Wildlife eagle sea

Objektiivit luontokuvaukseen

Lähemmäksi luontoa kuin koskaan

Luontokuvauksessa kuvauskohde kuvataan sen luonnollisessa ympäristössä. Kuvaajalla on oltava tietoa kohteen käyttäytymisestä ja muista tekijöistä – esimerkiksi, missä kuvattava liikkuu päivän aikana, mikä on auringon sijainti suhteessa kuvattavaan ja kuinka lähelle kuvattavaa voi mennä sitä häiritsemättä. Jotkin näistä tekijöistä vaikuttavat myös siihen, mitä objektiivia kuvauksessa käytetään.


Kuvauskohteen tunteminen

Kuvaustilannetta on tärkeä suunnitella etukäteen. Jos esimerkiksi kuvaat villieläinpuistossa, jossa eläimet ovat suljetulla alueella, tiedät todennäköisesti, missä ne liikkuvat päivän aikana, mistä päin valo kuvattaessa tulee ja kuinka lähelle eläimiä pääset. Voit myös miettiä, millaisen tilanteen haluat ikuistaa, ja esimerkiksi ajoittaa kuvauksen ajankohtaan, jolloin eläin on aktiivisimmillaan. Jos olet tilanteessa, jossa et etukäteen tiedä, mitä kaikkea kuvaat (osallistut esimerkiksi safarille), et pysty tekemään tarkkoja ennakkosuunnitelmia. Yritä kuitenkin arvioida, kuinka kaukana kuvauskohteet ovat ja millaisia eläimiä todennäköisesti näet. Kaikki tämä vaikuttaa objektiivin valintaan.

Ponies sunrise relaxed

Kuvaaminen kaukaa

Aina et välttämättä pääse lähelle kuvauskohdetta, koska kohde voi olla vaarallinen, häiriintyä kuvaajasta tai sen lähelle ei saa muusta syystä mennä. Tämän takia luontokuvauksessa käytetään usein teleobjektiivia, jonka polttoväli on vähintään 300 mm. Näin varmistetaan riittävä suurennus. Pystyt olemaan tarpeeksi etäällä, mutta kohde näkyy silti kuvassa suurena. Kuvaukseen vaikuttaa myös kuvattavan koko. Jos esimerkiksi kuvaat pientä lintua, tarvitset paljon suuremman suurennuksen, jotta kaikki yksityiskohdat saadaan näkyviin. Sopiva polttoväli on todennäköisesti noin 600 mm.

Monkey climbing candid

Kuvaa toimintaa

Kuvattaessa nopeasti liikkuvia eläimiä, kuten gepardeja tai lintuja, valotusajan on oltava mahdollisimman lyhyt. Kun objektiivissa on suuri valovoima, käytettävissä olevaa valoa pystyy hyödyntämään tehokkaammin, kuvasta tulee terävä ja liike ikuistuu pysäytettynä. Suurivalovoimainen teleobjektiivi, kuten EF 300mm f/2.8L IS II USM, hyödyntää kaiken käytettävissä olevan valon, mutta pystyy silti pysäyttämään nopean liikkeen.

Whale tail ocean action

Päivän paras hetki

Kun kuvaat luonnossa, käytettävissä oleva valo (auringonvalo) kannattaa hyödyntää mahdollisimman hyvin. Valaistuksen kannalta luontokuvauksen parhaat ajankohdat ovat aamu, keskipäivä ja iltahämärä. Tunti auringonnousun jälkeen ja tunti ennen auringonlaskua ovat niin sanotut kuvaajan kultaiset hetket. Tällöin valo on huomattavasti pehmeämpi, koska se kulkee pidemmän matkan ilmakehän läpi kuin silloin, kun aurinko on korkealla taivaalla. Myös varjot ovat pidemmät ja dramaattisemmat. Keskipäivän auringonvalo on paljon kovempi. Koska se paistaa suoraan yläpuolelta suurikontrastisena, kuvaan ei tule pitkiä varjoja.

Eagle flying sea action

Kuvausolosuhteet

Kun kuvaat eläimiä niiden omassa elinympäristössään, kuten aavikolla tai safarilla, olosuhteet voivat olla vaativat. Onkin tärkeää, että pystyt luottamaan kameran toimintakykyyn myös haasteellisissa sääolosuhteissa. Tällaisissa tilanteissa kannattaa käyttää Canonin L-sarjan objektiivia ja sääsuojattua kameraa. Sää- ja pölysuojaus varmistavat, että voit huoletta kuvata myös ankarissa olosuhteissa. Canonin edistyksellisimmän optiikan ja tekniikan ansiosta L-sarjan objektiiveissa on myös huipputason suorituskyky.

Two seals iceberg

Kameran vaikutus objektiivin valintaan

Canonin EF-S-objektiivit on erityisesti suunniteltu APS-C-kennollisiin kameroihin, kuten EOS 760D:hen, eikä niitä voi käyttää kameroissa, joissa on täysikokoinen kenno (esimerkiksi EOS 5D -sarjan kamerat).

EF-objektiivia voi käyttää kaikissa EOS-järjestelmäkameroissa. Jos sitä käytetään APS-C-kennokoon EOS-kamerassa, kuvakulma vastaa 1,6 kertaa pidempää täysikokoisella kennolla varustetun kameran objektiivia. Esimerkiksi EOS 760D:ssä 300 mm:n objektiivi tuottaa kuvakulman, joka vastaa 480 mm:n objektiivia täysikokoisen kennon kamerassa. Tämän vuoksi kohde näkyy kuvassa suurempana.

Deer full frame sensor wildlife

TÄYSIKOKOINEN KENNO

Deer APS-C sensor wildlife

APS-C-KENNO

Aukon ja valotusajan säätö

Aukkoa säätämällä paitsi vaikutetaan kameraan pääsevään valon määrään myös saadaan kohde erottumaan taustasta, koska suurta valovoimaa (esimerkiksi f/2,8) käytettäessä terävyysalue kapenee. Aukon ja valotusajan välisen suhteen ymmärtäminen on erittäin tärkeää erityisesti luontokuvauksessa. Jos esimerkiksi suurennat aukkoa yhdellä askeleella (vaikkapa f/4:stä f/2,8:aan), kennoon pääsevän valon määrä kaksinkertaistuu ja pystyt käyttämään kaksi kertaa nopeampaa valotusaikaa. Tämä taas helpottaa liikkuvan kohteen kuvaamista.

Blue parrot claw wildlife

Sopivan objektiivin valitseminen

  • Tarvitsetko objektiivia, jolla pääset lähelle kuvauskohdetta sitä häiritsemättä? Valitse objektiivi, jonka polttoväli on vähintään 400 mm. Pystyt olemaan tarpeeksi etäällä, ja kohde näkyy silti kuvassa suurena.
  • Kuvaatko nopeasti liikkuvaa kohdetta? Valitse objektiivi, jossa on suuri valovoima (esim. f/4 tai f/2,8), jotta pystyt hyödyntämään kaiken käytettävissä olevan valon ja pidentämään valotusaikaa. Kiinteäpolttovälisessä objektiivissa on suuri valovoima, joten se on hyvä vaihtoehto. 
  • Kuvaatko ankarissa sääolosuhteissa? Valitse kestävä Canonin L-sarjan objektiivi.

  • Haluatko muuttaa kuvan sommittelua nopeasti joutumatta siirtymään toiseen paikkaan? Valitse 100–400 mm:n zoomausalueen zoom-objektiivi, jotta voit muuttaa sommittelua joustavasti joutumatta vaihtamaan objektiivia tai siirtymään lähemmäs kohdetta.

Horses beach action wildlife

Monipuolista luontokuvausta

Pienet kohteet

Makro-objektiiveilla voit kuvata hyönteisiä ja muita pienikokoisia luontokohteita. Pystyt kuvaamaan kohdetta tarpeeksi etäältä häiritsemättä sitä ja saamaan sen silti kuvaan kaikkine yksityiskohtineen. Kun käytössäsi on kuvanvakaimella varustettu makro-objektiivi, kuten EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, voit kuvata käsivaralla tilanteissa, joissa normaalisti tarvitaan jalusta.

Macro butterfly colourful insect

Jalusta

Mitä pidempää polttoväliä käytät sitä todennäköisemmin tarvitset jalustan. Pitkää polttoväliä käytettäessä pienikin kameran liikahdus tekee kuvasta epäterävän. Kuvanvakaimella varustettu objektiivi pienentää tärähtelyn vaikutuksia, joten myös jalustan tarve vähenee. Joskus kuvaustilanteessa voi joutua odottamaan pitkään ja pitämään kameraa ja objektiivia paikoillaan. Tällöin jalusta on kätevä apuväline.

Squirrel frozen in motion wildlife

Polttovälin muuttajat

Jos objektiivia voi käyttää polttovälin muuttajien kanssa, pystyt helposti monipuolistamaan objektiivin ominaisuuksia ja pääsemään entistä lähemmäs kuvauskohdetta. Polttovälin muuttajaa käytettäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että muuttaja vähentää kameran kennoon pääsevän valon määrää. Polttovälin muuttaja EF 1.4x III vähentää valon määrää yhdellä askeleella ja EF 2x III kahdella askeleella. Näin myös objektiivin suurin käytettävissä oleva aukko ja nopein valotusaika muuttuvat (esim. f/4:stä tulee f/5,6), mikä taas hankaloittaa nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaamista.

Two seals sea action wildlife

Ammattilaisen objektiivi luontokuvaukseen

EF 300mm f/2.8L IS II USM

Tämä erittäin suorituskykyinen L-sarjan objektiivi, jossa on 4 askelen kuvanvakain, on tunnettu kyvystään tuottaa hämmästyttävän teräviä kuvia, joissa on erinomainen kontrasti ja värit myös telesuurennusta lisäävää telelisäkettä käytettäessä.

Näytä tiedot

EF 300mm f2.8L IS USM pack shot