bridge silhouette over purple sky

Valokuvien sommitteluvinkkejä

Sommittelu tarkoittaa yksinkertaisesti kuvassa näkyvien kohteiden sijoittelua. Sommittelemalla voi kuvata todella luovasti - etenkin kun opettelee sommittelun säännöt ja ryhtyy sitten rikkomaan niitä!

Seuraavien vinkkien ja videon avulla voit ottaa parempia valokuvia ja kokeilla ideoitasi käytännössä.

  1. 1. Mieti kuvauskohde tarkkaan – jo kuvauskohteen valinta vaikuttaa siihen, millainen kuvasta tulee. Katso, mitä mielenkiintoista ympärilläsi näkyy. Mitä kiinnostavampi kohde, sitä parempi kuva.

  2. 2. Kolmanneksen sääntö – yritä sijoittaa kuvauskohde siten, että se ei ole keskellä kuvaa. Saat hyviä kuvia, kun jaat kuvan vaaka- ja pystysuunnassa kuvitteellisiin kolmanneksiin ja sijoitat kuvan tärkeimmät elementit niiden mukaan.

  3. 3. Johdattelevat linjat – esimerkiksi polut, tiet, junanraiteet, seinät ja aidat muodostavat luonnollisia linjoja, jotka johdattavat katsojan kuvaan. Kuvasta tulee entistä parempi, jos näkymässä on jokin kiinnostava kohde, johon katse kiinnittyy.

  4. 4. Rajaus – kokeile sijoittaa kuvauskohde luonnollisten kehysten sisään, kuten oviaukkoon. Puiden, oksien tai vaikkapa holvikaaren avulla saat katsojan huomion kiinnittymään kuvauskohteeseen.

  5. 5. Täytä kuva – sommittele luontokuva tai muotokuva siten, että kohde täyttää koko kuvan. Zoomaa lähemmäs tai siirry lähelle kohdetta siten, ettei kohteen ympärille jää ylimääräistä tilaa.

  6. 6. Jätä liikkumatilaa – liikkuvista kohteista saa hyviä kuvia, kun niiden liikkumissuuntaan jättää kuvassa tilaa. Kuvatessasi esimerkiksi autoa yritä sijoittaa se kuvan reunaan siten, että auton edessä on tilaa.

  7. 7. Diagonaalit – vinot linjat tuovat kuvaan vaikuttavuutta ja liikkeen tuntua. Diagonaaleja on tavallisimmin laajakulmakuvissa, koska niissä perspektiivi on laajempi. Voit vielä korostaa diagonaaleja suuntaamalla kameran ylös tai alas.

  8. 8. Vaihda kuvakulmaa – kuvausasentoa vaihtamalla voit saada mielenkiintoisia kuvia. Voit ottaa kuvia alaperspektiivistä esimerkiksi polviasennosta tai asettamalla kameran lattialle. Toisaalta voit pidellä kameraa korkealla käsissäsi tai nousta itse johonkin korkeampaan paikkaan ja kuvata alaspäin.

  9. 9. Kuviot ja yksityiskohdat – erilaisilla kuvioilla ja yksityiskohdilla saat uutta ulottuvuutta niin maisemakuviin, luontokuviin, arkkitehtuurikuviin kuin toimintakuviinkin. Pidä silmäsi auki, sillä värikontrasteja ja symmetrisiä kuvioita voi löytää lähes mistä tahansa.

  10. 10. Mittasuhteet – mittasuhteiden esiin tuominen toimii hyvänä tehosteena ja huomion kiinnittäjänä. Tätä kannattaa hyödyntää erityisesti maisemakuvissa. Ihmishahmot toimivat tähän tarkoitukseen parhaiten, koska ne ovat helposti tunnistettavissa.

Katso sommittelua käsittelevä video täällä:

 

Valitse jokin kuvauskohde, kokeile kaikkia kymmentä edellä kerrottua vinkkiä ja katso, kuinka monta erilaista sommittelua saat aikaan. Ota sitten vielä kymmenen kuvaa samasta kohteesta siten, että rikot sommittelun sääntöjä. Voit esimerkiksi sijoittaa kohteen keskelle kuvaa tai zoomata mahdollisimman kauas siten, että kohde näkyy kuvassa hyvin pienenä. Ota kuvia sekä vaaka- että pystyasennossa ja katso, millainen kuva toimii parhaiten. Huomaat pian, että kuvan voi sommitella lukemattomilla eri tavoilla. Näet myös, millä sommittelutekniikoilla saa aikaan mielenkiintoisia kuvia.