Young gypsy child stands in a shaft of light

Paolo Pellegrin

Elämää hämärässä

Paolo Pellegrin
Paolo Pellegrin

Lähettiläs


Arvostettu Magnum-kuvajournalisti ja Canon-lähettiläs Paolo Pellegrin kertoo siitä, millaista oli kuvata EOS 5D Mark IV -kameralla ensi kertaa ja miten se poikkeaa aiemmista EOS 5D -sarjan järjestelmäkameroista.

Kuvajournalisti Paolo Pellegrinin ainutlaatuiset kuvat ovat herkkiä otoksia, jotka paljastavat kuvattavien henkilöiden yksityiset hetket. Tämä kuvaustapa edellyttää hienotunteisuutta ja taidokasta kameran käyttöä. Paolon täytyy voittaa puolelleen kuvattaviensa luottamus, jotta nämä päästävät hänet elämäänsä.

Äskettäin Paolo otti EOS 5D Mark IV -esituotantokameran mukaansa Roomaan. Siellä hän vietti aikaa erään romaniperheen kanssa kuvaten heidän jokapäiväistä elämäänsä ja kulttuuriaan. Tämä projekti osoittaa, miksi Paolo on käyttänyt EOS 5D -sarjan kameroita niin pitkään ja onnistuneesti. Kameroiden huipputason kuvanlaatu, nopea reaktiokyky ja kannettavuus mahdollistavat muoto- ja maisemakuvien ottamisen niin kaduilla kuin heikossa valaistuksessakin.

Kun juttelimme Paolon kanssa uudesta kamerasta, hän oli jo kuvaamassa Irakin tapahtumia Ramadissa ja Fallujassa. Hän kertoi meillä ensivaikutelmistaan katkeilevan puhelinlinjan välityksellä...


"Olen käyttänyt EOS 5D -kameraa alusta asti ja nähnyt, miten kamerat ovat kehittyneet vuosien mittaan", Paolo kertoo. "Vaikka käytin EOS 5D Mark IV -kameraa vain muutaman päivän ajan Roomassa, se teki minuun suuren vaikutuksen – erityisesti kuvatessani heikossa valaistuksessa."

Monet Paolon Rooman-kuvista oli otettu hämärän laskeuduttua. Juuri siitä syystä hän käyttää kiinteäpolttovälisiä objektiiveja mieluummin kuin zoom-objektiiveja. "Huomasin välittömästi, että automaattitarkennus reagoi erittäin nopeasti kuvatessani heikossa valaistuksessa. Se on tärkeää minulle", hän toteaa. "Lisäksi kuvanlaatu on parantunut noissa olosuhteissa. Kun katselin RAW-kuvia, huomasin heti, että niissä oli vähemmän kohinaa kuin ennen ja paljon yksityiskohtia varjoalueilla."

Kun kuvaaja on liikkeellä, nestekidenäytön laadulla on suuri merkitys. Koska EOS 5D Mark IV -kamerassa on huipputarkka 3,2 tuuman kosketusnäyttö, Paolon kuvat näkyvät erittäin tarkkoina. Tämän vuoksi hänen on helppo tarkastella ja muokata niitä tien päällä jopa ilman kannettavaa tietokonetta.

Paolo arvostaa EOS 5D Mark IV -kameran suurta pikselimäärää. "Tulostan isoja painokuvia näyttelyitä varten, joten pikselit ovat aina tervetulleita", hän toteaa.

"Käytän sitä koko ajan niin sisällä kuin ulkonakin. Minusta se on yksi tämän kamerajärjestelmän parhaista ominaisuuksista."

Vähemmän on enemmän

Paololla on käytössään rajoitettu valikoima kiinteäpolttovälisiä objektiiveja. Hän arvostaa niiden kuvanlaatua ja valovoimaa sekä luovuutta, jota vain yhden kiinteän polttovälin käyttäminen edellyttää. "Minulla on yleensä mukana kiinteät 28 mm:n, 35 mm:n ja 50 mm:n objektiivit", hän paljastaa. "Käytössäni on näiden objektiivien nopeat EF35mm f/1.4L II USM- ja EF50mm f/1.4L II USM -versiot. Pidän myös pienestä EF28mm f/2.8 II USM -objektiivista."

Paolon laukussa on myös EF24-70mm f/2.8L II USM -objektiivi ("Vaikka en yleensä käytä zoom-objektiiveja, tämä on tosi mahtava!") sekä minimalistinen EF40mm f/2.8 STM -pannukakkuobjektiivi.

Kameralaukun sisältö paljastaa, että laitteistolla on suuri merkitys Paolon hienovaraisessa työtavassa. Hän suosii pieniä ja kevyitä välineitä voidakseen reagoida nopeasti tilanteisiin. EOS 5D Mark IV -kameran ominaisuudet auttavat tässä. Siinä on esimerkiksi äänetön kuvaus, joka on parannus aiempien 5D-kameroiden tekniikkaan. "Canonin äänetön kuvaus muutti kuvaamiseni täysin", Paolo kertoo. "Käytän sitä koko ajan niin sisällä kuin ulkonakin. Minusta se on yksi tämän kamerajärjestelmän parhaista ominaisuuksista."

Uusi iloinen yllätys oli myös mahdollisuus siirtää kuvia nopeasti taulutietokoneeseen EOS 5D Mark IV -kameran Wi-Fi- ja NFC-yhteyden avulla. Parasta on se, että Canon Connect -sovellus mahdollistaa kuvien nopean jakamisen sekä etäyhteydellä kuvaamisen, jos tilanne niin vaatii.

EOS 5D Mark IV -kameraa on helppo mukauttaa. Vaikka Paolo ehti testata esituotantokameraa vain muutaman päivän ajan, hän pääsi nopeasti jyvälle sen monista parannuksista. "Kosketusnäyttö yllätti minut positiivisesti. En tiennyt siitä mitään, ennen kuin sain kameran käsiini", Paolo kertoo naureskellen. "Se on todella nopea. Siinä on helppo selata kuvia ja tarkastaa yksityiskohtia zoomaamalla."

"En ehtinyt vielä käyttää sisäisiä Wi-Fi- ja GPS-toimintoja, mutta niillä on varmasti käyttöä tulevaisuudessa. GPS on mielenkiintoinen toiminto. Siitä saattaa olla apua paikkojen kartoittamisessa esimerkiksi Lähi-idässä aavikolla."

"Canonin äänetön kuvaus muutti kuvaamiseni täysin."

Paolo Pellegrin photographs gypsy children with EOS 5D Mark IV

Paolon kanssa juteltaessa käy ilmi, että EOS 5D -sarjan kamerat eivät ole kuvajournalistien suosiossa niinkään tiettyjen yksittäisten ominaisuuksiensa vuoksi. Kyse on siitä, että nämä kamerat ovat erittäin monipuolisia järjestelmäkameroita, jotka sopivat kaikenlaiseen tilanteisiin. EOS 5D Mark IV jatkaakin uraauurtavien edeltäjiensä viitoittamalla polulla.

Paolo lisää: "Minulle tärkeintä on tiedoston koko ja laatu erityisesti heikossa valaistuksessa. Lisäksi automaattitarkennus paranee koko ajan. Toivoisin, että olisin saanut kyseisen kameran mukaani tänne Irakiin. Odotan kovasti, että pääsen kuvaamaan sillä tulevaisuudessa..."

Lähettiläät ja tarinat

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiraatiota

Katso, kuinka EOS 5D Mark IV suoriutuu ammattikuvaajien käsittelyssä

Katso mestarin vinkit