttavat kuviisi, ja mieti, kuinka voisit saada kuvasta entistä paremman.

Etsi kiinnostavia muotoja ja perspektiivilinjoja, joihin katse hakeutuu. Kuvat, joiden pääkohde sijaitsee muualla kuin keskipisteessä, koetaan yleensä esteettisempinä kuin keskitetyt kuvat.

Ota parempia kuvia – Canon

Kun kuvaat ihmisiä, sijoita heidät vaihteeksi kuvan reunaan. Kun kohde ei ole kuvan keskellä, sommittelu miellyttää paremmin silmää.

Hyvä tapa saada uusi näkökulma on vaihtaa asentoa. Kyykisty tai liiku kohteesi ympäri, kunnes löydät kiinnostavan kuvakulman. Zoomaa lähemmäs kiinnostavaa kohdetta, jotta kuvaan ei tule häiritseviä elementtejä, tai zoomaa kauemmas, jolloin kuvasta tulee dramaattisempi ja sisältöä on enemmän.

Katseen kiinnittäviä kuvia saat yhdistelemällä samaan kuvaan esineitä ja rakenteita. Saat kuvaan vielä enemmän sisältöä, jos kuvassa on myös ihmisiä. (katso kohta Mittasuhteiden esittäminen)

Ota parempia kuvia – Canon

Zoomaus arkkitehtoniseen yksityiskohtaan tekee kuvasta kiinnostavan, mutta ohikulkeva jalankulkija tuo kuvaan vielä lisää sisältöä.

Varo häiritseviä elementtejä, kuten nostureita, liikennemerkkejä ja roskia, jotka vievät huomion pois kohteesta. Tarkista näkymä ennen kuin painat laukaisinta, katso ottamaasi kuvaa kameran näytöltä ja ota uusi kuva, jos et ole tyytyväinen lopputulokseen. (Katso kohta Johdattelevat linjat ja pakolinjat.)

Hyödynnä säätä. Kirkas auringonpaiste sopii voimakkaille väreille, mutta myös harmaalla, sumuisella ja jopa sateisella säällä voi ottaa hyviä valokuvia. Jos taivaalla on pilviä, lisää kuvaan enemmän taivasta. Kun sää on pilvinen, mieti yksityiskohtia ja rakennetta tavallista enemmän.

Kärsivällisyys palkitaan

Jos jaksat odottaa, kunnes jalankulkija kävelee sateisen maiseman ohi sateenvarjoineen tai lintuparvi lehahtaa taivaan halki, kuvistasi tulee huomattavasti hienostuneempia. Kaikki kuvat eivät tietenkään voi olla täydellisiä, mutta jos kuvaat ajatuksella ja analysoit kuviasi jälkikäteen, olet jo selvästi kehittämässä kykyä nähdä valokuvaajan tavoin.

Ota parempia kuvia – Canon

Rakennuksen kehystäminen puunoksilla keskittää huomion kuvan keskelle ja tuo taivaan paremmin esiin.


Sommittelu

Sommittelu on elementtien asettelua kuvaan. Se voi olla erinomainen keino saada kuva erottumaan joukosta. Sommittelutekniikoita on monia, mutta yksinkertaisinta on muutella etäisyyttä kohteesta tai käyttää zoomia.

Kolmanneksen sääntö

Tätä sääntöä voi ajatella sommittelun ohjenuorana. Asetusvalikosta saa näkyviin ruudukon, jonka viivat ja risteyspisteet helpottavat kohteiden asettelua.

Mittasuhteiden esittäminen

Ihmishahmojen sisällyttäminen kuvaan tuo mittasuhteet esiin erityisesti laajoissa näkymissä, kuten maisemissa ja arkkitehtonisissa kuvissa. Katse hakeutuu automaattisesti ihmishahmoihin, joten mieti niiden sijoittumista sommittelun kannalta ennen kuin painat laukaisinta.

Johdattelevat linjat ja pakolinjat

Näetkö, kuinka polku kiemurtelee rakennusta kohti tai kuinka kaide kaartuu kuvan ulkopuolelle? Kuvan sisään johtavilla perspektiivilinjoilla voi saada aikaan kiinnostavia kuvia, joihin katse kiinnittyy.

Kuvaa, jaa ja katsele – #MyNewCanon #CanonComposition

Nyt kun olet lukenut artikkelin ja saanut uusia ideoita, on aika kokeilla niitä käytännössä. Käytä paljon erilaisia kuvakulmia. Voit aina poistaa ne kuvat, joihin et ole tyytyväinen. Anna itsellesi tehtäväksi käyttää jotakin tässä artikkelissa esiteltyä tekniikkaa, kuten kolmanneksen sääntöä tai johdattelevia linjoja.

Kun olet palannut kotiin, käy kuvasi läpi, valitse parhaat kuvat ja jaa ne Facebook-sivulla muiden kameran omistajien kanssa. Saatat yllättyä huomatessasi, kuinka hyvä kuvaaja jo oletkaan!

Jaa luomuksesi

Kokeile tässä oppaassa esiteltyjä sommittelutekniikoita ja lähetä meille parhaat kuvasi. Ne osoittavat, kuinka olet jo kehittynyt paremmaksi valokuvaajaksi.