The EOS 5D Mark IV captures a wedding in low light

Jeff Ascough

Täydellinen parivaljakko

Jeff Ascough
Jeff Ascough

Lähettiläs


Suuresti arvostettu häävalokuvaaja ja Canon-lähettiläs Jeff Ascough sekä hänen vaimonsa Sarah, joka on myös hänen kuvaajakollegansa, kertovat EOS 5D Mark IV -kameran merkittävistä teknisistä edistysaskeleista, jotka ovat antaneet heidän työhönsä aivan uudenlaisen ja jännittävän näkökulman.

Jeff ja Sarah Ascoughilla on silmää yksityiskohdille. Useita palkintoja voittanut kuvaajapari on kotoisin Isosta-Britanniasta, ja heidät tunnetaan kaikkialla maailmassa. Pariskunnan uskomattoman kauniit, reportaasityyliin kuvatut kuvat ovat täynnä yksityiskohtia.

Jeff ja Sarah saivat tilaisuuden kokeilla 5D Mark IV:n esituotantoversiota eräissä Romaniassa järjestetyissä häissä. Paria kiinnosti erityisesti kameran uusi 30,4 megapikselin CMOS-kenno ja sen mukanaan tuomat parannukset digitaalisiin tiedostoihin. Olisivatko ne niin hyviä, että pari olisi valmis vaihtamaan vanhat kunnon 5D Mark III- ja 6D-työjuhtansa uuteen kameraan? Jeffille ja Sarahille oli selvää jo ensimmäisen minuutin jälkeen, että RAW-kuvaus muuttuisi nyt ikiajoiksi.

”Tiedostot olivat aivan uskomattomia”, Jeff myöntää. ”Kun avasin otokseni tietokoneelle, Sarah luuli, että olin jo käsitellyt kuvat. JPEG-kuvat onnistuivat aivan nappiin. JPEG-kuvat olivat itse asiassa niin hyviä, että aloin miettiä, tarvitsisinko RAW-muotoa enää lainkaan. Ihon värisävyt olivat ihanat ja väriliukumat kirkkaimmista yläsävyistä aivan äärimmäisiin kirkkausasteisiin olivat paljon aiempaa pehmeämpiä. Lisäksi sain kuvista pois paljon enemmän varjoja ilman, että kohinasta tuli ongelma. Dynaaminen alue oli paljon aikaisempaa parempi.”


Valaistuksen haasteet

Jeff käytti kameraa ulkotiloissa erittäin vaihtelevissa olosuhteissa, joissa valaistus aiheutti suuria kontrasteja. Myös 38 asteen lämpötila aiheutti omat haasteensa paitsi laitteistolle, myös kokeneimmallekin kuvaajalle.

”Valaistus oli todella hankala!” Jeff muistelee. ”Jouduimme Sarahin kanssa kuvaamaan aurinkoa vasten suurimman osan päivästä. Seremonia piti kuvata vastavalossa, joka aiheutti paljon heijastumia ja kontrastin puutetta. Tajusin heti ensi hetkestä lähtien, että EOS 5D Mark IV ja varsinkin uusi EF 24-105mm f/4L IS II USM -objektiivi selviäisivät kyllä leikiten. Sain siitä heti lisää itsevarmuutta.”

Myös Sarah vaikuttui heti kameran suorituskyvystä. ”En ole kovinkaan tekninen kuvaaja, joten tarvitsen kameran, jolla saan oikealla hetkellä juuri haluamani kuvan”, Sarah sanoo. Jeff määrittää aina kameramme asetukset, jotta saamme tyylimme mukaisia kuvia. Näin minulle jää aikaa tärkeiden hetkien vangitsemiseen.

”Heikossa valaistuksessa havaitsin suuren eron tarkennuksessa. Siinä missä 6D-mallin kanssa kuvan terävöitymistä saa hieman odotella, 5D Mark IV lukitsi kohteen välittömästi. Tarkennus pysyi terävänä, vaikka vieraat liikehtivät. Minusta tämä on aivan fantastinen ominaisuus.

”EOS 5D Mark IV tuntui heti omalta. Oli myös mahtava huomata, ettei se tuntunut käytössä yhtään kömpelöltä tai raskaalta. Olen tottunut käyttämään EOS 6D -mallia työssäni, mutta huomasin haluavani vaihtaa tähän uuteen malliin heti kun mahdollista.”

Jeff tykästyi uuteen objektiiviin yhtä paljon kuin itse kameraankin. Hääkuvaukseen tämä laitteisto oli aivan täydellinen. ”Jo objektiivi yksin oli aivan toisesta maailmasta”, Jeff innostuu. ”Ero edelliseen malliin verrattuna on niin huikea, että sitä on välillä vaikea uskoa.”

Hän jatkaa: ”Hääkuvaaminen on muuttunut hieman viime aikoina. Nykyään meitä pyydetään kuvaamaan pidempään ja ottamaan enemmän kuvia. Tästä syystä mukana kannettavat laitteet on karsittava aivan minimiin. Zoom-objektiivit ovat mahtavia, mutta niiden kanssa työskennellessä jossain vaiheessa iltaa suuri ISO-herkkyys ei enää toimi. Siksi mukana on oltava myös erittäin nopeita prime-objektiiveja yksinomaan iltakuvaamista varten. Koska 5D Mark IV -kamerassa on suurempi ISO-herkkyys, kuvausaikaa jää enemmän, mikä on erittäin tärkeää f/4-valovoimalla kuvatessa. Näin yhdellä objektiivilla pärjää koko päivän, jollei sitten haluta myös kuvia, joissa on kapea terävyysalue. Nyt voin sanoa olevani tilanteessa, jossa voin tehdä työn kuin työn vain yhdellä kameralla ja objektiivilla. Näin voin keskittyä täysin itse työhön, eikä minun tarvitse vaihtaa tuon tuosta objektiivia. Lisäksi voin olla myös varma siitä, että kuvat onnistuvat täydellisesti. Kuvanvakaus oli aivan uskomaton ja terävyys aivan uudella tasolla.”

"Ero edelliseen malliin verrattuna on niin huikea, että sitä on välillä vaikea uskoa."

Uusia mahdollisuuksia

Jeffin mielestä ainoa tapa verrata 5D Mark IV-kameraa 5D Mark III -malliin oli kytkeä kaikki toiminnot pois käytöstä. ”Jotta pystyin kunnolla vertailemaan kameroita keskenään, kytkin kaikki automaattitoiminnot pois käytöstä digitaalisesta objektiivin optimoinnista lähtien. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tämä kamera olisi merkittävä edistysaskel kaikin tavoin. Se on kevyempi, joten sitä on mukava kantaa mukana koko päivän. Kamerassa voi myös käyttää kahta muistikorttia, mitä en ole aiemmin voinut tehdä puskurirajoitusten takia. Kamera oli myös nopea ja herkästi reagoiva – täydellinen kuvauskumppani siis.”

Uuteen EOS 5D Mark IV -kameraan on myös lisätty paljon toivottu Wi-Fi-ominaisuus, joka kiinnosti myös Jeffiä. ”Wi-Fi on mielenkiintoinen edistysaskel hääkuvaajalle”, hän miettii. ”Hääkuvaajien foorumeilla on keskusteltu paljon siitä, miten asiakkaille voitaisiin näyttää kuvia hääpäivästä suoraan kamerasta. Idea on vielä lapsenkengissään, mutta 5D Mark IV -kameran tekniikan myötä myös tällainen työskentely olisi aivan mahdollista asiakkaan niin halutessa.”

Tarkkaa työtä

Tiedostojen laadun tärkeyden lisäksi Jeff peräänkuuluttaa nopean tarkennuksen osuutta hääkuvauksessa. ”Yhdeksänkymmentä prosenttia kuvausajasta kuluu kohteen tarkentamiseen. 5D Mark IV -kamerassa tuo toiminto oli merkittävästi nopeampi kuin III-mallissa. Häiden aikana eräs tyttö laskeutui portaita minua kohti. Vaikka oli hämärää, sain neljän tai viiden kuvan sarjan, joissa kaikki kuvat pysyivät terävinä seuratessani samalla kohdetta. Sellaista en olisi voinut tehdä vanhalla kamerallani. Se oli todella iloinen yllätys.”

Tarkennukseen liittyvien parannuksien myötä Jeff huomasi myös, kuinka helppoa 5D Mark IV -kamera oli määrittää ja käyttää vanhaan Mark III -malliin verrattuna. ”Valikkoasetuksista on tehty erittäin intuitiiviset ja helppokäyttöiset aiempaan malliin verrattuna. Sain täysin ongelmitta määritettyä kameraani juuri sellaiset asetukset kuin halusinkin.”

"Nyt kun olen kokeillut uutta mallia, tuntuu vanhan EOS 5D Mark III -mallin pariin palaaminen aikamoiselta pettymykseltä."

”Nyt kun olen kokeillut uutta mallia, tuntuu vanhan EOS 5D Mark III -mallin pariin palaaminen aikamoiselta pettymykseltä”, hän myöntää. ”Kun vanha kamerani tuli markkinoille viisi vuotta sitten, olin varma, että käyttäisin sitä urani loppuun saakka. Ja sitten markkinoille tuleekin tällainen malli, joka pesee entisen mennen tullen. Kameraa on parannettu niin paljon, ettei sitä usko, ennen kuin itse kokeilee. Ja kun sen saa, ei sitä halua enää laskea käsistään.”

”EOS 5D Mark IV on kamera, jota käyttäessä ei tarvitse ajatella ollenkaan. Minun mielestäni sellainen kamera onkin paras.”

Lähettiläät ja tarinat

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiraatiota

Katso, kuinka EOS 5D Mark IV suoriutuu ammattikuvaajien käsittelyssä

Katso mestarin vinkit