Father piggybacks son through field

Luonnonvalon hyödyntäminen

Kuvasitpa muotokuvia ulkona tai halusit tallentaa kaupungin tunnelman päivällä tai kauniin kesäillan tunnun, luonnonvalon hyödyntäminen auttaa ottamaan vaikuttavia kuvia. Valon hyödyntämistaidolla on suuri vaikutus kuviin. Et myöskään joudu hankkimaan uusia varusteita saadaksesi näkyviä tuloksia.

Vuorokaudenajan hyödyntäminen

Luonnonvalo vaihtelee vuorokaudenajan ja sään mukaan. Ennen kuin alat kuvata, ota tavaksi suunnitella etukäteen. Ei kannata nousta kukonlaulun aikaan kuvaamaan jokea aamunkajossa, jos saat paremman kuvan auringonlaskun aikaan.

Aurinkoisena päivänä taivaan ollessa pilvetön valo voi näyttää melko lämpimältä aamulla, kovalta keskipäivän aikaan ja pehmeältä illalla. Jos sinulla on aikaa, kuvaa sama näkymä eri vuorokaudenaikoina ja vertaile kuvien valaistusta löytääksesi sinua miellyttävän valon.

Vältä suoraa auringonvaloa muotokuvissa

Suora keskipäivän auringonvalo voi tuottaa kovia varjoja, jotka eivät ole eduksi muotokuvissa. Pyri kuvaamaan ihmisiä varjossa kirkkaina päivinä tai odota iltapäivään, jolloin auringon valo on lämpimämmän sävyistä. Kohteen sijoittaminen rakennuksen taakse tai esimerkiksi puun alle suodattaa tehokkaasti kovaa valoa ja parantaa kuvaustuloksia. Voit käyttää päivänvalossa myös salamaa tasapainottamaan auringon vaikutusta.

Hyödynnä kultainen hetki

Hetkeä juuri ennen auringonlaskua tai heti auringonnousun jälkeen kutsutaan maagiseksi tai kultaiseksi hetkeksi. Ammattivalokuvaajat suosivat sitä, koska valo on tuolloin parhaimmillaan. Kun aurinko on matalalla, vaakasuuntainen valo luo pitkiä varjoja, ja kohdetta ympäröi lämpimän pehmeä valonhehku. Se sopii erinomaisesti kaupunkimuotokuviin, luonnon kauneuden ilmaisemiseen tai veden heijastusten kuvaamiseen.

Kameran valkotasapainon säätäminen

Joskus valo näyttää paahteiselta ja kullanhehkuiselta. Toisinaan se on kylmää ja sinistä. Näköaisti mukautuu luonnostaan siten, että värit näyttävät samoilta eri valaistusolosuhteissa, mutta kameroissa käytetään apuna erityistä asetusta, valkotasapainoa. Sen avulla voit säädellä, miten kamerasi aistii valon, ja säätää valon sävyä kuvatessasi. Voit siis estää valon toistumisen kuvissa liian kylmänä tai lämpimänä.

Useimmissa Canonin järjestelmäkameroissa, peilittömissä ja edistyneissä kompaktikameroissa on seitsemän valkotasapainon perusasetusta. Oletusasetus, automattinen valkotasapaino, on tarkoitettu normaaleihin valaistusolosuhteisiin. Valitse Päivänvalo kuvatessasi kirkkaassa auringonpaisteessa. Myös pilviseen ja utuiseen säähän tai varjoisiin paikkoihin on omat asetuksensa. Hehkulamppu- tai Loisteputki-asetukset voivat tasapainottaa värejä, jos kuvaat sisätiloissa.

On parasta ottaa kuvia käyttämällä eri valkotasapainoasetuksia ja katsoa, mikä näyttää parhaalta. Näin varmistat, ettet menetä haluamiasi väriominaisuuksia.

Heijasta luonnonvaloa oman heijastimen avulla

Heijastimet ovat helppo tapa hyödyntää luonnonvaloa ja heijastaa sitä kohteeseesi. Heijastinta ei tarvitse ostaa valokuvausliikkeestä. Usein voit luoda haluamasi vaikutelman suurella valkoisella tai hopean- tai kullanvärisellä levyllä tai kartonkiin kiinnitetyllä foliolla.

Kokeile rohkeasti

Kuvauskokeilut luonnonvalossa auttavat ymmärtämään, miten valo toimii, millaisesta valosta pidät eniten ja miltä se näyttää kuvassa. Opettele näkemään valo ja kuvaamaan sitä. Se voi viedä aikaa, joten tee oppimisesta hauskaa. Tartu kameraan ja kuvaa epätavallisissa valaistusolosuhteissa, ikuista erilaisia kohteita ja ota kaikki irti muuttuvista sääolosuhteista, vuoden- ja vuorokaudenajoista.