H1 header

Teräviä otoksia nopeatempoisesta toiminnasta

Hyvän toimintakuvan ottaminen esimerkiksi kaupunkisurffareista, lumilautailijoista tai juoksijoista edellyttää etukäteissuunnittelua. Ensiksi on ratkaistava, mitä haluat kuvata ja miten nopeasti kohde liikkuu, ja päätettävä kuvauspaikka.

Ota paljon kuvia äläkä irrota katsettasi toiminnasta

Mitä enemmän kuvaat, sitä todennäköisemmin otat kuvan, josta pidät. Pidä katseesi toiminnassa ja vältä tarkastamasta jokaista ottamaasi kuvaa, sillä muuten sinulta jää näkemättä, mitä objektiivisi edessä tapahtuu. Tapahtumien pyörteessä kannattaa ottaa kuvia lyhyinä sarjoina yksittäisten kuvien sijasta. Useimmissa järjestelmäkameroissa, peilittömissä ja edistyneissä kompaktikameroissa sekä monissa älypuhelimissa on sarjakuvaustila tai jatkuva kuvaustila. Se sopii kilpailujen, nopeiden urheilulajien, tanssijoiden tai surffareiden kuvaamiseen.

Ennakoi kuvauskohteen seuraava liike ja käytä jatkuvaa tarkennusta

Kuvasitpa Lontoon maratonia, Münchenin surffareita tai kaverisi 5v5-jalkapallopeliä, anna kuvauskohteellesi tilaa liikkua ja ennakoi, mihin hän siirtyy seuraavaksi. Jos mahdollista, aseta kamerasi jatkuvaan tarkennustilaan (Canonin kameroissa AI SERVO tai SERVO AF). Tällöin kamera säätää tarkennusta automaattisesti, ja kohde pysyy tarkennettuna myös liikkuessaan lähemmäs sinua. Kaikissa Canonin järjestelmäkameroissa, peilittömissä ja edistyneissä kompaktikameroissa on tämä toiminto.

Pysäytetäänkö liike vai ei?

Kuvattaessa liikettä on päätettävä, pysäytetäänkö se vai kuvataanko se sumennettuna käyttämällä pitkää valotusaikaa. Useimmiten halutaan saada terävä kuva. Valitse tässä tapauksessa lyhyt valotusaika. Valotusajan pituus riippuu siitä, miten nopeasti kuvauskohde liikkuu. 1/4000 sekuntia voi olla riittävän nopea valotusaika pysäyttämään auton ja sen pyörien liikkeen. 1/250 sekuntia on sopiva valotusaika hölkkääjän kuvaamiseen. Voit kokeilla myös panorointia – seurata kohdetta kameraa liikuttamalla. Tällöin tausta sumentuu ja kohde näkyy terävänä.

Lisää dramaattisuutta zoomaamalla

Kun kuvaat toimintaa, kokeile zoomata lähemmäs saadaksesi kaikki tapahtumat kuvaan. Jos kuvaat ihmisiä, lisää kuviin dramatiikkaa tarkentamalla heidän kasvoihinsa. Yritä näyttää kohteen ilmeet, kun hän uppoutuu toimintaan tai potkaisee voittomaalin.

Lisää ISO-herkkyyttä, jos haluat kuviin lisää valoa

Jos valoa ei ole riittävästi, kokeile lisätä ISO-herkkyyttä arvoon 400, 800 tai vielä suurempaan lukuun. Jos et vieläkään ole tyytyväinen tulokseen, aseta kamera käsisäätöiseen kuvaustilaan vaihtaaksesi aukon kokoa. Valitse sitten f/4 tai f/2,8, jotta kameraan pääsee mahdollisimman paljon valoa. Näin voit kuvata käyttämällä lyhyttä valotusaikaa, jonka ansiosta kuvista tulee terävämpiä.