Urheilukuvausvinkkejä

Kuvausvinkit: Urheilukuvaus

Vangitse liike

Tulevina kuukausina sanoma- ja aikakauslehdet sekä televisio täyttyvät urheilukuvista. Näkyykö vuoden 2012 urheilukesä sinun valokuva-albumissasi?

Vaikka et pääsisikään megatapahtumien eturivin paikoille, voit ottaa upeita kuvia puistoissa ja urheilukentillä. Kuvausvinkeissä käsitellään seuraavia aiheita, jotka auttavat sinua käyttämään Canon-kameraasi paremmin:

 • Suunnittelu
 • Tapahtumien kuvaaminen
 • Objektiivit
 • Kohteen tarkentaminen
 • Tarkennus käsin
 • Ratkaiseva hetki
 • Pysäyttäminen tai panorointi
 • Sommittelu
 • Viimeistely

Sports-Boys-Rugby

© Jan van de Meerakker

Suunnittelu

Tärkeintä on, että tunnet urheilulajisi. On valokuvaajia, jotka kuvaavat lajia kuin lajia, mutta useimmat erikoistuvat tiettyyn lajiin. Opettele pelin säännöt, jotta osaat ennakoida seuraavan siirron tai tilanteen. Jos seuraat joukkuetta, opit tuntemaan sen pelaajat ja tiedät, miten he reagoivat eri tilanteissa. Yritä tuoda esille, miten joukkue pelaa yhteen, ja keskity sitten yhteen tai useampaan yksilöön.

Tapahtumien kuvaaminen

Aloita paikallisista tai seuratason tapahtumista, kuten jalkapallo- tai jääkiekko-otteluista. Ottelut pelataan usein kentillä, joille yleisöllä on vapaa pääsy, joten siirry kameroinesi kentän laidalle. Voit myös pyytää kuvausluvan joukkueenjohtajilta tai valmentajilta. Kiitokseksi voit antaa joukkueille ilmaisia kuvia tapahtumasta ja joukkueista.

Yleisurheilukisoissa tapahtumia on melko helppo ennakoida. Mainio kuvauspaikka on kaarre, josta voit kuvata kameraa kohti rynnistäviä juoksijoita, ennen kuin he kääntyvät. Maaliviivalla joudut todennäköisesti kuvaamaan sivulta. Jos olet juuri maalilinjan kohdalla, ikuista juoksijoiden loppukiri. Kenttälajeissa, kuten seiväshypyssä tai pituushypyssä, kilpaillaan pienellä alueella. Niissä on monta kierrosta, joten voit hioa taitojasi rauhassa.

Moottoriurheilussa on vaikeinta löytää hyvä näkökulma. Kaikki radat ovat erilaisia, joten saavu paikalle hyvissä ajoin ja kävele radan ympäri. Lue Canon-lähettiläs Frits van Eldikin haastattelu ja hyödynnä huippuammattilaisen vinkit.

Objektiivit

Ammattimaiset urheilukuvaajat käyttävät superteleobjektiiveja. Kun objektiivin polttoväli on 400 mm, 600 mm tai jopa 800 mm, kuvaan saa kohteita, joita ihmissilmä ei erota tarkasti.

Nykyisten objektiiviesi polttovälit eivät ehkä ole kovin pitkiä. Silti normaalikin zoom-objektiivi, kuten EOS-kameran mukana usein toimitettu EF-S 18–55 mm f/3,5–5,6 IS II, riittää kohteen tuomiseen lähemmäksi. Valitse vain urheilulaji tai tapahtuma, jossa kohteet eivät ole liian kaukana. Näissä tilanteissa erittäin pitkä polttoväli on usein liikaa ja normaali zoom riittää hyvin.

Sports-Football

Pallo, © Kevin Evans-Jones 2011, Canon EOS 40D

Jos kuvaat urheilua, jossa tapahtumat ovat kauempana, valitse pitkän polttovälin telezoom-objektiivi, kuten EF 70–300 mm f/4–5,6 IS USM.

Objektiivit, joissa on suuri maksimiaukko (vähintään f/2,8), ovat erittäin käteviä. Kun EOS-kameran kuvakennoon pääsee enemmän valoa, valotusajan voi valita vapaammin. Lisäksi suuri aukko helpottaa kohteen nostamista esiin taustasta: terävyysalue on kapea, ja kohde erottuu hyvin ympäristöstä.

Tutustu urheiluobjektiiveja koskeviin vinkkeihin EOS Adventure -palvelun EOS Knowledge -osiossa.

Kohteen tarkentaminen

EOS-kamerassasi on nopea ja täsmällinen tarkennus, ja voit säätää sen urheilukuvaukseen sopivaksi valitsemalla jatkuvan tarkennuksen. Kun pidät laukaisinta puoliväliin painettuna, kamera säätää tarkennusta jatkuvasti samalla, kun seuraat kohdetta.

Sports-High-Jump

Jamie hyppää, © Simon Moore 2011, Canon EOS 1000D

tarkennus käsin

Tietyissä urheilulajeissa käsitarkennus toimii parhaiten. Jos kuvaat esimerkiksi korkeushyppyä, tiedät tarkalleen, missä kohdassa urheilija ylittää riman. Aseta objektiivi käsitarkennukselle ja tarkenna rima. Paina laukaisinta, kun hyppääjä on sopivassa kohdassa.

Ratkaiseva hetki

Urheilukuvauksessa ratkaisevalla hetkellä on erityisen suuri merkitys.

Se saattaa olla juuri se hetki, jolloin juoksija heittäytyy maaliviivan yli tai tennismaila osuu palloon. Monet kuvaajat hyödyntävät ratkaisevan hetken ikuistamisessa kameran jatkuvaa kuvaustilaa.

Sports-Handball

Maali, © Torben Andresen 2011, Canon EOS-1D Mark IV

On upea tunne pystyä ikuistamaan ratkaiseva hetki yhteen otokseen. Salaisuus on oikean hetken ennakoimisessa – ja se vaatii paljon harjoittelua. Pyydä kaveriasi lyömään tennispalloa mailalla ja katso, miten monta kertaa pystyt ottamaan kuvan hetkestä, jolloin maila osuu palloon. Siirry sen jälkeen haastavampiin tilanteisiin, kuten jalkapallon potkaisemiseen. Saatko kuvan hetkestä, jolloin potkaisijan jalka osuu palloon?

Pysäytä tai panoroi

Liikkuvia kohteita kuvattaessa on selvää, että liikkeen pysäyttämiseen tarvitaan lyhyt valotusaika. Kun käytetään 1/1000 sekunnin valotusaikaa, kuva on paljon tarkempi kuin käytettäessä 1/100 sekunnin valotusaikaa.

imSports-Car

Panorointi, © Enrico Bogetto 2011, Canon EOS 30D

Mutta haluatko ottaa pysähtyneen kuvan? Se saattaa näyttää elottomalta ja valjulta. Liikkeen epäterävöittäminen tuo kuvaan vauhdikkuutta. Valotusaika valitaan seuraavien seikkojen perusteella:

 • Suunnittelu
 • Tapahtumien kuvaaminen
 • Objektiivit
 • Kohteen tarkentaminen
 • tarkennus käsin
 • Ratkaiseva hetki
 • pysäyttäminen tai panorointi
 • Sommittelu
 • Viimeistely

Aseta EOS-kameran valintakiekko asentoon Tv (valotusajan esivalinta AE) ja kokeile eri valotusaikoja. Katso, millainen vaikutelma kussakin ottamassasi kuvassa on.

Toinen tapa pysäyttää kuva on käyttää melko pitkää valotusaikaa (esimerkiksi 1/30 sekuntia) ja seurata kohdetta kääntämällä kameraa. Tätä kutsutaan panoroinniksi. Tavoitteena on pitää kohde samassa kohtaa etsintä niin, että se näkyy terävänä. Kameran panorointi sumentaa taustan, jolloin kuvaan syntyy liikkeen tuntu.

Jos objektiivissa on kuvanvakain, objektiivin rungon sivulla saattaa olla kytkin, jonka avulla voit tehostaa panorointia. Kytkin on yleensä tilassa 1, joka vakauttaa kameraa sekä pysty- että vaakasuunnassa. Kun otat käyttöön tilan 2, kameraa vakautetaan vain pystysuunnassa. Tämä sopii täydellisesti toiminnan kuvaamiseen panoroimalla.

Sommittelu

Urheilukuvauksessa on otettava huomioon monia eri asioita. Yksi keskeisimmistä on hyvä sommittelu.

Sports-Kite-Surfing

Merta ja tuulta, © Zsuzsanna Acs 2011, Canon EOS 50D

Etsi hyvä kuvakulma ja sijoita kohde huolellisesti kuvaan, jotta saat otoksesta vaikuttavan. Jos kuvaat kauempaa, aseta tapahtuma kontekstiin. Toinen vaihtoehto on eristää pieni osa toiminnasta siirtymällä lähemmäs (tai käyttämällä objektiivin zoomia). Kuvaa tapahtumapaikkaa ja sen yksityiskohtia. Ota kuvia kulmalipuista tai lähtötelineistä, koripalloverkosta tai läjästä tennispalloja. Yritä nostaa esiin lajin olennaisia elementtejä.

Viimeistely

Kunnioita peliä. Kunnioita pelaajia. Älä paina laukaisinta, jos kameran suljin aiheuttaa häiritsevän äänen. Ole hiirenhiljaa, kun tennispelaaja on syöttämäisillään tai golfaaja valmistautuu lyöntiin. Muista harjoitella ahkerasti. Siten kehityt loistavaksi kuvaajaksi.

Käy sisään galleriaan

Joka viikonloppu järjestetään lukuisia urheilutapahtumia. Näissä kuvausvinkeissä kerrotaan, miten saat upeita toimintakuvia. Käy siis nappaamassa muutama loisto-otos ja lähetä parhaat kuvasi galleriaan. Kuvasi voi olla mukana seuraavan kuun kavalkadissa.

Pysy ajan tasalla

Tulossa seuraavaksi: Näe maailma ilman etsintä.

Tilaa uutiskirje