2 young men dressed in black leap around on a rooftop between Turkish domes with stone lanterns on top

TOIMINTAKUVAUS

Näyttävää parkourmeininkiä kuvaamassa Samo Vidicin kanssa

Samo Vidic
Samo Vidic

Professional sports photographer


Canon-lähettiläs Samo Vidic on työskennellyt urheilukuvaamisen ammattilaisena lähes 20 vuotta. Hän työskentelee säännöllisesti suurissa urheilutapahtumissa aikakaus- ja sanomalehtien laskuun ja kuvaa urheilutähtien muotokuvia sekä mainoskampanjoita merkittäville brändeille. Hän on kuvannut urheilua Red Bullille vuodesta 2005.

Äskettäin Samo kuvasi parkour-ryhmä Storroria Istanbulissa Turkissa ikuistaen urheilijat hyppäämässä, heittämässä voltteja ja juoksemassa erilaisten ja erikorkuisten esteiden yli. Kysyimme häneltä neuvoja kuvaajille, jotka haluavat haastaa itsensä kuvaamalla free runningia ja muuta energistä urbaania urheilua.

Kartoita parhaat kuvakulmat

"On välttämätöntä valmistautua kuvaamiseen hyvin, erityisesti kun kyseessä on nopea ja arvaamaton laji kuten parkour", Samo toteaa. "Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta ennen kuvaamaan lähtöä pitää tarkistaa, että kaikki tarvittavat välineet, kuten oikeat objektiivit, ladatut akut ja varamuistikortit, ovat mukana."

Kuvauspäivänä on Samon mukaan tärkeää suunnitella etukäteen, mitä aikoo tehdä. "Ennen kuin otan Canon EOS-1D X Mark II -kamerani laukusta, juttelen urheilijoiden kanssa ja tutkin paikan tarkkaan, jotta tiedän, missä parhaat kuvauspaikat ovat", hän sanoo.

Oikeiden objektiivien valinta on myös ratkaisevan tärkeää. "On olennaista kuvata monipuolisimmilla ja kestävimmillä objektiiveilla, sillä kameravarusteet saattavat saada pari tälliä matkan varrella", Samo selittää.

"Kuvaa kaikenlaisissa valaistusolosuhteissa ja erilaisista kulmista ja perspektiiveistä."

Kuvaa nopeasti ja kiinnitä huomiota yksityiskohtiin

"Nopeatempoisen urbaanin urheilun kuvaamiseen suosittelen laajakulmaobjektiivin, esimerkiksi Canon’s EF 16-35mm f/2.8L III USM -objektiivin käyttöä, jotta jälki olisi monipuolista ja ehjää. Kauempana olevien kohteiden kuvaukseen Canon’s EF 70-200mm f/2.8L IS II USM -objektiivi on hyvä vaihtoehto, koska sillä yksityiskohdat piirtyvät tarkasti ja urheilija erottuu taustasta."
Parkourin kuvaamista vaikeuttaa se, että kohteet ovat jatkuvassa liikkeessä. Samo suosittelee opettelemaan valotusasetusten oikean käytön, jotta otokset olisivat mahdollisimman onnistuneita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Action photography: tips from a pro

URHEILUKUVAUS

Ammattilaisen vinkkejä toimintakuvaukseen

Opi lisää urheilu- ja toimintakuvauksesta tutustumalla ammattikuvaajan vinkkeihin hänen kuvatessaan maastopyöräilijöitä.

5 top tips for shooting action

TOIMINTAKUVAUS

Viisi vinkkiä toimintakuvaukseen

Katso ammattivalokuvaaja Tom Bingin vihjeet luovien toimintakuvien ottamiseen.

Get to grips with shutter speed

VALOTUSAIKA

Hallitse valotusaika

Näiden viiden perusvinkin avulla osaat säätää valotusajan liikkuvien kohteiden kuvaamiseen sopivaksi ja parantaa toimintakuvausta.

4 men running up a crane on to shipping containers

"Liikkeen vangitsemiseen suosittelen lyhintä mahdollista valotusaikaa", hän sanoo. "Enintään 1/1000 sekuntia tai lyhempi, ennakoivalla automaattitarkennuksella ja suurimmalla mahdollisella kuvataajuudella."

Aloittelevalle urheilukuvaajalle Samo suosittelee Canonin uusinta peilitöntä Canon EOS M50 -kameraa. "Se on kevyt, ottaa jopa 10 kuvaa sekunnissa, videoi 4K-tarkkuudella ja siirtää kuvat saumattomasti pilvipalveluun tai älypuhelimeen", hän sanoo.

Harjoittele tekniikkaa

Halusitpa sitten kuvata parkouria tai jotakin muuta urbaania urheilua, Samon neuvot ovat samat: harjoittele mahdollisimman paljon. "Kuvaa kaikenlaisissa valaistusolosuhteissa ja erilaisista kulmista ja perspektiiveistä", hän opastaa.

A casually-dressed young athlete seen from below in mid-jump

"Mene kuvaamaan paikalliseen urheiluseuraan, jotta opit hienosäätämään kuvaustaitojasi ja ymmärtämään kamerasi asetuksia ja ominaisuuksia. Menestystä ei saavuteta hetkessä, joten harjoittelu on välttämätöntä. Riko rutiineja, kokeile uutta ja tee jotakin erilaista."
Lisää tietoa Canon-lähettiläs Samo Vidicin työstä on hänen verkkosivuillaan ja vammaisurheilijoiden kanssa toteutetusta projektista kertovalla sivulla täällä

Teksti: David Clark
Kuvausalaan erikoistunut toimittaja

Tutustu Canonin tehokkaisiin ja monipuolisiin 4K-kameroihin.

Katso myös

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin