Abstraktien kuvien ottaminen EOS-järjestelmäkameralla

EOS-vinkit

Kuvasitpa uudessa ympäristössä tai tutussa paikassa, yritä keksiä kuvaustapoja, jotka tekevät kuvista kiinnostavia ja erottuvia.

Antonio Thomás Koenigkam Oliveira: Carousel

Antonio Thomás Koenigkam Oliveira, Carousel – Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Valitse erilainen kuvakulma

Kuten me muutkin, kuvaat varmasti suurimman osan kuvistasi silmien tasolta. Mutta kuvaamalla näytöllä (ja hyödyntämällä kääntyvää nestekidenäyttöä, jos kamerassasi on sellainen) voit sommitella kuvia paljon kiinnostavammista kuvakulmista.

Kokeile: Aseta kamera maan tasalle ja kierrä kääntyvää nestekidenäyttöä niin, että voit katsella sitä suoraan alaspäin. Voit myös kohota ihmisjoukon ylle asettamalla kameran yksijalkajalustalle ja kiertämällä nestekidenäyttöä alaspäin. Tämän jälkeen voit nostaa kameran ylös ja nähdä, mitä kameran silmä näkee – näkökulma on taatusti erilainen kuin tavallisesti.

Kuvaa näytöllä

Kuvaus näytöllä -toiminnon avulla voit esikatsella kuvaa kameran nestekidenäytössä. Tartu luovan kuvauksen mahdollisuuksiin kuvaamalla näytöllä ja valitsemalla, mihin kuva tarkennetaan. Tämä sujuu helposti, jos kamerassa on kosketusnäyttö. Kosketa tarkennuskohtaa nestekidenäytössä ja valitse automaattitarkennuksen tavaksi Elävä tila. Kamera tarkentaa valitsemasi kohdan.

Hiroyuki Takeda: Boundary zone

Hiroyuki Takeda: Boundary zone – Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Käytä kaulahihnaa rannehihnana

Jos kuvaat korkealta alapuolellasi aukeavaa näkymää, sinun on pidettävä kamerasta lujasti kiinni. Kun kierrät kaulahihnan ranteesi ympärille, kamera pysyy vakaana, etkä pudota sitä vahingossa.

Pysäytä liike

Liikkuvista kohteista saa poikkeuksellisia kuvia, jos onnistuu vangitsemaan ohikiitävän hetken. Jotta voit pysäyttää liikkeen kuvaan, sinun on käytettävä lyhyttä valotusaikaa. Tarkka valotusaika määräytyy muun muassa kohteen liikkumisnopeuden ja etäisyyden perusteella. Voit kuvata liikkuvia ihmisiä valitsemalla kamerassasi urheilutilan. Voit myös käyttää valotusajan esivalintaa (Tv-merkintä kameran valintakiekossa) ja määrittää valotusajaksi 1/250 sekuntia tai lyhyemmän valotusajan.

Kuvaa kontrasteja

Kirkas valo luo syviä tummia varjoja. Ilmiötä kutsutaan kontrastiksi, ja sen taitava käyttö tuo kuviisi syvyyttä. Kirkkaana ja aurinkoisena päivänä kamera ei kuitenkaan pysty tallentamaan ihmissilmän erottamia kontrasteja. Voit kompensoida tätä käyttämällä monissa EOS-kameroissa olevaa HDR-vastavalotilaa. Se on saatavana valintakiekon erikoiskuvausohjelmissa. Kun valitset tämän asetuksen, kamera ottaa kolme kuvaa kerralla ja yhdistää ne. Tuloksensa syntyvässä kuvassa kontrastialue on laajempi kuin yksittäisessä otoksessa.

Kuvaa kontrasteja

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Matalan kuvakulman vahvuudet

Kuvaaminen matalalta luo dynaamisen perspektiivin, mutta haittapuolena on, että etuala voi alivalottua. Näin käy esimerkiksi jos sommitelmassa on paljon taivasta, mikä voi sekoittaa kameran mittauksen. Kun korjaat valotusta positiiviseen suuntaan, voit tuoda tummilta näyttävät pääkohteet paremmin esiin.

Valmistaudu täydelliseen hetkeen

Jos aiot kuvata siten, että kamera on asetettu muiden pään ylle yksijalka- tai kolmijalkajalustalle, voi olla vaikea yltää painamaan laukaisinta oikealla hetkellä. Tällöin voit painaa laukaisinta kaukolaukaisimella RS-60E3 tai RS-80N3 (kamerasi mallin mukaan). Tai jos kamerassasi on Wi-Fi, voit ohjata kameraasi ja Kuvaus näytöllä -toimintoa etäyhteydellä älypuhelimesta ja laukaista kameran puhelimestasi käsin.

Kuvaa oikein päin

Kaikissa kameroissa on asentotunnistin, joka tunnistaa, onko kamera vaaka- vai pystyasennossa, ja varmistaa, että kuvat näkyvät oikein päin nestekidenäytössä ja tietokoneessa. Jos kuvaat suoraan alas- tai ylöspäin, asentotunnistin voi mennä sekaisin. Poista automaattinen kääntö käytöstä asetusvalikossa (keltainen), jotta kaikki kuvat ovat samassa asennossa.

Mia Felicita Bertelli

Mia Felicita Bertelli – Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Mustaa ja valkoista

Abstraktissa kuvassa elementit muuttuvat: värin sijasta kuvassa korostuvat pinta, kontrasti, varjot ja muodot. Kun valitset kamerassasi mustavalkotilan ja vaikkapa keltaisen suotimen, näet mustavalkoisen esikatselukuvan kameran nestekidenäytössä, jolloin voit hahmottaa näkymän ilman värejä. Jos olet määrittänyt kameran ottamaan RAW-kuvia, voit palauttaa värit käsitellessäsi kuvaa tietokoneessa.

Ota kaikki irti useista valotuksista

Monet edistyneet EOS-kamerat voivat ottaa päällekkäisvalotuskuvia, joissa liikkuvat kohteet näkyvät vähemmän korostuneina samalla kun staattiset elementit, kuten rakennukset, näkyvät normaalisti. Aseta kamera paikoilleen esimerkiksi jalustalle ja määritä sitten päällekkäisvalotustila kuvaamaan kunkin yksittäiskuvan keskiarvo. Määritä kamera ottamaan vähintään kolme kuvaa ja vapauta sen jälkeen laukaisin muutaman sekunnin välein. Tämän jälkeen kamera luo yhdistelmäkuvan yksittäiskuvista. Jos sisältö on muuttunut, se erottuu vähemmän tai näkyy lähes aavemaisena. Mitä enemmän kuvia otat, sitä vähemmän liikkuva kohde erottuu.

Luo upeita intervallivideoita

Kuvaamalla kuvia useita tunteja kestävän jakson ajan voit luoda kamerallasi upean intervallivideon. Jotkin EOS-kamerat ovat yhteensopivia ajastettavan kauko-ohjaimen TC-80N3 kanssa. Kun kauko-ohjain on yhdistetty kameraan, sen voi määrittää ottamaan kuvia määrävälein useiden tuntien aikana. EOS 7D Mark II -kameran valikossa on saatavana jaksottainen kuvaus, joka toimii samaan tapaan.

Kokeile myös tätä: Kun olet kuvannut intervallikuvausjakson, voit lisätä siihen staattisen peittokuvan, jossa ei ole ihmisiä. Näit voit luoda illuusion, että ruuhkainen kaupunki on itse asiassa tyhjä. Loistava esimerkki tämän tekniikan käytöstä on Ross Chingin Empty America -projekti täällä. Ja näin hän teki sen.

Lähetä kuvasi galleriaamme

Jos olet ottanut kuvia erilaisesta perspektiivistä, lähetä otoksesi You Connect -galleriaamme. Galleriassa esittelemme omat suosikkimme meille lähetetyistä kuvista.

Pysy ajan tasalla

Tulossa seuraavaksi: Näe maailma ilman etsintä.

Tilaa uutiskirje