Paddling-Johnny-Haglund.jpg

Nopean toiminnan kuvaaminen

Slovenian Bledistä kotoisin oleva urheilukuvaaja Samo Vidic aloitti kuvausharrastuksensa 17-vuotiaana. Häntä kiehtoivat erilaisten kameroiden, objektiivien ja filmien mahdollisuudet. Opittuaan kuvauksen perusteet nopeasti hän tajusi, että kuvaaminen saattaisi olla hänen unelmatyönsä.

Hän alkoi kuvata ammatikseen 23-vuotiaana. Vuodesta 2005 lähtien hän on kuvannut Red Bullille maailman parhaita urheilijoita ympäri maailmaa.

Samon kuvia on nähty Gettyn kuvapalvelun lisäksi maailman arvostetuimmissa urheilulehdissä, kuten Outsidessa, L’Équipessa ja ESPN:llä. Vuonna 2013 hän voitti Red Bull Illume Image Quest -kilpailun Wings-sarjan, minkä lisäksi hän on moninkertainen Slovenian lehtikuvakilpailun voittaja.

Juttelimme Samon kanssa hänen valmistautuessaan uusimman, kaupunkisurffareita käsittelevän Come and See -videomme "City Surfers" still-kuvauksiin.

© Samo Vidic – Canon Explorer. Otettu Canon EOS-1D X Mark II -kameralla ja EF300 mm f/2.8L IS USM -objektiivilla. Valotusaika 1/250 s, aukko f/3,5, ISO 400.

Valmistautuminen kuvaukseen

"Olen aina pitänyt urheilu- ja toimintakuvauksesta. Siksi on mahtavaa kuvata paikallisia surffareita, Alexia, Karinea ja Taoa, Eisbach-joella Münchenin siintäessä taustalla. On todella hienoa nähdä yllättäen surffareita kaupungissa ja muita ihmisiä katselemassa heitä sillalta. Kuvaaminen avoimella paikalla on kuitenkin haastavaa, kun ihmiset kulkevat ohi aivan läheltä – en voi hallita mitään muuta kuin varusteitani!"

Dramaattinen kuvaaminen

"Haluan kuvata niin, että kaupunki näkyy taustalla, jotta katsoja näkee, että olen todellakin Münchenissä. Korostan tilanteen draamaa valoilla ja pysäytän liikkeen stroboskooppisalamavaloilla. Se toimii, koska kuvaamme enimmäkseen auringonlaskun aikaan ja yöllä."

Samon varusteet

"Uusi Canon EOS-1D X Mark II sopii öiseen toimintakuvaukseen täydellisesti, koska automaattitarkennus on todella nopea ja ISO-herkkyydet erittäin hyviä. Saan varmasti teräviä, yksityiskohtaisia kuvia. Kamera reagoi todella hyvin, ja luotan siihen täysin."

Käytän tässä kuvauksessa Canonin 24–70, 70–200 ja 35 mm:n objektiiveja. 35 mm:n objektiivin kanssa voin käyttää suurta aukkoa (f/1,4), jolla tausta jää melko sumeaksi. Käyttämällä 70–200 mm:n objektiivia voin siirtyä kauas kohteesta ja silti saada upeita lähikuvia. Kuvaaminen tältä etäisyydeltä lisää joustavuutta, joten voin reagoida tilanteeseen ja saada parhaat mahdolliset kuvat."

© Samo Vidic – Canon Explorer. Otettu Canon EOS-1D X Mark II -kameralla ja EF70-200 mm f/2.8L IS II USM -objektiivilla. Valotusaika 1/200 s, aukko f/5,0, ISO 200.

Parhaat kuvat urheilijoista

"Surffaajia tai yleensäkin urheilijoita kuvattaessa kannattaa huomioida tietyt lajin ominaisuudet, jotta kuvat onnistuvat. Juttelen aina urheilijoiden kanssa ennen kuvauksia ja näytän kuvia heille usein myös jo kuvausten aikana. Joskus heidän on kylmä tai nälkä, mutta he saavat lisää energiaa upeista kuvistaan."

Oikotie hyväksi kuvaajaksi

"Minulta kysytään joskus oikoteitä hyväksi kuvaajaksi. Sanon aina, että oikoteitä ei ole, jos haluat olla hyvä."

Pysy ajan tasalla

Tulossa seuraavaksi: Näe maailma ilman etsintä.

Tilaa uutiskirje