Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

VIDEOTEKNIIKAT

Videotarinan laatiminen

Videotarinaa kuvattaessa on tärkeää, että kohde on sinun mielestäsi mielenkiintoinen. Se keskittää huomiosi ja auttaa sinua kuvaamaan tärkeimpiä elementtejä, mikä pitää yleisösi mielenkiinnon yllä loppuun asti. Seuraavat vinkit opastavat sinua kuvaamaan kaiken materiaalin, jota tarvitset omien tarinoittesi kertomiseen.

Suunnittele kuvaukset

Geoff drawing storyboard with pencil in a notebook.
Hahmottele ideasi paperille ja varmista, että sinulla on tarvittavat varusteet.

Kuvauksen suunnittelulla varmistat sen, että kuvaat kaiken tarvitsemasi kuvamateriaalin. Kirjoita muistiin, millaista sisältöä haluat kuvata ja eri tapoja sen toteuttamiseen. Näin voit organisoida kuvaukset etukäteen mielessäsi.

Varmista, että kaikki varusteet ovat käyttövalmiita. Lataa kaikki akut ja puhdista objektiivit. Muista, että videokuvauksessa akut kuluvat nopeammin loppuun, joten varmista, että sinulla on lisäakkuja. Alusta kamerasi muistikortit, jotta ne ovat valmiina kuvauksia varten. Videotiedostot vievät paljon tilaa, joten saatat tarvita suuremman tallennuskapasiteetin muistikortteja.

Useimmissa kameroissa on sisäinen mikrofoni, jolla voi tallentaa ääntä. Voit kuitenkin tallentaa laadukkaampaa ääntä ulkoisella mikrofonilla, kuten Canonin DM-E100-stereomikrofonilla. Joissain kameroissa, kuten EOS M6 Mark II -kamerassa, on oma portti ulkoista mikrofonia varten, joten voit helposti varmistaa kristallinkirkkaan äänentoiston.

Määritä tapahtumapaikka

Luo puitteet videosi tapahtumapaikalle kuvaamalla erilaisia laajakuvanäkymiä. Yhdistele niitä eri yksityiskohtiin ja lähikuviin kuvausympäristöstä. Zoom-objektiivit, joissa on STM-askelmoottori, kuten EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM ja RF 24-105MM F4-7.1 IS STM, sopivat erinomaisesti videokuvaukseen, sillä ne toimivat tasaisesti ja äänettömästi.

Muista vaihtaa paikkaa, jotta et kuvaa jatkuvasti samasta pisteestä. Tämä kuvamateriaali aloittaa tarinasi ja esittelee kontekstin ja tapahtumapaikan katsojalle. Ota vähintään kymmenen sekunnin pituinen video, jotta saat mukaan kaiken tarvittavan ja sinulle jää myös hieman pelivaraa jälkikäsittelyssä.

Esittele kohde

Shot from video Robot Man with the subject named Alan standing in front of the camera.
Esittele kuvauskohteesi yleisölle kuvaamalla myös heidän ympäristöään.

Esittele videosi päähenkilö ja kuvaa yksityiskohtia siitä, missä hän on ja mitä hän tekee. Kuvaa erilaisia leikkeitä kohteesta liikkeessä, kokeile epätavallisia sommitteluja ja valaistustyylejä. Monissa kameroissa, kuten EOS RP-, EOS M50- ja EOS 6D Mark II -kameroissa, voi käyttää automaattitarkennusta kuvauksen aikana. Sen ansiosta voit luottaa siihen, että kuvauskohteesi kasvot pysyvät tarkennettuna.

Puhu kohteesi kanssa kuvatessasi. Se tekee ilmeistä ja eleistä luonnollisempia. Lisäksi se voi auttaa löytämään kohteen persoonallisuudesta uuden tason, jonka haluat tallentaa.

Käytä lähikuvia

Kohteiden eristäminen lähikuviin herättää mielenkiintoa. Yksityiskohtia kuvaavista otoksista voi olla paljon apua, kun editoit videotasi.

Kaikki lähikuvat eivät aina vaadi makro-objektiivia. Monissa tapauksissa perusobjektiivi riittää. Zoomaa mahdollisimman lähelle, niin kuvauskohde näyttää kuvassa suuremmalta ja erottuu taustastaan.

Pintakuviolliset kohteet ja väriläiskät sopivat erinomaisesti abstrakteihin lähikuviin. Muista liikuttaa kameraa ja nosta yksityiskohdat kuvaan tarkentamattomasta taustasta.

Kokeile erilaisia perspektiivejä

Geoff crouching on the floor taking a video of the robot with EOS 80D.
Kokeile eri kuvakulmia – nouse pöydälle tai laskeudu maan tasalla.

Yritä kuvata kohteitasi epätavallisista kulmista. Kaikki kuvakulmat eivät toimi, mutta se selviää vain kokeilemalla. Voit vaihtaa kuvakulmaa nousemalla kohteen yläpuolelle tai laskeutumalla maan tasalle ja kuvaamalla ylöspäin. Kuvaamalla kohdettasi alhaaltapäin saat aikaan hyvin erilaisen kuvakulman. Kääntyvä kosketusnäyttö – vakiona esimerkiksi EOS 850D -kamerassa, voi olla tässä erittäin hyödyllinen apuväline. Kuvausasennon muuttaminen voi tehdä videosta paljon dynaamisemman kuin kuvaamalla täysin tavallisesta kuvakulmasta.

Jos kuvaat myös etualalla olevan kuvauskohteen taustaa, valitse jokin tarkennuspiste, jotta tausta pysyy terävänä ja etuala sumentuu kauniisti.

Kokeile eri sommitteluvaihtoehtoja

Mieti, miten saat eri elementit sijoitettua parhaiten kuvaan. Joskus tavanomaiset sommitteluratkaisut, kuten kolmanneksen sääntö ja katsetta johdattelevat linjat, toimivat hyvin. Muista kokeilla muitakin kuvakulmia, hyödynnä esimerkiksi symmetriaa vaihtoehtoisiin otoksiin.

Pidä katsojan mielenkiintoa yllä kuvaamalla yksityiskohtia ja käyttämällä rohkeita rajauksia. Kokeile erilaisia kuvakulmia ja löydä oma tyylisi, niin videosi erottuvat joukosta.

Vaihtele nopeutta ja ajankulua

Geoff leaning over EOS 80D on a tripod filming a robot.
Intervallikuvauksella voit tiivistää pitkiä otoksia ja saada aikaan dramaattisemman vaikutelman.

Nopeat leikkaukset tekevät videosta nopeatempoisemman ja lisäävät siihen dramatiikkaa. Kuvaa samankaltaisia otoksia samasta kulmasta ja vaihtele sitten otosten eri osien välillä siirtyäksesi hetkestä toiseen.

Jos kamerasi toimintoihin kuuluu intervallikuvaus tai suuri kuvataajuus, voit käyttää niitä nopeuden ja ajan vaihteluihin. Pidä katsojan mielenkiintoa yllä intervallikuvausjaksolla, joka tiivistää hidastempoiset tapahtumat lyhemmiksi leikkeiksi. Käytä suurta kuvataajuutta nopeatempoisen toiminnan hidastamiseen.

Luo jännitystä

Kasvata tunnelmaa kohti loppuhuipennusta luomalla visuaalisia jännitteitä. Käytä erilaisia kuvausetäisyyksiä, lähikuvia ja laajakulmaa. Rajauksen laajentaminen neutraalista kohteesta loppukohtauksen päänäkymään on hyvä keino siirtyä tähän viimeiseen vaiheeseen.

Luo jännitystä pitämällä kohtaukset lyhyinä. Muista, että voit käyttää muutaman sekunnin pidemmästä otoksesta, joten yritä kuvata jotakin sekunteja ennen haluamaasi sisältöä ja sen jälkeen.

Kuvaa tapahtumat ja reaktiot

Geoff looking at the LCD screen on the back of EOS 800D filming Robot Man video.
Muista ikuistaa kuvauskohteiden tunteet ja reaktiot.

Vaihda kameraan täyteen ladattu akku ennen loppukohtausta. Et halua menettää yhtään kallisarvoista hetkeä tyhjän akun vuoksi. Varmista myös, että muistikortillasi on tarpeeksi tilaa.

Videon viimeisen kohtauksen kuvaaminen on ensiarvoisen tärkeää, mutta älä unohda siinä esiintyvien hahmojen reaktioita. Saatat joutua liikkumaan nopeasti paikasta toiseen. Älä keskeytä kuvaamista ja yritä pitää kamera vakaana. Canonin HG-100TBR-jalustakahva, joka toimii parhaiten pienemmissä kameroissa, kuten EOS M6 Mark II -kamerassa, voi auttaa pitämään kameran vakaana. Muuta kuvakulmaa laajakulmasta lähikuvaan vaihtamalla paikkaa ja zoomaamalla objektiivilla. Pyri taltioimaan vaikutelma siitä, että olet osa ympärilläsi olevia tapahtumia – näin pidät katsojien mielenkiintoa yllä.

Pidä hauskaa

Pidä hauskaa, kun teet videoita. Kaikki ei aina suju suunnitelmien mukaan, mutta kokemuksista oppii. Luo hyvät suhteet kuvauskohteisiisi, niin opit lisää ihmisistä ja ympärilläsi olevasta maailmasta.

Kun kuvaat tarinaa videotasi varten, päätät itse, miten tarina etenee. Kun työskentelet ihmisten kanssa, sinä itse vaikutat viime kädessä siihen, miten he esittävät tapahtumat ja tilanteet. Videosi heijastaa sinun luonnettasi, joten nauti kuvaamisesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

VIDEOTEKNIIKAT

Tee perheen yhteisestä päivästä upea kotivideo

Vloggaaja Stef Michalak kertoo, miten voit kuvata kallisarvoiset perhehetket ja saada kaiken irti EOS-kamerasi videotoiminnoista.

A wooden chopping board with balls of colourful clay spread along it.

VIDEOTEKNIIKAT

Vinkkejä stop motion -kuvaamiseen

Animaattori Ed Jackson antaa vinkkejä animaatioiden kuvaamiseen.

Introducing the Canon EOS M50 Mark II

VIDEOKUVAUSTEKNIIKAT

Kuvaa kiehtova dokumentti EOS-kamerallasi

Palkittu dokumentaristi ja Canon Ambassador Joel Santos kertoo parhaat vinkkinsä tarinankerrontaan videoilla.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin