child holding autumn leaf

Syksyisen valon valjastaminen

Syksyn värien ilmestyessä maisemaan on aika ottaa kamera mukaan kävelylle. Koska aurinko on matalammalla, valo on usein pehmeää ja lämmintä. Se sopii erinomaisesti kuvien ottamiseen päiväsaikaan. Kun yöt kylmenevät, aamuisiin saattaa olla sumuista. Lähde siis ulos ja kuvaa valokuvia ja videoita utuisesta kaupunki- tai maaseutumaisemasta, ennen kuin aurinko ehtii ajaa sumun tiehensä.

Zoomaa lähemmäs

Kun haluat kuvata muotokuvia varhaissyksyn valossa, on tärkeää ikuistaa kohde mahdollisimman hyvin. Jos zoomaat kuvattavaan henkilöön ja siirryt tarvittaessa hieman kauemmas hänestä, tulos on parempi. Pitkä zoomaus tasoittaa kasvonpiirteitä, ja lopputulos on miellyttävämpi.

Muotokuvaobjektiivit

Muotokuvat onnistuvat parhaiten, kun käytät pitkää objektiivia. Jos käytössäsi on vakio-objektiivi, käytä pisintä zoomausta ja siirry kauemmas kohteesta. Näin kuvasta tulee hyvin imarteleva.

Jos sinulla on pitkä telezoom-objektiivi, kierrä zoomia niin, että kohteen ja taustan välinen etäisyys lyhenee. Tiivistetty vaikutelma saattaa parantua, kun siirryt hieman kauemmas kuvattavasta henkilöstä.

Jos vasta- tai sivuvalo on voimakas, on tärkeää, että objektiivin etupinta on puhdas. Sormenjäljet tai lika saattavat aiheuttaa heijastumia. Ne saattavat pehmentää kuvia ja luoda outoja valotäpliä. Voit vähentää heijastumia käyttämällä vastavalosuojaa.

Muotokuvaustila

Kierrä kameran valintakiekko kuvaustila-asentoon ja valitse muotokuvaustila. Kameran asetukset optimoidaan niin, että kuviin syntyy kapea terävyysalue ja ihonsävyt näyttävät pehmeiltä. Kun kuvaat kuvasarjan, saat ohikiitävän ilmeen todennäköisimmin talteen.

Valitse yhdet kasvot

Kameran kasvojentunnistusjärjestelmä tunnistaa useita kasvoja kuvissasi. Jos kuvattava henkilö on keskellä ihmisryhmää, valitse hänen kasvonsa. Tämän jälkeen kamera seuraa kasvoja samalla kun sinä sommittelet uudestaan kehystä ja varmistat, että tarkennus ja valaistus ovat kunnossa.

Tarkenna silmiin

Kun valitset kamerassa luovan kuvaustilan – esimerkiksi Tv, Av, P tai M – voit käyttää kaikkia kameran sisältämiä asetuksia. Valitse yksi tarkennuspiste ja siirrä se joko optimaaliseen paikkaan tai tarkenna kuvattavan henkilön silmiin. Sommittele näkymä sitten uudelleen. Kun valitset tarkennuspisteet hyvin tarkasti, silmistä tulee terävät – se on välttämätöntä muotokuvassa.

Kun käytät Canon-objektiivia, jossa on ultraäänimoottori, voit säätää tarkennusta manuaalisesti automaattitarkennuksen valmistuttua. Voit hienosäätää tarkennusta kääntämällä objektiivin tarkennusrengasta. Jos sinulla on EOS M -sarjan kamera ja käytät EF-M-objektiivia, voit käyttää kameran AF+MF-toimintoa samaan tarkoitukseen.

Kuvaa varjossa

Myöhäisinä syysiltoina auringonvalo voi olla voimakasta, ja se saattaa häiritä kuvattavaa henkilöä. Lisäksi kuviin voi tulla liian vahvoja kontrasteja ja syviä varjoja. Kun kuvaat varjossa, esimerkiksi puun alla tai rakennuksen varjossa, kuva onnistuu paremmin, koska henkilön ei tarvitse siristellä silmiään. Lisäksi kirkas tausta lisää kuvaan dramatiikkaa.

Syksyisen valon valjastaminen

Vuodenajan vaihtuminen luo varhaissyksyn päiviin omintakeisen valon. Koska aurinko on matalammalla, valo on syysiltoina pehmeää ja lämmintä. Se sopii erinomaisesti muotokuvien ottamiseen. Kun kuvaat henkilöitä tai muotokuvia, optimoi valaistus sijoittamalla henkilö auringonvalon eteen. Tuo sitten lisää valoa kasvoille käyttämällä kameran sisäistä salamaa. Kamera tekee työn puolestasi. Riittää, kun varmistat, että kohde on melko lähellä kameraa – yleensä alle neljän metrin päässä.

Heijasta lämmintä valoa

Vaihtoehtoisesti voit sijoittaa kuvattavan henkilön niin, että lämmin valo lankeaa häneen sivulta. Aseta tavallinen paperinpala valonlähdettä vastapäätä, jotta osa lämminsävyisestä valosta heijastuu takaisin kasvojen varjopuolelle. Paperi voi olla A3-valokuvapaperi tai ravintolan ruokalista – pääasia, että se on valkoinen tai neutraalin sävyinen.

Osa-alamittaus vastavaloon kuvattaessa

Jos kuvaat muotokuvan vastavaloon, henkilön kasvot saattavat näyttää oletettua tummemmilta. Käytä mittaustapana osa-alamittausta ja aseta kehyksen keskiosa henkilön kasvojen ylle. Osa-alamittaus suorittaa mittauksen pienessä ympyrässä kehyksen keskellä. Kun kirkkaus on mitattu, lukitse valotus painamalla *-painiketta ja sommittele kuva sitten uudelleen.

Kuvaaminen pilvisinä päivinä latteassa valossa

Toisinaan varhaissyksyn päivät ovat pilvisiä. Valoa on siis vähän ja varjot ovat latteita. Joskus tämä valo sopii hyvin muotokuviin, mutta usein tarvitaan vahvistusta. Käytä Speedlite-salamaa ja määritä salaman zoomia siten, että valo lankeaa kapeana juovana. Suuntaa valojuova sitten kohteeseen. Tämä tuo kuvaan lisää syvyyttä ja antaa kasvoille muotoa. Tämä toimii usein parhaiten, jos salaman voi sijoittaa kauemmas kamerasta. Käyttämällä automaattista E-TTL-salamaa voit optimoida valotuksen.

Muotokuvaus sisällä

Syksyllä säät vaihtelevat, ja saatat joutua kuvaamaan muotokuvia sisällä. Yritä etsiä ikkuna ja käytä hajottimena valkoista verkko- tai tyllikangasta. Sijoita kuvattava henkilö niin, että ikkunasta lankeava valo osuu toiselle puolelle hänen kasvojaan. Pyydä häntä sitten kääntämään päätään hieman ja katsomaan ulos ikkunasta. Näin pehmeä valo valaisee hänen kasvonsa tasaisesti. Muista poistaa kameran salama käytöstä ja pidellä kameraa vakaasti, jotta kuvista tulee onnistuneita.

Valitse tarkennuspiste

Kuvaatpa sitten muotokuvia, maisemakuvia tai kaupunkinäkymiä, sinun pitää tietää, mihin kamerasi tarkentaa. Useiden tarkennuspisteiden käyttäminen sopii monille kohteille, mutta jos haluat tarkentaa terävästi henkilön silmiin, on syytä käyttää yhtä tarkennuspistettä. Valitse kamerasi asetukset ja kokeile käyttää eri tarkennuspisteitä.

Kylläiset värit

Kuvaa mieleenpainuvia syyskuvia määrittämällä kamerasi tallentamaan värit voimakkaina ja kylläisinä. Syksyisten maisemien keltaiset, punaiset ja kultaiset sävyt heijastavat valoa enemmän kuin vihreät sävyt. Kun määrität kameran valotuksen korjauksen alivalottamaan kuvat –1/3 tai –2/3 yksiköllä, kuvan väreistä tulee voimakkaita ja kylläisiä. Jos kamerassasi on My Colors -toiminto, voit myös kokeilla sitä. Kun valitset kirkkaiden värien asetuksen, väreistä tulee voimakkaita ja kylläisiä.

Kuvaaminen RAW-muodossa

Kuvaa RAW-kuvia (JPEG-kuvien sijasta), jos haluat muokata kuvia vapaasti tietokoneen kuvankäsittelyohjelmalla. Jos kuvaat RAW-kuvia, varaa paljon tilaa muistikorteille. RAW-kuvia voi käsitellä joissakin kameroissa, mutta yleensä niitä käsitellään tietokoneessa. Canonin EOS-kameroiden mukana toimitetaan Digital Photo Professional -ohjelmisto, jolla voi käsitellä RAW-kuvia. Voit muuttaa valkotasapainon lämpimämmäksi, jos olet ottanut kuvan RAW-muodossa. Voit myös kokeilla eri kuva-asetuksia, kuten Autumn Hues (Syksyn sävyt) -tyyliä, jonka voi ladata Canonin sivustosta.

Videokuvaus

Kun olet liikkeellä kamerasi kanssa varhain syksyllä, voit ikuistaa videolle kirkkaanväristen maisemien ja vaimeansävyisten pienikontrastisten näkymien välisen kontrastin. Kirkkaita värejä on puistoissa ja maaseudulla. Jos kuvaat ystäviä, perheenjäseniä tai muita ihmisiä, varmista, että heillä on yllään sopivan värikkäät vaatteet.

Syksyinen väriloisto luo upean taustan videoidesi kohtauksille. Muista kuvata leikkeitä, joissa lehtiä putoilee puista. Voit myös heittää ilmaan kourallisen maahan pudonneita lehtiä. Muutama putoava lehti kohteen edessä tekee kuvasta viehättävän. Useissa LEGRIA-malleissa on hidastustoiminto, jonka avulla voit kuvata tämäntyyppisiä kohtauksia. Yritä myös taltioida lehtien rahina kenkien alla. Se on syksyinen ääni.

Lopuksi leikkaa video ja jaa se – ennen kuin syksy kääntyy talveksi.

Korosta kuvien parhaita puolia

Valitse optimaalinen paperi tulostaessasi lämminsävyisiä kuvia. Suosittu Canon Photo Paper Pro Platinum -kiiltopaperi tuottaa erittäin yksityiskohtaisia ja eloisia kuvia, mutta voit kokeilla myös pehmeämpää paperia. Hyvä vaihtoehto on satiinipintainen Canon Photo Paper Plus Semi-gloss, jonka vähäinen kiilto saa kuvat näyttämään pehmeiltä.

Canonin My Image Garden -ohjelmistossa paperityypin, paperikoon, reunukset ja muut tulostusasetukset voi määrittää helposti yhdessä näkymässä. Lisäksi voit lisätä kuvia kalenteriin, järjestää ne tapahtuman mukaan tai yhdistää ne kollaaseiksi tai muilla luovilla tavoilla tulostusta varten.

Canonilla on monipuolinen paperivalikoima PIXMA-tulostimille. Valitse matta, puolikiiltävä tai kiiltävä paperi, jonka yksilölliset ominaisuudet sopivat kuvaustyyliisi.