Venetian boats

Viisi tapaa vaihtaa perspektiiviä

Yksi tapa kuvata luovasti ja tehostaa sommittelun vaikuttavuutta on leikitellä mittasuhteilla – ja kaiken lisäksi se on hauskaa. Lue, miten voit huijata katsojaa pakotetulla perspektiivillä tai perspektiivinkorjauksella (objektiivien ja kuvankäsittelyohjelmien ja -sovellusten avulla) ja miten voit kuvata kohteita siten, että ne näyttävät todellista pienemmiltä. Kuten kaikessa valokuvauksessa, myös mittasuhteiden käytössä on kyse uusista kuvakulmista, kuvaajan omasta näkemyksestä ja upeiden kuvien ottamisesta.

1. Miniatyyrimaailmoja perspektiivinkorjauksella

Valokuva, jossa on käytetty perspektiivinkorjausta, näyttää miniatyyrimaailmalta. Vaikutelman voi saada aikaan käyttämällä digitaalisessa järjestelmäkamerassa perspektiivinkorjausobjektiivia tai tietyissä Canonin digitaalisissa järjestelmäkameroissa ja kompaktikameroissa olevaa miniatyyritehostetta sekä erilaisilla ohjelmilla ja sovelluksilla jälkikäsittelyn aikana. Etsi miniatyyrikuvan ottamista varten kuvauspaikka, jossa taustalla tapahtuu paljon. Ota kuva ylhäältä, jolloin syntyy vaikutelma näkymästä alas pikkuruiseen kaupunkiin.


2. Kokeile makrokuvausta

Makrokuvissa voi suurentaa näkyviin hyvinkin pieniä yksityiskohtia. Erittäin läheltä otetuissa kuvissa kuvauskohde näyttää todellista suuremmalta. Tätä tekniikkaa hyödynnetään usein luontokuvissa, mutta sitä voi käyttää myös kuvattaessa kaupungin, ihmisten kasvojen tai muiden kuvauskohteiden pieniä yksityiskohtia. Vaikutelmaa ei saa helposti aikaan älypuhelimen kameralla, vaan paras työkalu on digitaalinen järjestelmäkamera, jossa on makro-objektiivi, tai hyvä kompaktikamera, jossa on makrokuvausasetus.


3. Hauskoja pakotettuja perspektiivejä

Pakotettu perspektiivi on kuvaustekniikka, joka leikittelee ihmisen näköaistin kanssa. Sen luoma illuusio saa esineet näyttämään todellista suuremmilta tai pienemmiltä tai siltä, että ne olisivat todellista kauempana. Asettelemalla ihmiset, paikat tai esineet tietyllä tavalla toisiinsa nähden voidaan saada aikaan ällistyttäviä vaikutelmia tai ihan vain hauskoja kuvia. Ehkä olet itsekin ottanut joskus esimerkiksi kuvan ystävästäsi pitelemässä laskevaa aurinkoa sormiensa välissä. Kokeile, miten voit käyttää pakotettua perspektiiviä muilla tavoin luovasti. Jaa sitten kuvasi muiden kanssa.


4. Tuo mittasuhteet esiin terävyysalueen avulla

Suurimmat erot älypuhelimella ja esimerkiksi digitaalisella järjestelmäkameralla tai ammattitason kompaktikameralla otettujen kuvien välillä tulevat esiin tarkennuksessa ja terävyysalueen hallinnassa. Vaihtamalla aukkoasetusta tai zoomaamalla lähemmäs digitaalisella järjestelmäkameralla on verrattain helppo tarkentaa yhteen kohteeseen siten, että kuvan etu- tai taka-ala näkyy kauniisti sumennettuna. Terävyysaluetta hyödyntämällä voi tuoda esiin mittasuhteet ja sen, miten pieneltä kuvauskohde näyttää muuhun ympäristöön verrattuna.


5. Laita kasvojen tilalle LP-levyn kansi

Tätä kannattaa kokeilla ihan vain huvin vuoksi. Jos sinulla, perheenjäsenilläsi tai ystävilläsi on kotona kasa LP-levyjä, kokeile ottaa kuva siten, että laitat kasvojen tilalle levyn kannen. Kuvasta voi tulla todella mielenkiintoinen, jos saat levyn kannen värit sopimaan kuvan taustaan. Voit käyttää samaan tarkoitukseen myös esimerkiksi lehteä, maalausta tai valokuvaa. Tarkoituksena on saada levyn kannen mittasuhteet sopimaan muuhun kuvaan siten, että kasvot ja vartalo sopivat yhteen. Muuten optinen illuusio ei toimi.