Motion Roller Skating hero

Liikkeen kuvaaminen LEGRIA-videokameralla

LEGRIA-vinkki

Liikkeen vangitsemiseen on kaksi vaihtoehtoa: toiminnan pysäyttäminen tai liikkeen tunnun esittäminen luovilla sumennustehosteilla. Valinta riippuu siitä, mitä haluaa kuvan kertovan katsojalle. Tunteenilmaus tennispelaajan kasvoilla keskellä kiivasta peliä välittää erilaisen viestin kuin kentän poikki viuhuvan lyönnin sumennettu lentorata. Kuvan teho riippuu sen tarkoituksesta.

Liikkeen voi vangita tehokkaasti ja luovasti kaikilla kameroilla käyttämällä monipuolisesti eri tekniikoita. Näin kuvien tarina välittyy vaikuttavasti. Canon-opettaja Brian Worley kertoo kameran tehokkaasta käytöstä. Hän paljastaa myös hyödyllisiä vinkkejä kuvaamiseen LEGRIA-videokameroilla.

Staattisten ja liikkuvien otosten yhdisteleminen

Videoissa liike on luonnollisesti avainasemassa, ja sen kuvaamiseen on monia keinoja. Liikkuva kohde voi ohittaa paikallaan olevan kameran tai kameraa voidaan liikuttaa tai panoroida liikkuvan kohteen mukana.

Kiinnostava kohtaus syntyy staattisten ja liikkuvien kuvausten yhdistelmästä.

Jos voit ennakoida kuvattavan kohteen liikkeen, kuten juoksurataa kiertävät urheilijat, suunnittele kuvaus etukäteen.

Kohteen ympäristöä ja taustaa voi puolestaan tuoda esille aloittamalla kuvaaminen laajakulmalla ja siirtymällä sitten tiukempaan rajaukseen muuttamatta kameran paikkaa.

Käytä kilpailun aikana staattisten kuvakulmien ja liikkuvien otosten yhdistelmää. Valmistaudu huolella tärkeiden loppuhetkien kuvaamiseen.

Voi olla järkevää kuvata ensin kaikkia kilpailijoita laajakulmalla mutta valmistautua kohdistamaan kuva voittajan juhlintaan heti kilpailun päätyttyä.

Kuvaa kiinnostavampia videoita liikuttamalla kameraa

Monipuolinen kameran liikkeen käyttö tekee videoista kiinnostavampia. Jos kohde liikkuu, suunnittele kohtaus niin, että siinä käytetään sekä staattisia että panoroituja otoksia.

Staattisissa otoksissa kameraa on pidettävä paikallaan, mutta harjoittelun myötä lyhyiden otosten kuvaaminen onnistuu helposti käsivaraltakin. Muista, että tärinän vaikutus on vähäisempi, kun käytät laajakulmaa. Jos haluat kameran olevan aivan paikallaan, käytä jalustaa tai muuta tukea.

Kohtaus on usein hyvä aloittaa staattisesta kuvasta. Tuo ensin esille tapahtuman tai kohteen ympäristö laajakulmalla. Odota kärsivällisesti toimintaa ja anna kohteen liikkua kuvan ulkopuolelle. Kun kohde liikkuu, seuraa liikettä liikuttamalla kameraa samalla nopeudella. Tällöin pääkohde pysyy samassa kohdassa kuvaa. Tämä voi olla vaikeaa, mutta kuvaa suhteellisen lyhyitä otoksia. Nopeat leikkaukset ja lyhyet otokset luovat videoihin vauhdin tunnun.

Voit tuoda esiin liikkuvan kohteen yksityiskohdat kuvaamalla kohteita sekä paikallaan olevalla että liikkuvalla kameralla. Pieniä yksityiskohtia kuvaavat leikkeet voi hyvin liittää videon muiden leikkeiden väliin, mikä tehostaa videon tarinan kerrontaa. Jos esimerkiksi kuvaat kilpajuoksijaa, kuvaa välillä läheltä hänen kenkiään ja jalkojaan.

Pysy ajan tasalla

Tulossa seuraavaksi: Näe maailma ilman etsintä.

Tilaa uutiskirje