Digikuva suosittelee: CanoScan 9950F

Digikuva-lehti arvioi CanoScan 9950F -tasoskannerin numerossaan 4/2005. Skanneria pidettiin erinomaisena erityisesti filmien skannaukseen. Myös kuvanlaatu ja värintoisto olivat lehden mukaan erinomaiset.

"Paras tasoskanneri filmien skannaukseen"

Digikuva-logo

Lehti kirjoittaa CanoScan 9950F -tasoskannerista:

Canonin skannereiden uusi huippumalli on CanoScan 9950. Se näyttää tavalliselta tasoskannerilta, mutta ulkonäkö ei kerro kaikkea. Tätä skanneria ei tulla myymään paperikuvien ja asiakirjojen skannaukseen, vaan filmien skannnaukseen.

Skannerin korkeus on 13 senttiä ja se painaa kuutisen kiloa. Canon on kehittänyt siihen aivan uuden objektiivin, jonka ansiosta laite pystyy kilpailemaan niin sanottujen aitojen filmiskannereiden kanssa.

Filmiskannausten laatu onkin aivan omaa luokkaansa. Skannerin tarkkuus on 4800 pikseliä tuumalle. Käytännössä se merkitsee sitä, että tavallisesta 24 - 36 millin negatiiviruudusta syntyy täyttä tarkkuutta käytettäessä 30 miljoonan pikselin tiedosto. Se ylittää tavallisen filmin informaatiomäärän, joten normaalisti voi tyytyä skannaamaan 2400 pikselin tuumatarkkuudella, jolloin kuvan koko on noin kahdeksan miljoonaa pikseliä. Skanneri häivyttää pölypisteet ja naarmut näkyvistä. Tätä ominaisuutta kannattaa käyttää, vaikka se kasvattaakin yhden negatiiviruudun noin puolentoista minuutin skannausaikaa minuutilla.

Huomattavasti enemmän aikaa säästyy, kun täpliä ja naarmuja ei tarvitse poistaa jälkeenpäin kuvankäsittelyssä.

Hyvät tulokset filmiskannauksessa

Filmiskannauksen laatu on tasoskannereiden sarjassa tähänastisista parasta. Kuvat ovat teräviä, ja yksityiskohtia on runsaasti kautta koko väriskaalan. Skanneri onnistui kaivamaan yksityiskohtia tummimmiltakin alueilta. Värintoisto oli luonnollinen.

Valitettavasti skannerin tuottaman esikatselukuvan väreihin ja sävyihin ei voi täysin luottaa. Toinen häiritsevä piirre on se, että yksittäisille kuville ei voi määritellä yksilöllisiä skannaussäätöjä silloin kun skannataan useita kuvia samanaikaisesti. Laitteen varustukseen kuuluu Photoshop Elements 2 sekä muun muassa tekstintunnistusohjelma.

Laitteella voi skannata käytännöllisesti katsoen kaikkia filmityyppejä, joita varten tulee neljä erilaista kehystä. Sopivia  filmityyppejä ovat kinonegatiivit, diat sekä erilaiset isommat filmikoot. Myös paperikuvia voi skannata. Kun levylle laittaa kolme postikorttikuvaa, skanneri jakaa ne itse kolmeksi tiedostoksi, mikä nopeuttaa työskentelyä huomattavasti. Kolmen paperikuvan skannaus kestää 25 sekuntia, kun tarkkuus on 300 pistettä tumalle.

9950F on rakenteeltaan tukeva ja tekee kaikin puolin laadukkaan vaikutuksen. Kansikaan ei läimähdä vaan laskeutuu rauhallisesti.

YHTEENVETO: Jos on muunnettava vanhat filmit digitaaliseen muotoon, tämä laite on harkinnan arvoinen. Paras tasoskanneri filmien skannaukseen.

Digikuva 4/2005

spacer
					image
Tuotesivulle
CanoScan 9950F
CanoScan 8600F