Woman Portrait Photography

Objektiivit muotokuvaukseen

Muotokuvauksen perusteet

Muotokuvauksessa kuvaustilanteet vaihtelevat aina ryhmä- ja perhekuvista ammattimaisiin kasvokuviin. Jokainen tilanne on erilainen, ja kuvassa tavoiteltu tyyli vaikuttaa kuvausvälineiden valintaan.


Erilaisten muotokuvatyylien tunteminen auttaa oikean objektiivin valinnassa.

Man Portrait Photography

Klassiset muotokuvat

Klassisessa muotokuvassa näkyvät kuvattavan henkilön pää ja olkapäät. Kuvaustilanteet ovat kuitenkin erilaisia riippuen siitä, kuvataanko esimerkiksi ammattimaista kasvokuvaa vai halutaanko kuvassa tuoda esiin kohteen persoonallisuutta. Klassisia muotokuvia kuvattaessa kuvaajan ja kuvattavan välillä on yleensä jonkin verran etäisyyttä, jotta kuvattava henkilö ei tunne oloaan epämukavaksi. Tällaisissa kuvissa kannattaa käyttää valovoimaista objektiivia (f/1,2–f/2,8), jonka polttoväli on noin 85 mm. Tällöin voit kuvata kohdetta sopivalta etäisyydeltä, ja kohde näyttää kuvassa hyvältä. Valovoimaista objektiivia voi käyttää myös heikossa valaistuksessa, ja kapean terävyysalueen ansiosta kohde erottuu taustasta. Toinen toimiva vaihtoehto on vakio-zoom-objektiivi.

Man Portrait Photography

Huomaamatta kuvatut kuvat

Jos haluat kuvata ihmisten luonnollisia ilmeitä ja reaktioita, tarvitset objektiivin, jolla voit kuvata lähikuvia kaukaa. Paras valinta tällaisiin kuviin on zoom-objektiivi, jonka polttoväli on 70–200 mm (telekuvauksessa). Näin voit kuvata kohdetta huomaamattomasti kaukaa luonnollisessa tilanteessa.

Natural Moment Capture

Muotikuvat

Muotikuvia on hyvin monentyylisiä. Siksi onkin tärkeää tietää, mitä halutaan kuvata. Jos haluat saada kuvaan koko mallin yllä olevan asun kuvata mutta myös kuvata muotokuvia, tarvitset zoom-objektiivin, jonka polttoväli on 24–70 mm. Näin objektiivin polttoväli sopii sekä muotokuviin että kohteen kuvaamiseen omassa ympäristössään. Pidempi polttoväli, kuten 70–200 mm, on hyvä valinta muotinäytöksiin, ja makro-objektiivilla puolestaan voi kuvata koruja ja vaatteiden yksityiskohtia.

Fashion Woman Photography

Ryhmäkuvat

Ryhmäkuvissa voi olla yhtä hyvin kolme tai kolmesataa henkilöä erilaisissa kuvausympäristöissä. Mitä suurempi ryhmä on kuvattavana, sitä laajakulmaisempi objektiivi tarvitaan. Jos kyseessä on suuri ryhmä, kaikki mahtuvat kuvaan helpoiten 16–35 mm:n laajakulmaobjektiivilla (täysi kennokoko). Pienempien ryhmien kuvaukseen voi käyttää 30–85 mm:n kiinteäpolttovälistä vakio-objektiivia.

Girls Group Photography

Kuvausympäristön korostaminen

Kohteesta voi kertoa enemmän ottamalla muotokuvaan mukaan myös kuvausympäristöä. Tähän tarkoitukseen kannattaa käyttää laajakulmaobjektiivia, jolloin kuva-ala on laajempi. Laajakulmaobjektiivi voi tosin vääristää eri kohteiden välisiä suhteita, mutta se ei haittaa, jos tietää, miten se vaikuttaa kuviin. Tätä voi käyttää myös tyylikeinona.

Environmental Portrait Photography

Kameran vaikutus objektiivin valintaan

Canonin EF-S-objektiivit on erityisesti suunniteltu APS-C-kennollisiin kameroihin, kuten EOS 760D:hen, eikä niitä voi käyttää kameroissa, joissa on täysikokoinen kenno (esimerkiksi EOS 5D -sarjan kamerat).


EF-objektiivia voi käyttää kaikissa EOS-kameroissa. Jos sitä käytetään APS-C-kennokoon EOS-kamerassa, kuvakulma vastaa 1,6 kertaa pidempää täysikokoisella kennolla varustetun kameran objektiivia. Jos esimerkiksi EF 50mm f/1.8 STM -objektiivia käytetään EOS 760D -kameran kanssa, kuvakulma vastaa täyden kennokoon kameraa, jossa on 80 mm:n objektiivi.

Shot On A Full Frame Sensor

Kuvattu 100 mm:n polttovälillä, kamerassa täysikokoinen kenno

Shot On An Aps-C Sensor

Kuvattu 100 mm:n polttovälillä, kamerassa APS-C-kenno

Polttoväli

Saat aikaan kauniita muotokuvia käyttämällä zoom- tai vakio-objektiivia, jonka polttoväli sijoittuu telealueelle. Kun käytät pidempää polttoväliä, voit kuvata sopivalta etäisyydeltä ja silti täyttää kuvan haluamallasi tavalla.


EF-objektiivia voi käyttää kaikissa EOS-kameroissa. Jos sitä käytetään APS-C-kennokoon EOS-kamerassa, kuvakulma vastaa 1,6 kertaa pidempää täysikokoisella kennolla varustetun kameran objektiivia. Jos esimerkiksi EF 50mm f/1.8 STM -objektiivia käytetään EOS 760D -kameran kanssa, kuvakulma vastaa täyden kennokoon kameraa, jossa on 80 mm:n objektiivi.

Focal Length Photography

24 mm

Focal Length Photography

85 mm

Aukko

Muotokuvat näyttävät yleensä parhaalta, kun terävyysalue on kapea. Tämä saadaan aikaan käyttämällä valovoimaista objektiivia (pieni f-luku). Tällöin tausta näyttää sumeammalta ja kohde erottuu taustasta.


Alla vasemmalla oleva kuvan tausta on paljon pehmeämpi, ja tytön piirteet erottuvat paremmin oikeanpuoleiseen kuvaan verrattuna.

F/1.8 Aperture F/2.8 Aperture F/5.6 Aperture

Kuvaamalla heikossa valaistuksessa muotokuvaan voi luoda erilaista tyyliä ja tuoda esiin kuvauskohteen persoonallisuutta. Sekä vakio- että zoom-objektiivia käytettäessä kannattaa valita mahdollisimman valovoimainen objektiivi. Näin saat hyödynnettyä kaiken käytettävissä olevan valon, ja lopputulos on paras mahdollinen. Mitä vähemmän valoa, sitä suurempaa aukkoa kuvattaessa pitää käyttää. Jos mahdollista, aseta aukon arvoksi f/1,8. Tällöin kameraan pääsee noin neljä kertaa enemmän valoa kuin aukon asetuksella f/3,5, mikä on valtava ero.

Sopivan objektiivin valitseminen

Kun olet huomioinut kaikki edellä mainitut asiat, mieti, mitä tarvitset, kun kuvaat.


  • Jos esimerkiksi kuvan sommittelua pitää voida muuttaa nopeasti, tarvitset zoom-objektiivin.
  • Jos taas kuvaat heikossa valaistuksessa, objektiivin pitää olla mahdollisimman valovoimainen, jotta voit hyödyntää kaiken käytettävissä olevan valon. Valovoimaisimpia objektiiveja ovat yleensä kiinteäpolttoväliset objektiivit, mutta myös kiinteän valovoiman zoom-objektiivi, kuten EF 24-70mm f/2.8L II USM, on hyvä ja monikäyttöinen vaihtoehto.
  • Jos haluat kuviin pehmeän, sumean taustan, valitse valovoimainen objektiivi, jotta voit käyttää kapeaa terävyysaluetta.

Muotokuvauksen taito

Parhaissa muotokuvissa tunnelma on rento ja vaivaton huolimatta siitä, mihin tarkoitukseen muotokuva on kuvattu. Valokuvauksellinen malli tai upea kuvauspaikkakaan ei aina takaa hyvää lopputulosta, mutta ottamalla nämä tekijät huomioon onnistut joka kerta.

Valaistus

Niin studiossa kuin paikan päällä kuvattaessa kuvauskohdetta voi tuoda esiin eri tavoin erilaisilla valaistustyyleillä. Voit esimerkiksi kuvata eri vuorokaudenaikoina tai korostaa kohteen piirteitä käyttämällä heijastinta.

Lighting Photography

Sommittelu

Mieti, millä tavalla haluat kuvauskohteen täyttävän kuvan. Tämä ei tarkoita pelkästään kolmanneksen säännön käyttämistä, etenkään, jos kyseessä on lähikuva. Kokeile erilaisia sommitteluja, joilla kuvasta saa kiinnostavan.

Composition Photography

Tausta

Muotokuvia kuvattaessa on aina otettava huomioon kuvan tausta. Taustalla näkyvillä rakenteilla ja väreillä voi korostaa kuvauskohdetta eri tavoin, mutta tausta ei saa viedä katsetta pois varsinaisesta kohteesta.

Background Portrait
Girl Making Bubbles

Ammattilaisen valinta muotokuvaukseen

EF 85mm f/1.2L Il USM

Tämä L-sarjan objektiivi on ammattilaisen valinta muotokuvaukseen, ja f/1,2-valovoiman ansiosta sen suorituskyky on erinomainen erityisesti heikossa valaistuksessa. Erityisesti luovaan muotokuvaukseen tarkoitetussa objektiivissa on erittäin tarkka asfäärinen linssielementti ja 8-lamellinen himmenninaukko, jotka takaavat ennennäkemättömän terävät kuvat, kauniin taustan sumennuksen ja erittäin kapean terävyysalueen.

Näytä tiedot

Ef 85Mm F/1.2L Ii Usm

Saatat pitää myös seuraavista...