Muotokuvaus
Kuvaa ystäviä ja sukulaisia esimerkiksi häissä tai muissa juhlissa ja tapahtumissa.
Makro-objektiivien avulla voidaan ottaa lähikuvia hyvin pienistä kohteista ja paljastaa yksityiskohtia, joita ei näe paljaalla silmällä. Makro-objektiiveja käytetään usein hyönteisten ja kukkien kuvaamiseen sekä asetelmien kuvaamiseen studiossa.
Luontokuvaajat käyttävät makro-objektiiveja hyönteisten ja kukkien kuvaamiseen. Erinomaisen kuvanlaadun ja suuren valovoiman ansiosta makro-objektiivit sopivat hyvin myös muotokuvien ottamiseen. Objektiivin valintaan vaikuttaa kuvattava kohde ja se, millaista lopputulosta tavoitellaan.
Makro-objektiivi on oikea valinta, jos haluat päästä lähemmäs kohdetta ja kuvata lähikuvia, joissa näkyvät pienimmätkin yksityiskohdat. Makro-objektiivilla kohteen voi suurentaa 0,5- tai 1,0-kertaiseksi siten, että se näyttää kameran kennolla luonnollisen kokoiselta.
Jos kuvaat esimerkiksi pelokkaan eläimen tai hyönteisen pieniä yksityiskohtia, on tärkeää olla häiritsemättä kuvauskohdetta. Tällöin kannattaa käyttää esimerkiksi 100–180 mm:n objektiivia, jossa on pidempi polttoväli. Näin voit pysytellä kauempana kohteesta, jolloin et häiritse kohdetta ja kohteeseen osuva valo säilyy luonnollisena.
Tällä ainutlaatuisella makro-objektiivilla kuvauskohteen voi suurentaa luonnolliseen kokoonsa (tai sitä suuremmaksi). Tähän vaikuttaa kameran kennolla olevan kuvan fyysisen koon ja kuvattavan kohteen fyysisen koon välinen objektiivin suurennussuhde. Esimerkiksi suurennussuhde 1:1 (eli 1,0-kertainen suurennus) tarkoittaa, että kohde piirtyy kennolle saman kokoisena kuin se on todellisuudessa. Erikoismakro-objektiivien, kuten Canonin MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro -objektiivin, suurennussuhde voi olla jopa 1:5, jolloin kohde on kameran kennolla viisi kertaa luonnollista kokoa suurempi.
Canonin EF-S-objektiivit on erityisesti suunniteltu APS-C-kennollisiin kameroihin, kuten EOS 760D:hen, eikä niitä voi käyttää kameroissa, joissa on täysikokoinen kenno (esimerkiksi EOS 5D -sarjan kamerat).
EF-objektiivia voi käyttää kaikissa EOS-kameroissa. Jos sitä käytetään APS-C-kennokoon EOS-kamerassa, kuvakulma vastaa 1,6 kertaa pidempää täysikokoisella kennolla varustetun kameran objektiivia. Jos esimerkiksi EF 100mm f/2.8L- Macro IS USM -objektiivia käytetään EOS 760D -kamerassa, kuvakulma vastaa täyden kennokoon kameraa, jossa on 160 mm:n objektiivi. Lähikuvauksessa esiin tuleva ero näkyy alla olevissa kuvissa.
Lähikuvauksessa polttovälillä on muutakin merkitystä kuin pääseminen mahdollisimman lähelle kohdetta. Jos polttoväli on pidempi (suurempi luku), voit kuvata kauempaa mutta käyttää samaa suurennussuhdetta. Esimerkiksi käyttämällä 180 mm:n objektiivia voit pysytellä kauempana ja ottaa kuvia makrosuurennuksella kohdetta häiritsemättä.
Mitä pidempi polttoväli, sitä pidempi kohteen ja polttotason välinen etäisyys voi olla. Voit siis kuvata kauempaa samalla suurennussuhteella.
Oikealla olevassa kuvassa näkyy etäisyys objektiivin päästä kohteeseen.
Lähikuvauksessa on erittäin tärkeää valita oikea polttoväli, sillä polttoväli vaikuttaa kuvan perspektiiviin. Kun polttoväli pitenee, kuvan tausta ja etuala näyttävät tulevan lähemmäs toisiaan. Näin voit vaikuttaa siihen, miltä kuva näyttää.
Kun olet huomioinut kaikki edellä mainitut asiat, mieti, mitä tarvitset, kun kuvaat.
Pitkän polttovälin makro-objektiiveilla voi kameran tärähtelyn vuoksi olla vaikeaa kuvata teräviä kuvia. Jos objektiivissa on kuvanvakain, se ehkäisee tehokkaasti kameran tärähtelyn vaikutuksia. Jos käyttämässäsi objektiivissa ei ole kuvanvakainta, voit kiinnittää kameran jalustaan. Tämä tosin hankaloittaa hieman kameran ja objektiivin liikuttelua.
Oikeanlaisessa valaistuksessa voit käyttää lyhyempää valotusaikaa, jolloin voit ottaa teräviä kuvia liikkuvista kohteista. Canonin lähikuvaukseen suunnitelluilla salamalaitteilla voit valaista kuvauskohteesi tehokkaasti rengassalamalla (MR-14EX II) tai kohdevalolla (MT-24EX). EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM -objektiivissa puolestaan on kaksi sisäänrakennettua, ohjattavaa LED-salamaa (Macro Lite), joilla kuvaan saa lisävalaistusta ja jotka poistavat ylimääräiset varjot.
Useimpien makro-objektiivien suurennussuhde on 1:1, mutta loittorenkaan avulla saat suurennussuhteeksi helposti 1:2 (jolloin kohde näkyy kameran kennolla kaksi kertaa luonnollista kokoa suurempana), jos kamera ja objektiivi sitä tukevat. Jos haluat päästä mahdollisimman lähelle kuvattavaa kohdetta, voit käyttää MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo -objektiivia, jonka suurennussuhde on enimmillään 1:5. Tällä suurennussuhteella voit kuvata esimerkiksi vesipisaroissa näkyviä ilmakuplia.
RF 100mm F2.8L MACRO IS USM on ammattitason RF-makro-objektiivi, joka tarjoaa L-sarjan laatua ja sopii täydellisesti 1,4 kertaa luonnollista kokoa suurempien kuvien ja upeiden muotokuvien kuvaamiseen.
Kuvaa ystäviä ja sukulaisia esimerkiksi häissä tai muissa juhlissa ja tapahtumissa.
Taltioi laajat vuoristo- ja merimaisemat sekä kaupunkinäkymät.
Kun kuvaat kohdetta sen luonnollisessa ympäristössä, sinulla on oltava tietoa kohteen käyttäytymisestä.