Syksyisen valon valjastaminen

Kompaktikameravinkit

Syksyn värien ilmestyessä maisemaan on aika ottaa kamera mukaan kävelylle. Koska aurinko on matalammalla, valo on usein pehmeää ja lämmintä. Se sopii erinomaisesti kuvien ottamiseen päiväsaikaan. Kun yöt kylmenevät, aamuisiin saattaa olla sumuista. Lähde siis ulos ja ota kuvia utuisesta kaupunki- tai maaseutumaisemasta, ennen kuin aurinko ehtii ajaa sumun tiehensä.

• Zoomaa lähemmäs
• Valitse yhdet kasvot
• Muotokuvaus sisällä
• Kylläiset värit
• Valitse tarkennuspiste
• Kuvaa varjossa

Zoomaa lähemmäs

Kun haluat kuvata muotokuvia varhaissyksyn valossa, on tärkeää ikuistaa kohde mahdollisimman hyvin. Jos zoomaat kuvattavaan henkilöön ja siirryt tarvittaessa hieman kauemmas hänestä, tulos on parempi. Pitkä zoomaus tasoittaa kasvonpiirteitä, ja lopputulos on miellyttävämpi.

Valitse yhdet kasvot

Kameran kasvojentunnistusjärjestelmä tunnistaa useita kasvoja kuvissasi. Jos kuvattava henkilö on keskellä ihmisryhmää, valitse hänen kasvonsa. Tämän jälkeen kamera seuraa kasvoja samalla kun sinä sommittelet uudestaan kehystä ja varmistat, että tarkennus ja valaistus ovat kunnossa.

Muotokuvaus sisällä

Syksyllä säät vaihtelevat, ja saatat joutua kuvaamaan muotokuvia sisällä. Yritä etsiä ikkuna ja käytä hajottimena valkoista verkko- tai tyllikangasta. Sijoita kuvattava henkilö niin, että ikkunasta lankeava valo osuu toiselle puolelle hänen kasvojaan. Pyydä häntä sitten kääntämään päätään hieman ja katsomaan ulos ikkunasta. Näin pehmeä valo valaisee hänen kasvonsa tasaisesti. Muista poistaa kameran salama käytöstä ja pidellä kameraa vakaasti, jotta kuvista tulee onnistuneita.

Autumn-Leaves-Colour Catherine: Maple Basin
Käyttöoikeudet: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Kylläiset värit

Kuvaa mieleenpainuvia syyskuvia määrittämällä kamerasi tallentamaan värit voimakkaina ja kylläisinä. Syksyisten maisemien keltaiset, punaiset ja kultaiset sävyt heijastavat valoa enemmän kuin vihreät sävyt. Kun määrität kameran valotuksen korjauksen alivalottamaan kuvat –1/3 tai –2/3 yksiköllä, kuvan väreistä tulee voimakkaita ja kylläisiä. Jos kamerassasi on My Colors -toiminto, voit myös kokeilla sitä. Kun valitset kirkkaiden värien asetuksen, väreistä tulee voimakkaita ja kylläisiä.

Valitse tarkennuspiste

Kuvaatpa sitten muotokuvia, maisemakuvia tai kaupunkinäkymiä, sinun pitää tietää, mihin kamerasi tarkentaa. Useiden tarkennuspisteiden käyttäminen sopii monille kohteille, mutta jos haluat tarkentaa terävästi henkilön silmiin, on syytä käyttää yhtä tarkennuspistettä. Valitse IXUS- tai PowerShot-kamerasi asetukset ja kokeile käyttää eri tarkennuspisteitä.

Kuvaa varjossa

Myöhäisinä syysiltoina auringonvalo voi olla voimakasta, ja se saattaa häiritä kuvattavaa henkilöä. Lisäksi kuviin voi tulla liian vahvoja kontrasteja ja syviä varjoja. Kun kuvaat varjossa, esimerkiksi puun alla tai rakennuksen varjossa, kuva onnistuu paremmin, koska henkilön ei tarvitse siristellä silmiään. Lisäksi kirkas tausta lisää kuvaan dramatiikkaa.

Pysy ajan tasalla

Tulossa seuraavaksi: Näe maailma ilman etsintä.

Tilaa uutiskirje