YÖKUVAUKSEN TEKNIIKAT

Superkuun kuvaaminen: kahdeksan vinkkiä uskomattomiin kuukuviin

Hyödynnä näitä ammattimaisia kuvaustekniikoita ja katso, miten saat kuvattua yhden yötaivaan upeimmista näyistä.
Canon Camera
Kuu kiehtoo valokuvaajia ympäri maailmaa, etenkin silloin harvoin kun kyseessä on superkuu tai verikuu. Kuulle on kuitenkin vaikea tehdä oikeutta kuvissa. Hyvin kaukana olevaa kirkasta kohdetta on vaikea kuvata heikossa valaistuksessa. Myös sommittelu ja tarkentaminen on haastavaa pitkillä polttoväleillä kuvattaessa. Oikeilla varusteilla ja valotusasetuksilla voit kuitenkin ottaa upean yksityiskohtaisia kuukuvia ja kuvata tunnelmallisia kuumaisemia. Kerromme miten se onnistuu.

1. Kuukuvausvinkit – pidä kalenteria silmällä

Kuu selkeänä yönä, etualalla oksia.

Kuu liikkuu kellontarkasti, mutta sää voi vaihdella. Selkeä yö on paras kuun kuvaamiseen, joten katso sääennuste ennen kuin lähdet ulos. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 IS STM -objektiivilla (400 mm, 30 s, f/11 ja ISO 100).

Nouseva täysikuu korkealla puiden yläpuolella.

Vuosina 2021–2025 superkuu näkyy neljä kertaa vuodessa, joten tämän säväyttävän tapahtuman vangitsemiseen on useita mahdollisuuksia. Verikuu näkyy toukokuussa vuosina 2021 ja 2022, marraskuussa 2022, maalis-syyskuussa 2025 sekä maaliskuussa 2026. Verikuun näkemistä varten saattaa kuitenkin joutua matkustamaan. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM -objektiivilla sekä polttovälin muuttajalla RF 1.4x (700 mm, 2 s, f/10 ja ISO 1000).

Kuun kiertoaika on 27,322 päivää, ja tiettyinä aikoina se on lähempänä maata. Silloin kun tämä sattuu samaan ajankohtaan kuin täysikuu – ajankohta, jolloin aurinko, kuu ja maa ovat linjassa toistensa kanssa – saamme ihailla suurempaa täysikuuta tai superkuuta. Verikuu on vielä harvinaisempi ilmiö. Se näkyy silloin, kun tavallinen superkuu tapahtuu samaan aikaan täydellisen kuunpimennyksen kanssa. Tämä tarkoitta sitä, että maa estää suoran auringonvalon pääsyn kuuhun ja jäljelle jää vain maan ilmakehästä taittuva valo, joka antaa kuulle hennon verenpunaisen sävyn.

2. Suunnittele etukäteen

EOS RP ja teleobjektiivi jalustalle asetettuina, valmiina kuvaamaan järveä kiertävien puiden yläpuolelle nousevaa kuuta.

Halusitpa sitten kuvata kirkkaan täysikuun yötaivaalla tai pienen kuunsirpin, voit suunnitella kuvausajankohdat kuukierron perusteella, jotta saat juuri haluamasi otoksen.

Puiden välistä kuvattu kuu, heijastuva valo valaisee kaistaleita etualan järvestä.

Suunnittele, jotta voit päättää etukäteen haluamasi sommitelman – haluatko kuvata korkealla linnan yläpuolella näkyvän kuun tai järveen heijastuvan kuun. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 IS STM -objektiivilla (300 mm, 1/40 s, f/6.3 ja ISO 100).

Kuun kuvaaminen ei ole pelkästään hauska tapa testata valokuvaustaitoja, vaan se on myös kiehtova tapa oppia lisää maan ja sen kiertolaisen liikkeistä. Tiedämme tarkkaan, missä kuu nousee, millaisen kaaren sen rata muodostaa taivaalla ja minne se laskee – jokaisena yönä useiden seuraavien vuosien ajan. Saatavana on useita hyödyllisiä puhelinsovelluksia, joiden avulla voit suunnitella tarkasti kuvakulman ja seurata kuun vaiheita verkossa. Täysikuu ilmestyy täysin vastakkaisesta suunnasta kuin laskeva aurinko.

3. Kuukuvauksen asetukset

Henkilö säätää Canon EOS RP -kameran kääntyvää näyttöä kuuta kuvatessaan.

Erittäin kirkkaan mutta pimeyden ympäröimän kohteen kuvaaminen voi tehdä valotuksesta vaikeaa, joten yritä säätää valotus käsin.

Korostusasetukset Canon EOS RP -kameran näytössä.

Jos sinulla on vaikeuksia lukita tarkennusta kuuhun, kokeile käsintarkennusta. Käytä Kuvaus näytöllä -tilaa ja varmista yksityiskohtien terävyys ottamalla tarkennuksen korostus käyttöön.

Automaattiset valotustilat eivät välttämättä toimi kunnolla kuuta kuvatessa, joten kannattaa käyttää käsisäätöistä valotusta. Kuuhun osuvan auringonvalon voimakkuus ei muutu, joten ohjeena voi käyttää helppoa looney 11 -valotussääntöä. Aseta aukkoarvoksi f/11 ja säädä valotusaika vastaamaan käänteisesti ISO-arvoa niin, että kun asetuksena on ISO 100, valotusaika on 1/100 sekuntia ja kun asetuksena on ISO 200, valotusaika on 1/200 sekuntia ja niin edelleen. Sääntö ei kuitenkaan ole kiveen hakattu, ja valotusaikaa ja aukkoarvoa voi vaihdella näiden arvojen lähellä, kunnes kuva näyttää halutunlaiselta.

4. Mikä objektiivi sopii kuukuvaukseen?

Valokuvaaja säätää jalustaan kiinnitettyä EOS RP -kameraa, jossa on RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM -objektiivi.

Zoom-objektiivi, kuten Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM, tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia sekä laajojen kuumaisemien että yksityiskohtaisten lähikuvien kuvaamiseen.

Kuumaisema moottoritien yllä, jossa näkyy liikenteen juovia pitkän valotusajan ansiosta.

Etualalla olevia kohteita voi käyttää myös toisen valonlähteen vangitsemiseen, kuten tässä kuvassa, jossa liikenne näkyy juovina pitkän valotusajan ansiosta. Se on loistava tapa lisätä kontrastia kuviin. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 IS STM -objektiivilla (100 mm, 8 s, f/10 ja ISO 100).

Pitkän polttovälin objektiivi on välttämätön lähikuvien ottamiseen kuusta. Et kuitenkaan välttämättä tarvitse nopeaa, kallista objektiivia, sillä kuu on niin kirkas, ettei huippuluokan pitkien polttovälien objektiivien suurimmille aukoille ole käyttöä. Jopa vakiozoom, kuten Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -saattaa toimia – et ehkä saa koko kuva-alaa täyttävää kuvaa, mutta voit aina rajata kuvaa jälkikäteen. Tässä korkean resoluution kamerat, kuten 26,2 megapikselin Canon EOS RP, näyttävät, mihin ne pystyvät.

5. Lisää ulottuvuutta

Valokuvaaja säätää jalustaan kiinnitetyn EOS RP -kameran Canon RF 800mm F11 IS STM -objektiivia.

Ainutlaatuisten objektiivien, kuten Canon RF 800mm F11 IS STM -objektiivin ansiosta voit ottaa huipputarkkoja kuukuvia ilman, että sinun täytyy tyhjentää koko pankkitili.

Lähikuva lähes täydestä kuusta selkeänä yönä.

Tässä Canon RF 800mm F11 IS STM -objektiivi on yhdistetty kaksinkertaiseen telelisäkkeeseen. Tuloksena on upea 1600 mm:n ulottuvuus, jolla saa erittäin yksityiskohtaisia kuvia kuusta. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 800mm F11 IS STM -objektiivilla sekä polttovälin muuttajalla RF 2x (1 600 mm, 1/50 s, f/22 ja ISO 100).

6. Ajoita kuvaushetki

Puiden välistä pilkistävä kirkkaankeltainen täysikuu.

Jos haluat rajata kohteita kuuta vasten pitkällä objektiivilla, sinun on oltava vähintään reilun puolen kilometrin päässä kohteista, jotta mittasuhteet olisivat vastaavia. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 IS STM -objektiivilla (500 mm, 0,5 s, f/8 ja ISO 100).

Kuun edestä lentävän lentokoneen siluetti.

Kun ajoitat kuvanottohetken tarkasti, voit ottaa upeita kuvia – samanlaisia kuin tämä kuva kuun edestä lentävästä lentokoneesta. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 800mm F11 STM -objektiivilla (1/1000 s, f/11 ja ISO 1600). © Tibor Szövetes

Superkuu on vaikuttavimmillaan heti ilmestyessään horisonttiin. Valo joutuu matkaamaan sivusuunnassa maan ilmakehän halki, mikä saa kuun näyttämään lämpimän punertavalta. Tämä on myös hetki, jolloin kuu on suurimmillaan, vaikka kyseessä onkin vain illuusio – kuu on saman kokoinen koko yön, mutta ilmakehän kaarevuus toimii suurennuslasin tavoin.

7. Valokuvaa kuun pinta

Canon EOS RP -kamera, joka on asetettu jalustalle kuvaamaan järven yllä loistavaa kuuta. Vanha ponnahduslauta kohoaa korkealla veden ylläpuolella.

Sisällyttämällä etualan yksityiskohtia kuukuviin voit kehystää kuun ja tehdä kuvasta mielenkiintoisemman.

Järven ylle heijastuva kuu. Vanha ponnahduslauta kohoaa korkealla veden ylläpuolella.

Käyttämällä jalustaa ja sekunnin pituista tai pidempää valotusaikaa voit kuvata kuumaisemia ja eteerisiä maisemia, jotka näyttävät melkein siltä kuin ne olisi kuvattu päivänvalossa. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (46 mm, 2,5 s, f/5.6 ja ISO 800).

Kuukuvia voi sommitella luovasti lisäämällä horisonttiin huomiota herättäviä yksityiskohtia. Kuvaajan on kuitenkin oltava valmiina ja toimittava nopeasti, sillä kuu viipyy horisontissa vain minuutteja, ennen kuin se jatkaa matkaansa ylös taivaalle.

8. Unohda täysikuu

Lähikuva kuusta, näkyvissä pinnan piirteitä ja yksityiskohtia.

Kun kuu vähenee tai kasvaa ja on kooltaan noin kolme neljäsosaa täysikuusta, on hyvä hetki kuun pinnan yksityiskohtien vangitsemiseen. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 800mm F11 IS STM -objektiivilla sekä polttovälin muuttajalla RF 2x (1 600 mm, 1/50 s, f/22 ja ISO 100).

Täysikuu on lumoava, mutta se ei ole paras ajankohta kuun pinnan piirteiden, kuten kraattereiden kuvaamiseen. Samaan tapaan kuin kameran salama valaisee kasvot, suora auringonvalo poistaa täysikuun aikana runsaasti varjoja. Muina ajankohtina auringonvalo tulee enemmän sivusta, jolloin syntyy kuun muotojen ja yksityiskohtien kuvaamiseen tarvittavia valo- ja varjokohtia.

Nosta kuukuvasi uudelle tasolle ammattikuvaaja Andrew Fusek Petersin vinkeillä*.

*Saatavilla vain tietyillä kielillä.


Kirjoittanut Phil Hall

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • Tähtitaivaan kuvaaminen

  ULKOKUVAUS

  Tähtitaivaan kuvaaminen

  Katso parhaat vinkit tähtitaivaan kuvaamiseen.

 • Auton valojuovat iltavalaistuksessa kaarevalla sillalla. Paksu, pilvimäinen sumu peittää sillan tukirakenteita ja sen alla olevaa maata.

  MAISEMAKUVAUS

  Valojuovien ikuistaminen

  Pitkien valotusaikojen käyttö valojuovien ikuistamisessa: vinkkejä Canonin Redline Challenge -haasteen voittajalta.

 • MAISEMAKUVAUS

  Revontulien jahtaaminen

  Tule Markus Morawetzin ja hänen perheensä mukaan 9 000 kilometrin matkalle kuvaamaan Canon EOS R -kameralla.

 • Get creative in your garden: three techniques to master

  PUUTARHAKUVAUS

  Vapauta luovuutesi puutarhassa: kolme keskeistä tekniikkaa

  Hauskoja projekteja kotikuvaukseen valomaalauksesta tähtien kuvaamiseen.