"Geometrian jahtaajat" Daniel Rueda ja Anna Devís

© Francesc Planes

Juttelimme arkkitehtuurikuvistaan tunnettujen Anna Devísin ja Daniel Ruedan kanssa.

Lue, mitä kaksikon mielikuvituksellisten ja abstraktien tarinoiden takana on ja miten heidän rakkautensa rakennuksiin ja matkustamiseen on tehnyt heistä Instagram-tähtiä.

Miten kaikki sai alkunsa, eli miten innostuitte valokuvauksesta?

D: Lapsena meillä oli kotona aina kameroita, joten pääsin harjoittelemaan kuvaamista pienestä pitäen. Opin yrityksen ja erehdyksen kautta, ja halusin aina jakaa kuviani netissä esimerkiksi MySpacessa ja Flickrissä. Kun näin kaikki kuvani yhdessä, niistä alkoi erottua tiettyjä teemoja ja voin seurata, miten oma tyylini kehittyi.

A: Olen ainut lapsi, joten etsin jatkuvasti hyvää ajanvietettä. Kun kyllästyin maalaamiseen, aloin luoda kuvia valokuvaamalla. Huomasin pian, että kameralla voi tehdä paljon enemmän kuin siveltimillä.

Arkkitehtuuri on kuvissanne usein pääosassa. Kuinka paljon se on vaikuttanut kuvaustyyliinne?

D: Olemme molemmat arkkitehtejä, joten meistä kaikki siihen liittyvä on mielenkiintoista ja kiehtovaa. Ymmärrämme kuitenkin, että kaikki eivät suhtaudu aiheeseen yhtä intohimoisesti. Siksi teemme usein kuvistamme hieman naiiveja tai leikkisiä ja haluamme ennen kaikkea kertoa niiden kautta tarinoita.

© Daniel Rueda & Anna Devis

Kuvissanne on usein hauska ihmiselementti. Mitä tarinoita kerrotte sen avulla?

D: Arkkitehtuuria kuvatessa on tärkeää antaa vaikutelma mittasuhteista, joten kaikki sai alkunsa siitä. Aloimme kuitenkin pian tehdä erilaisia kokeiluja ja käyttää ihmiselementtiä abstraktimmalla tavalla. Rakennuksen mittakaavan tai linjojen esittäminen abstraktilla, naiivilla ja inhimillisellä tavalla synnyttää katsojassa empatiaa arkkitehtuuria kohtaan.

A: Yritämme tehdä kuvistamme aina mahdollisimman minimalistisia mutta mielikuvituksellisia. Voisi varmaan sanoa, että nimikkotyylimme on mielikuvituksellinen minimalismi. Haluamme jakaa omat intohimon kohteemme muiden kanssa yksinkertaisilla ja kauniilla tavoilla, joita kaikki osaavat arvostaa. Lopputuloksen on oltava helposti lähestyttävä.

Tarinanne ovat aina huolellisesti laadittuja. Miten valmistaudutte kuviin?

D: Minä olen perfektionisti. Mietin aina etukäteen, miten kuva kannattaa ottaa. Suunnittelen ISO-arvoja, mietin eri tasoja ja niin edelleen. Anna on meistä luovempi. Hän kiinnittää vähemmän huomiota asetuksiin ja lähestyy kohdetta älykkäämmin käsitteellisellä tasolla. Uskon, että kuvamme toimivat hyvin siksi, että olemme keskenämme niin erilaisia.

A: Suunnittelemme noin 90 prosenttia kuvauksista ennen reissuun lähtemistä. Kaikki kuvamme perustuvat etukäteen tehtyihin suunnitelmiin. Mietimme aina etukäteen, mitä tarvikkeita mihinkin kuvaan tarvitaan. Jotkut elementeistä syntyvät myös spontaanisti, mutta meillä on aina matkallamme suunnitelma.

Mikä on suosikkinne yhdessä ottamistanne kuvista?

A: Uskomme, että paras kuvamme on vielä edessä. Yleensä pidämme eniten uusista kuvista, sillä meistä tuntuu, että opimme koko ajan uutta ja kehitymme jatkuvasti.

D: Jokaiseen kuvaan menee paljon aikaa, suunnittelua ja epäonnistumisia. Kun viimein saa haluamansa kuvan ja jakaa sen, siitä tulee aina uusi suosikki. Sille ei oikeastaan voi mitään, koska uusin kuva on aina sillä hetkellä lähinnä sydäntä.

© Daniel Rueda & Anna Devis

Entä mikä on lempikuvauspaikkanne?

D: Niitä on monia. Jotkut ovat kuuluisia Instagramista, kuten La Muralla Roja. Se on valtava pastellinvärinen labyrintti täällä Espanjassa, Calpessa. Rakennus on kuitenkin yksityisomistuksessa, eikä se valitettavasti ole tätä nykyä avoin kaikille.

A: Toiset lempipaikkamme ovat kaupunkiin piilotettuja aarteita, jotka vain odottavat löytäjäänsä. Kuten L'Atrium de Jussieu, monivärinen tila Pierre ja Marie Curien yliopistossa. Löysimme sen edellisellä matkallamme Pariisiin.

© Daniel Rueda & Anna Devis

Mitä neuvoja antaisitte aloitteleville kaupunkikuvaajille?

A: Minusta paras neuvo on tutkia paikkoja, joita ei mainita opaskirjassa. Turistinähtävyyksien läheisyydestä ei löydy mitään ennennäkemätöntä, joten ennen lähtöä kannattaa tehdä taustatutkimusta ja selvittää, missä mielenkiintoiset alueet sijaitsevat. Sieltä saa kauneimmat kuvat.

D: Kannattaa myös pitää homma yksinkertaisena!

Hyviä neuvoja! Viimeinen kysymys: mitä suunnittelette seuraavaksi?

D: Tänä vuonna aiomme ainakin alkaa myydä printtejä kuvistamme. Ihmiset ovat kyselleet niiden perään jo pitkään, joten nyt on korkea aika. Olemme myös mukana monissa jännittävissä projekteissa eri brändien kanssa, mutta niitä on niin paljon, etten tiedä mistä aloittaa. Tulimme juuri Los Angelesista. Vaikka jet lag painaa vielä, alamme jo pakata seuraavaa matkaa varten. Muutaman päivän päästä vedämme työpajan Wienissä. Heti sen jälkeen matkaamme Amsterdamiin, joten... Uusia tarinoita on pian luvassa, pysykää kuulolla!

Seuraa Danielin ja Annan tarinaa Instagramissa

Danielin ja Annan varusteet

Kamerat:

Canon EOS 5D Mark III

Canon EOS M6

Objektiivi:

Canon TS-E 24mm f/3.5L II

Tulostin:

Canon PIXMA PRO-10S

Vastauksia on muokattu selkeyden ja rytmin takia.Haastattelu: Donna Williams