Puffin stretching wings

Luontokuvausvinkkejä

Canon-opettaja Brian Worleyn luontokuvaustekniikoita

Fox cub

Keskeisiä asioita luontokuvauksessa ovat eläinten käyttäytymisen ymmärtäminen ja tilanteeseen sopivien välineiden käyttäminen.

Erinomaisia tuloksia voidaan saada monenlaisilla Canonin kameroilla, ja digitaaliset järjestelmäkamerat sallivat useiden erilaisten objektiivien käytön. Niiden ansiosta mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Käytä luontokuvaukseen EOS-kameraasi

Digitaalinen EOS-järjestelmäkamera on erittäin monipuolinen kamera, jolla voit kuvata kaikkea mahdollista kastemadoista elefantteihin. Seuraavassa on joitakin hyödyllisiä tekniikkavinkkejä kuvauksen tueksi.

Kokeile teleobjektiivia tai zoom-objektiivia

Teleobjektiivien tai telezoom-objektiivien avulla voit kuvata nisäkkäitä turvallisen etäisyyden päästä, erityisesti jos haluat saada onnistuneita toimintakuvia leijonista, karhuista tai krokotiileistä.

Jos jo omistat digitaalisen EOS-järjestelmäkameran, telezoom-objektiivi on hyödyllinen toinen objektiivi, joka kannattaa hankkia. Jos vasta aloittelet, joihinkin Canonin kameroihin sisältyy kaksi zoom-objektiivia, tavallinen zoom-objektiivi ja telezoom-objektiivi.

Tärähtämättömiä kuvia lyhyellä valotusajalla

Käytettäessä teleobjektiivia tai telezoom-objektiivia on käytettävä lyhyitä valotusaikoja (vähintään 1/50), jotta kuvista tulee teräviä ja yksityiskohdat erottuvat tarkasti. Jotkin eläimet liikkuvat erittäin nopeasti, joten sinunkin on oltava nopea!

Aloittelija- ja harrastajatason EOS-kameroissa on urheilutila, jota käyttämällä voit saada tarkkoja otoksia yhtä lailla gepardeista kuin laiskiaisistakin. Älä unohda ottaa käyttöön teleobjektiivisi kuvanvakainta. Sen avulla otat teräviä kuvia joka kerta.

Edistyneet tekniikat: makrokuvaus

Makro-objektiivin hienoutena on, että sen avulla voidaan ottaa kuvia, joissa kohde näkyy suurempana kuin voidaan esittää näytössä tai paperilla millään muulla menetelmällä. Voit kuvata pieniä hyönteisiä ja saada ne näyttämään suurisilmäisiltä hirviöiltä tai keskittyä pieniin yksityiskohtiin, joita paljas silmä ei yleensä erota.

Elollisten kohteiden makrokuvaus on yleensä vaikeaa, joten tarvitaan oikeanlaiset välineet ja runsaasti kärsivällisyyttä, jotta päästään näyttäviin tuloksiin.

Terävyysalueen hallinta

Terävyysalueen hallinta on erityisen tärkeää makroluontokuvauksessa. Peruskuvauksessa aukkoautomatiikan (kameran AV-kuvaustila) käyttäminen on yleistä. Makro-objektiiveja käytettäessä tilanne on usein päinvastainen. Lyhyiden työskentelyetäisyyksien vuoksi aukkoasetuksena voi olla f/16, f/22 tai vieläkin suurempi arvo terävyysalueen maksimoimiseksi ja koko kuvan tarkkuuden varmistamiseksi.

Käytä tele- ja makro-objektiiveilla kuvatessasi kuvanvakainta, erityisesti silloin, jos kuvaat käsivaralta. Jos kamera on jalustassa, kuvanvakain kannattaa poistaa käytöstä.

Grand Teton -kansallispuisto

© ”Grand Teton -kansallispuisto”, kuvannut James Chang Canon EOS 5D Mark II -kameralla

Kohteiden tallentaminen tarkkoina

Eläimet ovat yleensä varsin ennalta arvaamattomia. Kannattaa siis opetella muuttamaan kameran aktiivista tarkennuspistettä ja vaihtamaan kertatarkennuksesta AI Servo -tarkennukseen. Tällöin voit hyödyntää tehokkaasti otolliset hetket ollessasi kuvausretkilläsi. Manuaalitarkennuksen harjoittelemisesta on hyötyä, ja voit harjoitella tehokkaasti, kun valitset kohteeksesi esimerkiksi mudassa piehtaroivan virtahevon tai hitaasti kuljeksivan elefantin.