City Night Lights

Beno Saradzic: Muuttuvien kaupunkien ikuistaminen

Palkittu Beno Saradzic on Sloveniassa syntynyt intervallikuvaaja, valokuvaaja ja visuaalinen taiteilija, joka asuu Dubaissa Arabiemiirikunnissa. Työskenneltyään 18 vuotta 3D-animaation parissa hän alkoi tutkia vuonna 2008 uusia luovia polkuja ja löysi valokuvien ja intervallivideoiden jännittävän maailman.

Kymmeniä Benon valokuvia ja intervallivideoita on julkaistu sekä paikallisissa että kansainvälisissä medioissa ja julkaisuissa. Hänen työnsä tunnetaan erityisesti valon käytöstä ja sommittelusta, jotka ovat saaneet vahvoja vaikutteita elokuvataiteesta ja perinteisistä taidemuodoista. Töissä näkyy rakkaus arkkitehtuuriin, tekniikkaan, tieteeseen ja luontoon.

Keskustelimme Benon kanssa hänen nykyisen kotikaupunkinsa eri puolien ikuistamisesta.

Abu Dhabi tuoreista kuvakulmista

Intohimoisena kaupunkimaisemien kuvaajana etsin aina uusia jännittäviä kuvakulmia. Useimmissa tapauksissa tämä vie minut kaupungin korkeimpien pilvenpiirtäjien katoille. Olinkin todella innoissani, kun näin World Trade Centerin uskomattoman korkeiden tornien kohoavan Abu Dhabiin.

Matalampi rakennus on 60-kerroksinen, 278 metriä korkea Trust Tower. Korkeampi rakennus on Burj Mohammed Bin Rashid, ja se on Arabiemiirikuntien pääkaupungin korkein rakennus. Huimaavaan 381 metrin korkeuteen kohoavassa rakennuksessa on 92 kerrosta.

Tiesin, että rakennuksiin ei tulisi parvekkeita, joilta voisin kuvata tulevaisuudessa. Ainoa mahdollisuus päästä kuvaamaan oli siis mennä huipulle, kun tornit olivat valmiissa korkeudessa mutta ikkunalaseja ei oltu vielä asennettu. Tavoitteenani oli saada selkeä ja esteetön näkymä Abu Dhabin korkeimmalta paikalta ja ottaa kaupungista kuvia aivan uudenlaisesta kuvakulmasta.

Kuvausluvan hankkiminen

Pilvenpiirtäjän rakennustyömaalle pääseminen ei ollut tietenkään helppoa. Jouduin käyttämään kaikkia suhteitani ja kontaktejani rakennus- ja arkkitehtuurialalla. Soiteltuani ja läheteltyäni viestejä viikon verran sain vihdoin järjestettyä yksityisen vierailun Abu Dhabin huipulle. Olin valtavan innoissani.

Uskomaton kuvausretki

Ensimmäinen kuvauskertani oli ilta-aikaan 28. maaliskuuta 2011 Trust Towerin huipulla 60. kerroksessa. Olen asunut Abu Dhabissa vuosikymmeniä, mutta en ole ikinä nähnyt sitä niin korkealta.

Eloisat neonvärit, liikekeskustan hurja ruuhka, mieletön rakennustiheys ja kaupunkisuunnittelun sotilaallinen järjestys tekivät minuun todella vaikutuksen. Ilma oli kuvausiltana kylmä ja tuuli puhalsi korkealla navakasti. Ajattelin, että korvani, nenäni ja sormeni lähtevät kohta irti. Mutta oli se kyllä upea ilta!

Äärimmäisiä sääolosuhteita

Kaikki Arabiemiirikunnissa asuvat valokuvaajat tietävät salaperäisen sumun, joka valtaa kaupungin pari kertaa vuodessa. Sumu syntyy yöllä autiomaassa ja vyöryy aikaisin aamulla rannikolle, missä se nielaisee kaupungin hetkeksi ja häviää sitten aamuauringon lämmössä.

Sumu on erittäin tiheää ja aiheuttaa paljon ongelmia lentokentillä ja teillä, mutta kaupunkimaisemien kuvaajille se on loistava sääolosuhde. Olin suunnitellut sumun valtaaman kaupungin ikuistamista pitkään, mutta onni ei ollut ikinä myötä. Joko olin katoilla, kun sumua ei näkynyt, tai sitten sumun saapuessa minulla ei ollut kuvauslupaa mihinkään korkealle. Onnetar hymyili minulle viimein 24. tammikuuta 2013, kun pääsin kuvaamaan Abu Dhabia sumun vyöryessä kaduille aamunkoiton aikaan. Otin kuvan Burj Mohammed Bin Rashidin 92. kerroksesta, ja voin sanoa, että se oli kaiken suunnittelun ja toteutuksen vaatiman vaivan arvoista.

Tämä on vielä tänäkin päivänä suosikkikuvani kaupunkimaisemasta.

Kaupungin eri puolten ikuistaminen

Molemmat kuvat on otettu lähes samasta pisteestä, mutta eri päivänä ja eri aikaan, joten ne näyttävät kaupungin kahdet kasvot: sekä dynaamisen, sykkivän ja eloisan että unenomaisen ja surrealistisen puolen. Kaupungin vastakkaisten luonteiden ikuistaminen edellyttää sen yllättämistä uudesta näkökulmasta. Yleensä tämä tarkoittaa heräämistä hyvin aikaisin, kun muut vielä nukkuvat.

Muistan, kuinka katsoin rakennusta jalkakäytävältä enkä voinut nähdä sen huippua. Ajattelin itsekseni, että tämän on parasta olla sen arvoista.

Kuvaushetki

Rakennustyömaalla kuvaaminen on erittäin haastavaa, erityisesti kun kyseessä on pilvenpiirtäjä. Jouduin noudattamaan rakennusfirman tiukkoja turvallisuuskäytäntöjä – sen jälkeen, kun olin jo selvittänyt monta muuta muodollisuutta.

Seurasin sääennusteita silmä kovana, jotta pystyisin ajoittamaan kuvauspäiväni sumuisiin olosuhteisiin.

Pysy ajan tasalla

Tulossa seuraavaksi: Näe maailma ilman etsintä.

Tilaa uutiskirje