Siegfried Modola

Italialaisen keskiaikaisen kylän uusi elämä

Siegfried Modola
Siegfried Modola

Keskiaikaisen Santo Stefano di Sessanion kylän kivimuurien sisällä kapeat kujat mutkittelevat kivikaarien, mukulakiviaukioiden ja ympärille nousevien rakennusten lomassa.

Kadut ammottavat tyhjyyttään lukuun ottamatta joitakin arkkitehtuuria ja Italian eteläisen L'Aquilan maakunnan kukkuloita ihastelevia matkailijoita.

Santo Stefano di Sessanion kylä hankki elantonsa satojen vuosien ajan maataloudesta ja villantuotannosta. Asukkaita on nykyään vain 108, ja pormestarin mukaan se on alle kymmenes ensimmäistä maailmansotaa edeltäneestä asukasmäärästä. Useiden lähikylien tapaan monet asukkaat muuttivat työn perässä kaupunkeihin tai ulkomaille, minkä vuoksi kylä lähes autioitui.

Siegfried Modola

Vuosikymmeniä myöhemmin Santo Stefano di Sessanion arkkitehtuuri kiinnitti ruotsalais-italialaisen yrittäjän Daniele Kihlgrenin huomion, kun hän moottoripyöräretkellään vieraili kylässä vuonna 1999.

Siegfried Modola

Kihlgren osti useita taloja ja muunsi ne vuonna 2005 hotelliksi, jonka huoneet levittäytyvät ympäri kylän keskustaa. Paikallisten mukaan projekti on houkutellut matkailijoita ja tuonut kylään enemmän eloa.

Siegfried Modola

"Kun tulin tänne ensimmäistä kertaa, kylä näytti lähes asumattomalta", Kihlgren kertoo. "Aika oli pysähtynyt menneelle aikakaudelle."

Siegfried Modola

Santo Stefano di Sessanion katukuvassa näkyy edelleen paimentolaisia ja maanviljelijöitä, mutta nykyään kylää yritetään elvyttää turismin avulla. Asukkaat houkuttelevat matkailijoita lähellä sijaitseviin Gran Sasson ja Monti della Lagan kansallispuistoihin ja idyllisiin majapaikkoihin.

Siegfried Modola

"Matkailijoiden määrä on selkeästi kasvanut", toteaa pormestari Fabio Santavicca kertomatta tarkkoja lukuja. "Ihmiset ovat avanneet kotinsa matkailijoille. He vuokraavat huoneita ja ovat avanneet ravintoloita. Se on todella positiivista."

Santaviccan mukaan kylässä on nyt tusinan verran matkailijoille suunnattuja majapaikkoja, ja suunnitelmissa on kehittää myös paikallisia vapaa-ajan aktiviteetteja.

Paikallisen matkailuosaston uusimpien lukujen mukaan vuonna 2013 kylään saapui 4 361 matkailijaa, kun vastaava luku vuonna 2005 oli 900.

Siegfried Modola

Santo Stefano di Sessanio on yksi monista Abruzzon alueen kylistä, joiden väkiluku lähti laskuun, kun villantuotantoteollisuus romahti synteettisten materiaalien käyttöönoton myötä. Köyhyys ja aktiivisen maanjäristysalueen luonnonkatastrofit ajoivat pois suurimman osan asukkaista.

San Silvestron lähikylässä kasvillisuus on vallannut tyhjiä rakennuksia. Pohjoisemmassa sijaitseva Vale Piole on autioitunut.

Siegfried Modola

Santaviccan mukaan Santo Stefano di Sessaniossa oli ennen ensimmäistä maailmansotaa noin 1 100 asukasta.

Talviaikaan kylän asukasluku laskee entisestään, kun osa asukkaista vaihtaa 1 250 metrin korkeuden laakson maisemiin, mutta Santo Stefano di Sessanio on onnistunut houkuttelemaan kakkoskodin omistajia kaupungeista.

Siegfried Modola

"Ihmiset todella pitävät tästä alueesta", kertoo oman B&B:n omistava kylän asukas Amelia, joka järjestää matkailijoille myös ruoanlaittokursseja. "Työskentelemme ahkerasti, jotta kylä nousisi maailmankartalle."

Siegfried Modola