URHEILUKUVAUS

Parhaat vinkit toimintakuvaukseen

Haluatko kuvata ikimuistoisia urheiluhetkiä? Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää upeiden toimintakuvien ottamisesta Canonillasi.
Naisjuoksija ylittää aidan violetissa liivissään.

Toimintakuvaus asettaa erilaisia haasteita valokuvaajille ja heidän laitteilleen: maailma on täynnä liikettä, mutta miten saat sen ikuistettua yhteen kuvaan? Jotta toimintakuvauksessa onnistuu, on osattava käyttää kameran keskeisiä asetuksia ja toimintoja ja tunnettava, miten ne vaikuttavat kuviin. Kun hallitset ne, voit saada kuvia sumentamalla aikaan liikkeen tunnun tai pysäyttää hetken "jäädyttämällä" kuvan. Voit kokeilla myös toimintatekniikoita, kuten panorointia, ja vinkkejä, jotka sopivat erityisesti vesiurheilun tai toimintavideoiden kuvaamiseen.

Tästä on hyötyä myös silloin, kun kuvaat nopealla ja kevyellä kameralla. Canon on suunnitellut verrattain pienikokoisen ja edullisen valikoiman tehokkaita kameroita ja toimintakuvaukseen erityisesti sopivia objektiiveja, mukaan lukien perustason teleobjektiivit, joilla pääset mahdollisimman lähelle kohdetta.

Esittelemme tässä kameran keskeiset asetukset ja toiminnot, joita tarvitset toimintakuvauksessa. Kerromme myös vinkkejä ja tekniikoita, joiden avulla otat upeita kuvia.

Urheilukuvaustilan käyttäminen

Jos olet aloitteleva toimintakuvaaja, voit kokeilla useimmissa Canonin perus- ja keskitason kameroissa olevaa urheilutilaa. Tämä määrittää kameran jatkuvan ennakoivan automaattitarkennuksen toiminnan seuraamista ja lyhyen valotusajan liikkeen pysäyttämistä varten. Voit myös ottaa sarjan kuvia painamalla laukaisinta pitkään. Käännä vain kameran kuvaustilan valintakiekko urheiluasentoon tai etsi se kuvaustilojen valikosta.

Toimintakuvauksessa tarvittavat kameran asetukset

Canon EOS 90D -kameran näytössä näkyvät valotusajan esivalinnan (Tv) asetukset.

Voit säätää valotusaikaa suoraan asettamalla kameran Valotusajan esivalinta (Tv) -tilaan. Valotusajan muuttaminen säätää yleistä valotusta, mutta sitä voi käyttää myös kuvien sumennuksen ja terävyyden hallintaan.

Lumilautailija hyppää, ja aurinko paistaa taivaalla.

Jos kuvaat kohteita kirkasta taivasta vasten, kokeile käyttää positiivista valotuksen korjausta. Se aurttaa pitämään pääkohteen kirkkaustason oikeana. Tämän t ehosteen voi tarkistaa peilittömän kameran, esimerkiksi Canon EOS R7:n, etsimestä kuvaamisen aikana. Kuva otettu Canon EOS R7 -kameralla ja Canon RF 14-35mm F4L IS USM -objektiivilla (14 mm:n polttovälillä, 1/2000 s, f/8 ja ISO 200).

Vaikka Canon-kameroiden urheilutila on erinomainen lähtökohta toiminnan kuvaamiseen, uusia taitoja opetellessa kannattaa myös kokeilla. Valotusajan, valotuksen ja automaattisen tarkennuksen seurannan luovilla asetuksilla saat haluamasi lopputuloksen.

Valotusaika

Valotusajan esivalintatilassa (TV) voit valita valotusajan, ja kamera säätää aukon automaattisesti, jotta valotus on oikea. Automaattinen ISO-herkkyys kannattaa myös ottaa käyttöön. Siten kameran valoherkkyys kasvaa automaattisesti, jos objektiivin suurin aukko ei ole riittävän nopea, jotta alivalotus (tummat kuvat) vältetään käytettäessä erittäin lyhyttä valotusaikaa. 1/1000 sekunnin valotusaika pysäyttää liikkeen. 1/60 sekunnin tai pidempi valotusaika voi sumentaa liikkeen panoroitaessa, johon palaamme myöhemmin.

Valotus

Jos valo pysyy samana, päivä on aurinkoinen ja pilvetön tai sisällä on keinovalo, valitse kamerassa manuaalinen tila (M). Näin hallitset valotusaikaa ja aukkoa ja varmistat kohteesi mukaisen oikean valotuksen. Jos käytät jotain automaattitiloista kuvatessasi taivasta, kamera pyrkii alivalottamaan kohteen, jolloin tuloksena on siluetti. Jos näin käy, lisää kuvan kirkkautta valotuksen korjauksen säätimellä.

Canon EOS R10 -kamera tarkentaa flamencotanssijan silmään.

Canonin uusimpien EOS R -järjestelmän kameroiden älykäs automaattitarkennus tunnistaa ihmiset, eläimet, linnut ja ajoneuvot. Esimerkiksi ihmiskuvaustilassa järjestelmä voi tunnistaa ihmishahmon myös takaapäin. Tunnistus ja seuranta alkavat kehosta ja siirtyvät sitten päähän, jos se on näkyvissä, ja sen jälkeen silmiin. Pään järjestelmä voi tunnistaa, vaikka urheilijalla olisi suojalasit tai kypärä.

Automaattitarkennuksen seuranta

Canon-kameroissa on useita tarkennuspisteitä kuvan alueella, ja kamera tarkentaa tavallisesti kuvaajaa lähimpänä olevaan kohteeseen. Voit varmistaa, että kamera tarkentaa oikeaan kohtaan, valitsemalla pienemmän tarkennuspisteiden ryhmän ja varmistamalla, että ne ovat kohteen kohdalla. Uusimpien EOS R -järjestelmän peilittömien järjestelmäkameroiden, kuten EOS R7- ja EOS R6 -kameroiden uuden sukupolven automaattitarkennusjärjestelmiin integroitu syväoppiva tekoäly sopii erinomaisesti eläinten, lintujen, ihmisten ja ajoneuvojen tunnistamiseen ja seuraamiseen. Ne tunnistavat automaattisesti oikeat muodot ja tarkentavat kasvoihin ja jopa silmiin, kun ne tulevat näkyviin. Käytä jatkuvan tarkennuksen tilaa, jotta automaattitarkennus seuraa jatkuvasti liikkuvia kohteita.

Täydellinen panorointi

Moottoripyörä ja kuljettaja nojaavat voimakkaasti sivulle.

Oikean valotusajan valitseminen panorointia varten voi olla hankalaa. Kun kuvaat nopeita kilpa-autoja tai moottoripyöriä teleobjektiivilla, aloita noin 1/60 sekunnista, tarkista kuvat ja säädä valotusaikaa tarpeen mukaan, jotta tausta sumentuu kauniisti ja kohde pysyy terävänä. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 IS USM -objektiivilla (400 mm:n polttovälillä, 1/160 s, f/9 ja ISO 100). © Richard Walch

Lyhyet valotusajat sopivat erinomaisesti liikkeen pysäyttämiseen, mutta joskus ne voivat viedä toimintakuvista jännityksen. Jos esimerkiksi kuvaat nopeasti ohi vilahtavaa kilpa-autoa 1/2000 sekunnin valotusajalla, se näyttää pysähtyneen paikalleen. Pidennä valotusaika suunnilleen arvoon 1/60 s ja panoroi kameraa, jotta liike sumenee ja saat aikaan todellisen vauhdin tunnun.

Panorointi tarkoittaa sivusuunnassa liikkuvan kohteen seuraamista kameran objektiivilla. Panoroinnin aikana käytetään yleensä hieman pidempiä valotusaikoja, jotta kohde pysyy terävänä ja etuala ja tausta jäävät sumeiksi. Voit harjoitella panorointia etsimellä ja kääntämällä vartaloa pehmeästi lantiosta, jotta liike pysyy vakaana. Jos objektiivissasi on kuvanvakain, tarkista, onko objektiivin sivussa kuvanvakainkytkin ja siirrä se kuvanvakaintilaan 2. Tällöin objektiivi ohittaa panorointiliikkeen ja kompensoi vain liikettä, joka on kohtisuorassa panorointisuuntaan nähden.

Käytä jatkuvaa tarkennusta ja kuvausta ja ota kuvasarja painamalla laukaisinta pitkään. Tehokas panorointi voi vaatia harjoittelua ja kärsivällisyyttä, mutta hyvä vinkki on jatkaa panorointia myös kuvan tai kuvasarjan ottamisen jälkeen. Näin liikkuva kohde pysyy varmemmin terävänä.

Vesiurheilun kuvaaminen

Vauhdikkaan melojan mela ilmassa.

Täydellisen toimintakuvan nappaamisessa on aina onnea mukana. Esimerkiksi Canon EOS R6- ja EOS R7 -kameroissa on erittäin nopea jatkuva kuvaus, joten voit ottaa kuvasarjoja ja ikuistaa tärkeät hetket. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM -objektiivilla (1/4000 s, f/3.2 ja ISO 200). © Samo Vidic

Surffauksesta, melonnasta ja muista vesilajeista saa upeita valokuvia. Se kuitenkin vaatii panostusta ja kärsivällisyyttä, koska jännitystä, roiskeita ja nopeutta todella riittää. Koska purjeveneet, kajakit ja vesiskootterit ja muut kulkevat määrättyä reittiä, voit ennakoida tulevat tapahtumat paremmin ja olla valmiina. Toimintakuvauksessa tarvitset yleensä tele- tai superteleobjektiivin, jotta voit kuvata kaukaa.

Vesiurheilun kuvaaminen

Veden kuvaaminen oikein on tärkeää, jotta saat upeita vesiurheilukuvia. Vesiurheilua kuvatessa käytetään usein lyhyitä valotusaikoja, jotka pysäyttävät vesipisarat kristallisiksi jääveistoksiksi. Aseta valotusajaksi enintään 1/1000 sekuntia, jos haluat ikuistaa nopeasti liikkuvan veden.

Kun kuvaat veden pinnalla, valoa on usein paljon, koska se heijastuu pinnasta. Voit pitää valotusajan lyhyenä ja ISO-herkkyyden pienenä ja valita aukon kohteen koon mukaan. Etsi paikkoja, joissa kilpailija kääntyy tai hyppää. Molemmat liikkeet roiskivat vettä pinnalta ja kertovat katsojalle liikkeen suunnasta, nopeudesta ja luonteesta ja herättävät kuvan eloon.

Lisävarusteet vesiurheilun kuvaamiseen

Suojaa kamerasi vesillä käyttämällä vesitiiviistä koteloa. Kovapintaisen kotelon avulla voit kuvata veden alla jopa 40 metrin syvyydessä, joten roiskeet eivät ole ongelma. Koteloissa olevien tiivistettyjen painikkeiden ansiosta pystyt käyttämään kaikkia kameran toimintoja.

Suosittelemme, että lataat kameran akun etukäteen täyteen ja käytät muistikorttia, jolla on runsaasti vapaata tilaa, jotta koteloa ei tarvitse avata kesken kuvauksen. Kotelon sisäinen kosteus pysyy aisoissa, kun käytät muutamaa pientä silikageelipussia.

Jos et aio sukeltaa, suojaa objektiivi heijastuksia estävällä vastavalosuojalla, joka myös suojaa objektiiviasi. Canonin EOS R -järjestelmän kamerat on sääsuojattu vesiroiskeilta.

Seeing the bigger picture

Lähikuva soutajan jaloista, punaisista kengistä ja vaaleanpunaisista sukista veneen pohjalla.

Niinkin yksinkertainen asia kuin urheilukengät, kulunut satula tai pallo voivat kertoa tarinan. Etsi kiinnostavia kohteita ja ota lähikuvia, jotka tuovat toimintakuviisi uuden ulottuvuuden. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivilla (59 mm:n polttovälillä, 1/640 s, f/2.8 ja ISO 250). © Matthew Joseph

Upeita urheilukuvia saa muistakin kuin vain voittajista. Pienillä yksityiskohdilla on yllättävän paljon merkitystä – ottelussa käytettävä pallo, tuomari, yhden fanin reaktiot väkijoukossa – kaikki nämä tuovat tapahtuman kuvaukseesi lisää syvyyttä ja ulottuvuutta. Näissä tapauksissa onnistut parhaiten käyttämällä kameran vakio- tai automaattiasetuksia.

Kuvaa laajempia otoksia, joissa näkyy koko ympäristö ja yleisö. Sanomalehdissä näkyy harvoin yksityiskohtaisia lähikuvia urheilusta. Kuvat ovat monesti laajempia otoksia, joista näkyy koko ympäristö sekä fanijoukkojen sijainti.

Tarkkaile epätavallisia tai poikkeuksellisia kohteita. Parhaat urheilukuvat saavat katsojan tutkimaan kuvaa pidempään ja miettimään kuvan tapahtumaa. Iso osa onnistumisesta on silkkaa onnea. Kuvaaja on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Taitoa on valmistautua kaikkeen. Kuvaa toiminnan reunoja – huomioi se, mitä tapahtuu sivussa päätoiminnasta. Välineitään huoltavat kilpailijat, katsojat, mekaanikot ovat mielenkiintoisia kohteita ja kertovat tarinaa tapahtumasta.

Vinkkejä toiminnan kuvaamiseen videona

Canonin kamerat sopivat hyvin laadukkaiden 1080p-, 4K- ja jopa 8K-videoiden kuvaamiseen.

Kun saavut tapahtumaan, tutustu paikkaan kokeilemalla kuvausta laajakulmalla. Se vähentää zoomauksen tarvetta kuvauksen aikana. Usein on parasta keskeyttää kuvaus, muuttaa kuvan sommittelua, rajausta ja zoomausta ja jatkaa taas kuvaamista. Kun kuvaat sijaintia tai seuraat toimintaa panoroimalla, pysäytä panorointi ennen tallennuksen lopettamista, jotta voit editoida materiaalin muihin kuviin.

Kokeile seurata toimintaa kameralla sen sijaan, että kuvaisit yhdestä kohdasta käyttämällä jalustaa. Tämä onnistuu helpoiten, kun kuvaat laajempia otoksia. Jos peräkkäin on useita kilpailijoita, kokeile käyttää kunkin kohdalla eri polttoväliä. Muista, että kaukainen kohde suurenee kuvassa lähestyessään kameraa. Määritä siksi zoomaus siten, että kohde mahtuu edelleen kuvaan ollessaan lähimpänä kameraa.

Parhaat kamerat toimintakuvaukseen

Alakulmasta kuvattu märkäpukuinen mies ja surffilauta rantakalliolla.

Useissa Canon-kameroissa on kääntyvä tai kallistuva takanäyttö. Käytä sitä etsimen sijaan kuvien sommiteluun. Voit kuvata ihmisten yläpuolella tai maan tasalta kiinnostavammasta kuvakulmasta. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/3200 s, f/1.8 ja ISO 100).

Mies kilparadan laidassa kuvaa kameralla, jossa on suuri superteleobjektiivi.

Canon EOS R6- ja EOS R7 -kameroiden kuvanvakain toimii erityisen tehokkaasti yhdessä RF-superteleobjektiivien optisen kuvanvakaimen kanssa, koska kaksi erilaista kuvanvakainta vähentää erilaisia kameran tärähtelyjä. Näin saat teräviä kuvia käsivaralta ilman kolmi- tai yksijalkaista jalustaa.

Canon-kameralla kuka tahansa voi aloittaa toimintakuvauksen jo käytössä olevilla kuvauslaitteilla, mutta jos harkitset uusia laitteita, tässä muutamia ehdotuksia toimintakuvaukseen.

Canon EOS R7

Peilittömässä EOS R7 -kamerassa on useita samoja teknisiä innovaatioita kuin Canonin ammattitason EOS R3 -kamerassa, mutta siinä on APS-C-kokoinen kuvakenno, joka laajentaa teleobjektiivien ulottuvuutta 1,6-kertaisesti. Se voi olla merkittävä etu toimintakuvauksessa, sillä sen avulla saat kuvattua kaukaa suhteellisen pienikoisella ja kevyellä objektiivilla, kuten Canon RF 800mm F11 IS STM -objektiivilla. Tämän pienen, nopean ja tehokkaan kameran muita etuja ovat kääntyvä kosketusnäyttö ja huippuluokan automaattitarkennusjärjestelmä, joka tunnistaa ihmiset, eläimet, linnut ja ajoneuvot älykkäästi. Kameran rungon ja objektiivin vakautuksen ansiosta kamera ei tärise. EOS R7 -kameralla voi myös kuvata stillkuvia jopa 30 kuvaa/s ja 4K-videoita jopa 60p-kuvataajuudella

Canon EOS R6

EOS R6 on täydellinen valinta edistyneisiin toimintakuviin. Siinä on EOS R7 -kameran tekoälyä hyödyntävä jatkuva automaattitarkennus ja IBIS-tekniikka ammattitason täyden kennokoon kamerassa. Joissain objektiiveissa on uskomaton 8 askeleen kuvanvakain, ja kameralla voi kuvata jopa 20 kuvaa sekunnissa. Videokuvauksen kohokohtia ovat 4K-tarkkuus ja ja HD-kuvaus 120 kuvaa/s, joka takaa laadukkaan hidastuksen. Kamerassa on myös kääntyvä kosketusnäyttö kuvaamiseen luovista asennoista.

Canonilla on myös laaja valikoima tehokkaita, pienikokoisia ja edullisia zoom- ja kiinteäpolttovälisiä objektiiveja EOS R -järjestelmän kameroihin.

Canon PowerShot G7 X Mark III

Tehokas PowerShot G7 X Mark III on pienikokoinen kamera, joka painaa vain 304 g. Sen kiinteän zoom-objektiivin käyttöalue on 24–100 mm. Objektiivin valovoima f/1.8–2.8 mahdollistaa liikkeen pysäyttämisen nopeasti myös hämäräsheikossa valaistuksessa ja sisätiloissa. Jatkuvan kuvauksen nopeus on jopa 20 kuvaa sekunnissa (30 kuvaa/s RAW-sarjakuvauksessa). Kameralla voi kuvata myös 4K-videoita ja Full HD -videoita 120 kuvaa sekunnissa, ja siinä on kääntyvä kosketusnäyttö.

Canon PowerShot ZOOM

Toimintakuvaukseen ei tarvita isoja ja kömpelöjä tarvikkeita. Taskukokoinen PowerShot ZOOM on yhdellä painalluksella toimiva monokulaarinen kamera, jolla voi kuvata stillkuvia ja Full HD -videoita. Se sopii erinomaisesti penkkiiurheilijoille ja toimintakuvaukseen huomiota herättämättä. Kolmen askeleen zoom tarjoaa laajan polttovälialueen, joka vastaa 100 mm:n, 400 mm:n ja 800 mm:n polttoväliä täyden kennokoon kamerassa.


Toivottavasti sait hyödyllisiä vinkkejä toimintakuvaukseen ja -tekniikoihin. Canon EOS R -järjestelmän kamerat ja niiden objektiivit ovat täydellisiä työkaluja, mutta myös Canonin digitaalisten järjestelmäkameroiden ja kompaktikameroiden valikoimasta on runsaati iloa ahkeralle kuvaajalle. Nyt on aika ottaa nämä vinkit käyttöön.


Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

    Valotusaikavinkkejä

    Ota valotusaika haltuun Canonin vasta-alkajille suunnatun oppaan avulla ja saat parempia toimintakuvia.

  • LIIKKEEN KUVAAMINEN

    Liikkeen vangitseminen kuviin

    Katso, miten voit vangita liikkeen ja lisätä liikkeen tunnetta kuviin.

  • URHEILUKUVAUS

    Ammattilaisen vinkkejä toimintakuvaukseen

    Jean-Baptiste Liautard esittelee toiminta- ja urheilukuvauksen saloja.

  • URHEILUKUVAUS

    Urheilukuvia vaivatta

    Ammattilainen Molly Darlington tutkii, miten taskukokoisella kameralla voi kuvata suuria urheiluhetkiä.