Canon Explorer

Canon Explorer – Markus Varesvuo

Palkittu luontokuvaaja ja Canon Explorer -kuvaaja Markus Varesvuo on ollut kiinnostunut linnuista siitä asti, kun hän oli nuori 1960-luvun Helsingissä. Noin 45-vuotiaana hän luopui työstään yritysmaailmassa ja keskittyi intohimoonsa. Nyt hän kuuluu maailman tunnustetuimpien luontokuvaajien joukkoon. Hän voitti vuoden 2014 World Press Photo -kilpailun (ja tuli toiseksi yksittäisten luontokuvien sarjassa). Lisäksi hän voitti italialaisen luontokuvauskilpailun Oasis Photo Contestin. Kysyimme Markukselta, miten hän aloitti kuvaamisen ja mikä innostaa häntä jatkamaan.

Inspiraatio

”Vaikka olen tunnettu erityisesti eurooppalaisten lintujen kuvaajana, en pyri kuvaamaan vain harvinaisuuksia enkä myöskään keskity vain kauneimpina pidettyihin tai mystisimpiin lajeihin. Minua kiinnostavat ympärillämme joka päivä elävät linnut ja ovat kiinnostaneet siitä asti, kun olin lapsi. Kaikki linnut ihmetyttävät ja innostavat minua – tavallisesta variksesta harvinaiseen korppikotkalajiin.”

[MASTER] Picture_3
© ”Pinnalle syvyyksistä, suula (Sula bassana)”, kuvattu Unstissa, Skotlannin Shetlannissa Canon EOS-1D X -kameralla (24–70 mm f2,8: 1/2500 s, f5.6, ISO 2000).

”Linnut ovat myös laajan tieteellisen tutkimuksen kohde. Tutkijoita kiinnostavat muuttoreitit, lintujen kyky lentää, populaatioiden levinneisyys ja niiden välinen vaihtelu, diversiteetti kaikissa muodoissaan, eloonjäänti ja lintujen suojelu. Nämä asiat kiinnostavat myös monia muita ihmisiä kaikkialla maailmassa. Polveutuvathan linnut suoraan dinosauruksista – mitä muuta innostavaa edes tarvitaan?”

Harrastuksesta ammatiksi

”Olen seurannut lintuja 11-vuotiaasta asti, mutta päätin opiskella kauppatieteitä, sillä ajattelin, että olisi hyvä idea pitää erillään toisistaan työ ja tämä rakas kiinnostuksen kohde, linnut. 30 vuotta täytettyäni aloin kuitenkin pohtia, että haluaisin elättää itseni sillä, mitä tein lähes kaiken vapaa-aikani: lintujen valokuvaamisella. Viisitoista vuotta myöhemmin olin kokoaikainen lintukuvauksen ammattilainen.”

Rajattomat mahdollisuudet

”Sen lisäksi, että pyrin tuottamaan kaupallisesti menestyviä valokuvia, pyrin myös koettelemaan omia rajojani ja kameran rajoja. Tavoitteenani on tehdä vaikutus yleisööni kuvaamalla lintuja siten, että niistä ja niiden suhteesta ympäristöön tulee esiin aina jotakin uutta. Mitään ihmetemppuja ei kuitenkaan ole. On vain minä, kameravarustukseni, linnut ja luonto.”

Työelämä

”Vanhana kilpaurheilijana olen melko kilpailuhenkinen ja nautin valokuvakilpailuihin osallistumisesta. Viimeisin ja tähänastisen menestykseni palkitsevin saavutukseni on vuoden 2014 World Press Photo -kilpailun voitto. Kirjoitan myös kirjoja, järjestän näyttelyitä ja käyn silloin tällöin pitämässä puheita. Suurin osa ajastani kuluu kuitenkin valokuvaamiseen ulkona tai kuvamateriaalini käsittelyyn.”

[MASTER] Picture_1
© Markus Varesvuo

Kuva korpista on otettu sydäntalvella syvällä Keski-Suomen metsissä suon laidalla, kun päivä oli lyhyt, viima hyytävä ja pöllyävää lunta oli kaikkialla. Korpit odottivat kärsivällisesti. Myrskyn armoilla. Se ei ollut niiden ensimmäinen eikä viimeinen myrsky vaan jokapäiväistä elämää pohjoisessa.

Olen säätänyt kontrastia, valotusta ja kirkkautta korostaakseni hetken dramaattisuutta ja luonnonvoimien hiljaista hyväksyntää, joka näkyy linnussa. Istuin itsekin myrskyssä maalattialla, mutta melko mukavasti pukeutuneena lämpimiin talvivaatteisiin lämmittimellä varustetussa vanerisessa piilokojussa. Korkealla korppi taisteli myrskyä vastaan vain höyhenissään.

Aiempien matkojeni perusteella olin luonut mieleeni kuvan siitä, mitä halusin saavuttaa. Olin aiemminkin kuvannut Varangin niemimaalla Pohjois-Norjassa ja tarkemmin Vardøn edustan majakkasaaressa Hornøyassa, missä merilintuyhdyskunta pesii keväisin. Ensimmäiset linnut saapuvat maaliskuun ensimmäisinä päivinä, joten saavuin saarelle maaliskuun 5. päivä ja aioin viettää siellä 10 päivää. Saavuin suurin piirtein yhtä aikaa kuin suuri kiislaparvi, joka oli viettänyt talvikuukaudet aavalla Atlantin valtamerellä.

Ensimmäisten päivien ajan valtava parvi lenteli yhtenä joukkona pienen saaren yllä, ikään kuin tutustuen yhä lumen peittämiin jyrkkiin kallioihin ja yrittäen yhdessä päättää, uskaltautuako maan pinnalle.

[MASTER] Picture_2
© Markus Varesvuo

Ne lensivät ylitseni kerta toisensa jälkeen satojen tai jopa tuhansien lintujen parvena, lähes kosketusetäisyydeltä ja välittämättä ihmisen läsnäolosta lainkaan. Lintukuvaaja voi vain harvoin käyttää lyhyttä objektiivia, joten riemu on suuri sellaisen tilaisuuden sattuessa.

Olin tarpeeksi korkealla rinteessä, jotta sain meren taustalle. Sitten odotin vain oikeanlaista säätä – lumisadetta, joka näkyisi lintujen ja meren välissä. Pilvinen päivä oli melko hämärä, mutta valoa tuli kuitenkin joka suunnasta; se heijastui jokaisesta lumen peittämästä valkoisesta pinnasta, joten kuvaan tallentui hyvin tasapainoinen ja harmoninen tunnelma.

Yleensä olen tarkka siitä, että linnut ovat teräviä kuvissani, mutta tällä kertaa en pyrkinyt tallentamaan yhtään tiettyä lintua erityisen terävänä. Epätarkat linnut etualalla korostavat parven syvyyttä ja sitä tunnelmaa, jonka pohjoiset merilinnut luovat saapuessaan keväällä.

Kuvan ottaminen saattaa vaikuttaa helpolta; lintuparvi lentää ohi, painat laukaisinta ja katsot tuloksen… Kuitenkin kuvauspaikka on maailman laidalla, lumen peittämän jyrkänteen rinteessä pienellä saarella Jäämeressä. Pelkästään paikalle saapuminen tarkoittaa 10 päivän muona- ja vesivarastojen kuljettamista syvässä lumessa, ja joka päivä on odotettava ulkona kaikissa sääolosuhteissa ja odotettava, että palaset loksahtavat kohdalleen.

[MASTER] Picture_4
© ”Valkoista” Kiiruna (Lagopus mutus) tunturissa Utsjoella. Kuvattu Canon EOS-1D X -kameralla (600 mm f4 + polttovälin muuttaja 1,4X Extender: 1/500 s, f8, ISO 800).