VALOON LIITTYVIÄ TEKNIIKOITA

7 vinkkiä heikossa valaistuksessa kuvaamiseen

Lue, miten saat kaiken irti Canon-kamerastasi ja miten saat otettua upeita kuvia aina iltahämärästä aamuun asti.
Värikkäät valonsäteet rannikolla olevan polun yllä.

Aamu- ja iltahämärä ovat maagisia. Tällaisina hetkinä festivaalit pääsevät vauhtiin, kaupungin tunnelma vaihtuu kertaheitolla ja kuvausmahdollisuuksia on rajattomasti. Yksityiskohtien taltioiminen heikossa valaistuksessa voi kuitenkin olla haastavaa – etenkin, jos käytät älypuhelimen kameraa.

Olipa kyseessä peilitön tai edistynyt kompaktikamera, heikossa valaistuksessa järjestelmäkameran luovista kuvaustiloista on paljon apua. Niiden ansiosta voit saada teräviä, yksityiskohtaisia kuvia, joita on muuten vaikea ottaa.

1. Käytä suurta aukkoa (pieni f-luku), jotta kameraan pääsee mahdollisimman paljon valoa

Hämärässä valaistuksessa otetussa lähikuvassa tummahiuksinen nainen, jolla on vaaleanpunaista huulipunaa ja luomiväriä.

Suurella aukolla varustetut objektiivit päästävät kuvakennoon enemmän valoa, jolloin yksityiskohtien tallentamiseen ja toiminnan pysäyttämiseen voidaan käyttää lyhyempiä valotusaikoja ilman, että ISO-arvo täytyy säätää suureksi. Suuri ISO-arvo lisää kohinaa kuvissa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/1250 s, f/1.8 ja ISO 1250). © Ejiro Dafé

Jos kamerassasi on manuaaliset asetukset, voit säätää aukkoa aukon esivalinta (Av) -tilassa. Aukon asetus kertoo kameralle, kuinka paljon valoa sen on päästettävä sisään. Heikossa valaistuksessa valoa on päästettävä mahdollisimman paljon sisään, jotta valotus on kunnollinen ja yksityiskohdat tallentuvat. Käytä tähän suurta aukkoa (pieni f-luku). Jos kuva on edelleen alivalottunut (liian tumma), voit pidentää valotusaikaa, jotta kameraan pääsee enemmän valoa. Riskinä on kuitenkin, että kuvat sumentuvat. Seuraavassa osiossa kerromme, miten saat otettua teräviä kuvia.

Aukon asetus ei vaikuta pelkästään valotukseen. Suuri aukko tuottaa myös kapean terävyysalueen – eli kun f-luku on pieni, terävänä näkyy vain kapea alue. Tämä voi olla kätevää, jos otat muotokuvia ennen aamunkoittoa ja haluat kuviin miellyttävän sumean taustan. Jos kuitenkin haluat tallentaa esimerkiksi kaupunkimaiseman hämärän aikaan, kapeampi aukko (suurempi f-luku) tuottaa laajemman terävyysalueen ja suurempi osa kuva-alasta näkyy tarkkana. Kokeile käyttää pidempää valotusaikaa, jotta valotus onnistuisi.

Joissakin objektiiveissa on suurempi eli nopeampi aukko kuin toisissa. EOS R -järjestelmän täyden kennokoon peilittömiin kameroihin, kuten Canon EOS R6- ja EOS RP -kameroihin sopii loistavasti esimerkiksi kompakti Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, joka soveltuu erityisesti laajakulmakuvien ottamiseen yöaikaan sekä muuhun kuvaamiseen heikossa valaistuksessa. Canon RF 50mm F1.8 STM tarjoaa tavallisemman kuvakulman (ihmissilmää vastaavan) ja on ihanteellinen öiseen katukuvaukseen, kun taas pidempi teleobjektiivi Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM soveltuu loistavasti muotokuvaukseen heikossa valaistuksessa.

Jos käytät järjestelmäkameraa, esimerkiksi Canon EF 35mm f/2 IS USM -objektiivi tarjoaa luonnollisen kuvakulman ja kuvanvakaimen (IS) käsivaralta tapahtuvaa kuvausta varten. Canon EF 35mm f/1.4L II USM -objektiivissa on vielä suurempi aukko ja upeat hämäräkuvausominaisuudet. Jos sinulla on APS-C-kennolla varustettu järjestelmäkamera, kuten Canon EOS 850D, EF-S-objektiivi, esimerkiksi Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat luonnollisen kuvakulman. Jos kaipaat samanlaista laajaa ja luonnollista kuvakulmaa peilittömään EOS M -kameraan, kuten APS-C-kennolla varustettuun EOS M50 Mark II -kameraan, kokeile erittäin pienikokoista, litteää Canon EF-M 22mm f/2 STM -laajakulmaobjektiivia ja huippunopeaa Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivia.

2. Paranna valoherkkyyttä käyttämällä suurempaa ISO-herkkyyttä

Suuri kukkuloiden ja vuorien ympäröimä vesialue kuvattuna hämärässä valaistuksessa.

Jos olet käyttänyt suurta aukon asetusta, mutta kuvat eivät mielestäsi ole tarpeeksi kirkkaita, kokeile käyttää suurempaa ISO-herkkyyttä. Se lisää kennon valoherkkyyttä, ja siitä on hyötyä, kun kuvaat yöllä ilman salamaa. Mitä suurempi ISO-arvo on, sitä herkempi kenno on. Sekä peilittömissä että edistyneissä Canonin kompaktikameroissa on suuret kennot, joten ne tuottavat parempia kuvia suurilla ISO-herkkyyksillä verrattuna pienemmillä kennoilla varustettuihin kameroihin, kuten älypuhelinten kameroihin.

Canonin peilittömissä kameroissa, kuten Canon EOS RP- ja EOS R6 -kameroissa on täyden koon CMOS-kennot, joiden ansiosta ne tuottavat poikkeuksellisen laadukkaita kuvia suurilla ISO-herkkyyksillä. Kuvissa näkyy vain vähän kohinaa tai rakeisuutta. Canonin uusimmat APS-C-kennokoon kamerat ovat hieman pienempiä, mutta siitä huolimatta ne tuottavat suurilla ISO-herkkyyksillä yksityiskohtaisia kuvia, joissa on vain vähän kohinaa. Ne ovatkin ihanteellisia käsivaralta kuvaamiseen yöllä.

4. Kuvien pitäminen terävinä

Kun kuvaat käsivaralta heikossa valaistuksessa, kuvista saattaa tulla epätarkkoja. Tämä johtuu yleensä siitä, että käytössä on ollut pidempi valotusaika (hitaampi suljinaika), jotta kamera saisi tallennettua enemmän valoa. Tässä on toinen syy käyttää suurempaa aukkoa: mitä enemmän valoa objektiiviin pääsee, sitä lyhyempää valotusaikaa voi käyttää. Tämä on tärkeää, koska lyhyt valotusaika pysäyttää liikkeen, ja mitä nopeamman liikkeen haluat pysäyttää, sitä lyhyemmän suljinajan tarvitset, jotta liike ei sumennu. Hyvässä valaistuksessa suhteellisen liikkumattomat kohteet voidaan yleensä kuvata noin 1/50 sekunnin valotusajalla. Kävelevien kohteiden kuvaamiseen tarvitaan hieman lyhyempää, noin 1/250 sekunnin valotusaikaa ja nopeaa toimintaa kuvatessa valotusajan on hyvä olla vähintään 1/1000 sekuntia. Heikossa valaistuksessa tarvitaan nopeampaa valotusaikaa.

Kohteen liikkeen lisäksi on otettava huomioon kameran tärinä. Mitä pidempi polttoväli on, sitä vaikeampaa on estää kameraa tärähtelyä käsivaralta kuvattaessa. Nyrkkisääntönä on aloittaa aukon asetuksella, joka on käänteinen polttoväliin nähden. Kun kuvataan 50 mm:n objektiivilla, valotusajan on siis oltava vähintään 1/50 sekuntia ja kun kuvataan 600 mm:n objektiivilla, valotusajan on oltava vähintään 1/600 sekuntia, ja niin edelleen. Optisella kuvanvakaimella (IS) varustetun objektiivin kanssa voi käyttää pidempiä valotusaikoja ja saada silti yhtä teräviä kuvia.

Canon EOS R6 -kamerassa on sisäinen kuvanvakautusjärjestelmä (IBIS), joka toimii yhdessä kuvanvakaimella varustettujen objektiivien kanssa ja mahdollistaa huipputerävät kuvat pitkillä valotusajoilla myös käsivaralta kuvatessa. Kameran liikettä voi vähentää myös ympäristön avulla: kokeile nojata seinää vasten tai asettaa kamera vakaalle tasolle. Jos sinulla on jalusta, käytä sitä, sillä se lisää joustavuutta.

4. Ota kaikki irti valkotasapainoasetuksista

Illalla kuvattu Bath Abbey, jota valaisevat lämpimät kohdevalot ja katulamppu.

Valkotasapainon säätäminen on luova tapa muuttaa merkittävästi kuviesi ulkoasua. Kuva on otettu Canon EOS 7D -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 7D Mark II) ja Canon EF 17-40mm f/4L USM -objektiivilla (2,5 s, f/11 ja ISO 100). © Marcus Hawkins

Yöllä kuvattu Bath Abbey, värit ovat viileämpiä ja taivas tummemman sininen.

Tässä saman kuvan toisessa versiossa valkotasapainoa on muutettu niin, että kivien värit ovat luonnollisempia ja taivas näkyy tummemman sinisenä. Kuva otettu Canon EOS 7D -kameralla ja Canon EF 17-40mm f/4L USM -objektiivilla (21 mm, 2,5 s, f/11 ja ISO 100). © Marcus Hawkins

Canon-kameroiden automaattinen valkotasapainoasetus tuottaa tasaisen tarkkoja tuloksia päivänvalossa ja takaa hyvän suorituskyvyn heikossa valaistuksessa. Voit kuitenkin luoda heikossa valaistuksessa otettuihin kuviin erilaisen tunnelman käyttämällä muita valkotasapainoasetuksia.

Jos kuvaat esimerkiksi kaupungin valaistuksessa iltahämärässä, hehkulamppu-valkotasapainoasetus tekee keinotekoisesti valaistujen alueiden värilämpötilasta neutraalimman ja korostaa taivaan syvänsinistä sävyä. Jos haluat korostaa keinovalon lämpöä, kokeile käyttää valkotasapainoasetusta päivänvalo.

Monet Canon-kamerat, myös Canon PowerShot G5 X Mark II -kameran kaltaiset kompaktikamerat, pystyvät tallentamaan kuvia RAW-tiedostomuodossa. Tällöin voit muuttaa tai hienosäätää valkotasapainoasetuksia käsitellessäsi kuvia valitsemallasi RAW-kuvankäsittelyohjelmalla, kuten Canonin tehokkaalla ja maksuttomalla Digital Photo Professional-ohjelmistolla.

5. Valaistustehosteet

Hämärästi valaistussa huoneessa oleva kissa, jonka etutassut ovat kahden kirjan päällä.

Kun asetat kameran jalustalle, voit käyttää pidempiä valotusaikoja, jolloin saat kuviin enemmän valoa ja kuvanlaatu säilyy terävänä. Apua on myös yhteistyöhaluisesta kohteesta, joka poseeraa liikkumatta liikaa. Kuva on otettu Canon EOS 850D -kameralla ja Canon EF 50mm f/1.2L USM -objektiivilla (1/160 s, f/2.8 ja ISO 100).

Yöllä kuvattu tieverkosto, jossa autojen valot luovat selkeitä valojuovia.

Pitkät valotusajat soveltuvat hyvin öisen liikenteen muuntamiseen valojuoviksi, jolloin tavalliset maisemat muuttuvat lumoavan luoviksi kuviksi. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM -objektiivilla (61 s, f/16 ja ISO 400). © Lorenz Holder

Voit lisätä dynaamisuutta yökuviin luomalla valojuovia esimerkiksi liikkuvien ajoneuvojen takavalojen tai neonvalaistujen huvipuistolaitteiden avulla. Tarvitset pitkän valotuksen, jos haluat välittää valon liikkeen valokuvassa. Valotusajan on oltava vähintään useita sekunteja, joten kamera on asetettava jalustalle tai tukevalle pinnalle. Kokeile käyttää eripituisia valotusaikoja. Käytä kameran itselaukaisinta tai etäkuvaustoimintoa, jotta et heilauta kameraa, kun painat suljinta. Monissa Canon-kameroissa on Wi-Fi-yhteys, jonka avulla voit muuttaa asetuksia ja laukaista sulkimen Canon Camera Connect -sovelluksella älypuhelimen kautta.

6. Kokeile sarjakuvaustilaa

Maastopyörällä mäen yli hyppäävä hahmo näkyy siluettina hämärää taivasta vasten.

Jatkuva kuvaus tai sarjakuvaus sopii täydellisesti toiminnan kuvaamiseen heikossa valaistuksessa. Niiden avulla saat aina tallennettua oikean hetken. Kuva on otettu Canon EOS 7D Mark II -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (35 mm, 1/1600 s, f/8 ja ISO 3200).

Jatkuvassa kuvaustilassa (jota kutsutaan joissakin kameroissa sarjatilaksi) kamera ottaa nopeasti sarjan kuvia sekunnin murto-osissa. Tästä on hyötyä kuvattaessa liikkuvaa kohdetta tai äärimmäisen nopeaa tilannetta. Jos kamerassasi on kyseinen toiminto, ota se käyttöön ja kokeile rohkeasti – näin havittelemasi heikossa valaistuksessa otettu toimintakuva saattaa onnistua täydellisesti.

7. Parhaat kamerat heikossa valaistuksessa kuvaamiseen

Canon EOS R6.

Laajasta valikoimasta löytyy tarpeitasi ja budjettiasi vastaava hämäräkuvaukseen soveltuva kamera, kuten Canon EOS R6.

Canon EOS R6 – täydellinen täyden kennokoon peilitön kamera heikossa valaistuksessa kuvaamiseen

  • Tehokas sisäinen kuvanvakain
  • Luokkansa johtava automaattitarkennusjärjestelmä toimii lähes täysin pimeässä
  • Vaikuttava kuvanlaatu suurilla ISO-herkkyyksillä

Canon EOS RP – mahtava edullinen peilitön kamera yökuvaukseen

  • Täysikokoinen kuvakenno takaa erinomaisen kuvanlaadun myös heikossa valaistuksessa
  • Edistynyt automaattitarkennus heikossa valaistuksessa
  • Kilpailukykyisesti hinnoiteltu täyden kennokoon peilitön kamera

Canon EOS M50 Mark II – ihanteellinen seuraaja älypuhelimen kameralle

  • Peilittömien kameroiden edut tyylikkäässä ja kevyessä rungossa, jossa on APS-C-kokoinen kuvakenno
  • Automaattitarkennus onnistuu erittäin hämärässä, jopa -4Ev:n valaistuksessa, ja herkkyys jopa ISO 25 600.
  • Valikoima vaihdettavia, kompakteja EF-M-objektiiveja

Canon EOS 850D – entistä luovempi, kevyt järjestelmäkamera

  • Kevyt 515 g:n runko sopii erinomaisesti katukuvaukseen yöllä
  • 24,1 megapikselin APS-C-kenno tuottaa upean kuvanlaadun
  • Klassiset järjestelmäkameran ominaisuudet ja optinen etsin takaavat suoran yhteyden näkymään

Canon PowerShot G5 X Mark II – pieni, tyylikäs ja edistyksellinen

  • Tehokas sisäänrakennettu viisinkertainen zoomausalue, joka vastaa 24–120 mm:n polttoväliä
  • Pieni mutta erittäin laadukas 1.0-tyypin kuvakenno
  • Useita yökuvaustiloja, kuten tähtitaivasmuotokuva, öinen tähtimaisema, tähtien liike, ajoitettu tähtivideo ja yökuvaus käsivaralta

Lue lisää vinkkejä heikossa valaistuksessa kuvaamiseen* Redline Challenge -mentori Lorenz Holderilta.



Teksti: Matthew Richards



*Saatavilla vain tietyillä kielillä.

Vastaavia tuotteita

  • Peilittömät kamerat

    EOS R6 Mark II

    Valokuvat tai videot, toiminta tai muotokuvat – EOS R6 Mark II -kameran erinomaisen suorituskyvyn ja huippuluokan kuvanlaadun ansiosta luovuutesi pääsee oikeuksiinsa.
  • Peilittömät kamerat

    EOS R8

    Heittäydy mukaan täyden kennokoon valo- ja videokuvaukseen ja tee luovuudestasi totta.
  • Vakio-objektiivi

    RF 50mm F1.8 STM

    Pienikokoinen, hiljainen ja kevyt 50 mm:n kiinteäpolttovälinen RF-objektiivi, jossa on suuri f/1.8-aukko, sopii täydellisesti luovan visiosi toteuttamiseen.
  • RF-objektiivit

    RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

    Valovoimainen hybridikuvanvakaimella varustettu 35mm f/1.8 MACRO -objektiivi laajakulmakuvaukseen ja lyhyille tarkennusetäisyyksille.
  • Laajakulmainen kiinteäpolttovälinen objektiivi

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Pienikokoinen ja kevyt 24 mm:n kiinteäpolttovälinen objektiivi sopii täydellisesti maisemakuvaukseen, vloggaukseen sekä sisä- ja makrokuvaukseen.
  • Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • YÖKUVAUS

    Kuun kuvaaminen

    Vaiheittainen opas luovaan Kuun kuvaamiseen.

  • VALAISTUSTEKNIIKOITA

    Kuvaaminen sen hetkisessä valaistuksessa

    Opi etsimään ja vangitsemaan paras valaistus, jolla kuviesi laatu paranee.

  • VIDEOKUVAUSTEKNIIKAT

    Vinkit öiseen aikaan tapahtuvaan videokuvaukseen

    Canonin oppaan avulla avaat kokonaan uuden ja luovan, pimeään aikaan kuvaamisen maailman.

  • LUONTOKUVAUS

    Luonnonvaraisia eläimiä hämärässä

    Tutustu eläinten salaiseen elämään parhaiden yökuvausvinkkiemme avulla.