Sommittele kuvasi paremmin

EOS-vinkit

Yksi valokuvauksen hienoja puolia on siihen liittyvä luovuus ja ilmaisun vapaus. Sommittelun perussääntöjen käsitteleminen kannattaa kuitenkin myös kesälomalla. Kun tunnet tietyt yksinkertaiset sommittelusäännöt, saatat saada kauniimpia kuvia. Tässä artikkelissa neuvomme, miten voit järjestellä ja hallita kuvien elementtejä sommittelusääntöjä hyödyntäen.

• Odota hetki ennen laukaisimen painamista
• Kolmanneksen sääntö
• Johdattelevat linjat
• Ikkunan käyttö sommitteluapuna
• Ruudukoiden hyödyntäminen
• Katse ylös

Odota hetki ennen laukaisimen painamista

Kukapa ei haluaisi ottaa lomalla tai viikonloppumatkalla upeita kuvia, joissa matkakohde näyttäytyy edukseen. Älä kuitenkaan näpsi kuvia summittaisesti, vaan pysähdy ennen laukaisimen painamista miettimään sommittelua.

Tällöin huomaat, mitkä kuvan osat ovat turhia. Kun liikutat kameraa hiukan tai säädät polttoväliä, saat ylimääräiset elementit rajattua pois. Kuvasta tulee vaikuttavampi ja tasapainoisempi.

Surfer-Wave
Chris Kuga: Snagging Barrels
Käyttöoikeudet: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Kolmanneksen sääntö

Visuaalisesti kiinnostavien kuvien sommittelu on usein selkeä, ja pääkohteelle jää niissä tilaa.

Koska noin kolmanneksiin jaettu kuva miellyttää ihmissilmää yleensä eniten, tehokeinona toimii jo se, että sijoitat pääkohteen hieman reunempaan.

Sommittelussa auttaa etsimen tai nestekidenäytön neljän viivan jakama 3 x 3 ruudun ruudukko. Sijoita kohde kuvan vasempaan tai oikeaan kolmannekseen keskimmäisen sijaan. Tällöin kuvasta tulee kiinnostavampi.

Pier-Sunset-Rule-Of-Thirds
Andrew Thackway: Leading Lines
Käyttöoikeudet: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Kun kuvaat matkoillasi maisemia, pyri saamaan kuvaan mukaan vahvoja linjoja, jotka johdattelevat katsetta etualalta taustalle. Voit hyödyntää esimerkiksi polkuja, jokia, raiteita ja tiemerkintöjä.

Vaikutelman maksimoimiseksi joudut ehkä nousemaan ylemmäs tai laskeutumaan alemmas, jotta saat kameran sopivaan paikkaan.

Mountain-Window-Frame
A. Gude: Framed
Tekijänoikeudet: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Ikkunan käyttö sommitteluapuna

Kun seuraavan kerran olet kaupunkilomalla, kiinnitä huomiota ympäröivien rakennusten ikkunoihin. Ne toimivat hyvänä sommitteluapuna, ja niiden kautta voit ikuistaa erilaisia näkymiä. Haasteena on sellaisen paikan löytäminen, josta saat kuvattua ikkunasta heijastuvan maiseman kokonaisuudessaan ja hyödynnettyä heijastuksen sommitteluelementit.

Ruudukoiden hyödyntäminen

Once you’re familiar with the rule of thirds, try using gridlines to compose better photos. Monissa EOS-malleissa etsimeen tai nestekidenäytölle saa näkyviin ruudukon. Siitä voi olla apua kolmanneksen sääntöä noudattavien kuvien sommittelussa. Jos kuvassa näkyy taivaanraja, älä sijoita sitä keskelle vaan niin, että taivas täyttää kolmanneksen tai kaksi kolmannesta kuvan yläreunasta.

Skyscraper - Perspective
Michel Filion: Scraping the Sky
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Katse ylös

Jos kaupungissa on paljon korkeita rakennuksia, käytä laajakulmaobjektiivia tai vakio-objektiivia ja kohota katseesi taivaisiin. Valitse aukon esivalintaohjelmassa (Av) aukoksi noin f/8 tai f/11. Suuntaa kamera sitten ylöspäin ja sommittele kuva niin, että rakennusten linjat suuntautuvat samaa pistettä kohti. Tällaisissa kuvissa on usein paljon niin varjoja kuin kirkkaitakin kohtia, joten kuvan kirkkautta täytyy ehkä säätää valotuksen korjauksen avulla. Myös kameran HDR-toiminto voi olla hyödyllinen.

Pysy ajan tasalla

Tulossa seuraavaksi: Näe maailma ilman etsintä.

Tilaa uutiskirje