A portrait of a blonde woman outdoors, holding a soft blue checked fleece scarf close to her, taken with a Canon EF 85mm f/1.4L IS USM lens.

MUOTOKUVIA

Muotokuvaobjektiivilla onnistut paremmin

Useimmissa EOS-kameroissa on yleisobjektiivi, joka soveltuu lähes kaikkiin kuvaustilanteisiin. Saatavilla on kuitenkin myös erikoisobjektiiveja, jotka on suunniteltu tiettyihin käyttötarkoituksiin, kuten muotokuvaukseen. Niillä voi olla suuri vaikutus kuvien laatuun. Muotokuvaobjektiivien tärkeimmät ominaisuudet ovat polttoväli ja suuri aukon arvo.

Oikean polttovälin valitseminen

Polttoväli on objektiivin ja kameran kennon välinen etäisyys, kun kuvauskohde on tarkennettu. Se ilmaistaan millimetreinä. Zoom-objektiivien polttovälialue tarkoittaa pienimmän ja suurimman arvon väliä, kuten 18–55 mm. Muotokuvaobjektiivin polttoväli on yleensä yli 85 mm.

Perinteisesti muotokuvassa näkyvät kuvattavan henkilön pää ja olkapäät. EF 85mm f/1.8 USM -muotokuvaobjektiivin suuren polttovälin ansiosta muotokuvasta tulee luonnollinen ja kuvauskohde erottuu selkeästi taustasta.

Lyhyempi polttoväli (kuten 24 mm) vääristäisi kohteen kasvoja ja vaikuttaisi muotokuvan mittasuhteisiin. Tausta näkyy yleensä myös selvemmin lyhyillä polttoväleillä.

Suuri aukon arvo

Muotokuvaukseen sopivan objektiivin toinen tärkeä tunnusmerkki on suuri aukon arvo. Aukon arvo (tai valovoima) tarkoittaa objektiivin aukon kokoa, joka ratkaisee kuinka paljon valoa pääsee kameran kennoon.

Jokaiselle objektiiville on määritetty aukkoarvo, kuten f/2.8 tai f/5.6. Joidenkin zoom-objektiivien aukkoluokitus määräytyy valitun polttovälin mukaan. Näihin objektiiveihin on merkitty aukkoalue, kuten f/3.5–5.6. Mitä pienempi aukon arvo on, sitä suurempi on maksimiaukko. Muotokuvaus onnistuu parhaiten objektiivilla, jossa on suuri enimmäisaukko.

Suurempi aukko päästää kameraan enemmän valoa, joten suuriaukkoiset objektiivit sopivat erinomaisesti esimerkiksi sisäkuvaukseen heikossa valaistuksessa. Toinen suuren aukon etu on sen tarjoama mahdollisuus taustan pehmennykseen – mikä on monien muotokuvaajien suosima kuvaustekniikka.

Seuraavassa on esitelty muutamia muotokuvia, jotka on otettu eri aukon arvoilla. Kuvauksessa on käytetty Canon EOS M5 -kameraa ja Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Express your style with print

MUOTOKUVAUS

Muotokuvausvinkkejä ja -tekniikoita

Paranna muotokuviasi näiden vinkkien ja tekniikoiden avulla.

How to set up your own home studio

KOTIPROJEKTIT

Kotistudion rakentaminen

Ota luovia salamakuvia kotioloissa ja opi ottamaan upeita muotokuvia pienellä budjetilla.

A portrait of a woman with long braids, wearing a pink cropped cardigan and grey jeans, walking along a city street.

MUOTOKUVAUS

Täydelliset ihon värisävyt muotokuvissa

Ihon todellisten värisävyjen ikuistaminen on muotokuvauksen suurimpia haasteita. Muotikuvauksen ammattilainen Jade Keshia Gordon jakaa viisi vinkkiä.

A composite of three portraits of a woman outdoors, in an orange waterproof. The left has a clear subject and background, the middle is in between and the right has a clear subject and blurred background. Photo by Richard Walch, taken with a with a Canon EF-M 32mm f/1.4 STM lens.

Nämä kolme kuvaa on otettu samalla polttovälillä. Aukon koko vaihtelee pienestä (suuri f-luku) suureen (pieni f-luku). Jos haluat poistaa häiritsevän taustan muotokuvasta, suuri aukon arvo on lähes välttämätön. Kolmannessa kuvassa katsojan huomio kohdistuu häiritsevän taustan sijaan kuvauskohteen kasvoihin.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin