A close-up of a snail on a leaf. Taken on a Canon EOS 77D with a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lens.

MAKROKUVAUS

Ohjeet syysluonnon makrokuvaukseen

Makrokuvauksella tarkoitetaan lähikuvien ottamista. Siinä korostetaan pintoja, joita ihmissilmä ei erota, ja näytetään yksityiskohtien kauneus. Makrokuvausta voi harrastaa missä tahansa. Arkipäiväisiin esineisiin saa uuden näkökulman, kun niitä katsoo läheltä, joten oma piha tai läheinen puisto voi olla täydellinen kokeilupaikka.

1. Mitä varusteita makrokuvaukseen tarvitaan?

Monilla objektiiveilla voi tarkentaa lähelle, mutta vain aidossa makro-objektiivissa on vähintään 1:1-suurennussuhde tai luonnollinen koko. Tämä tarkoittaa, että kun kamera on lyhimmän tarkennusetäisyyden päässä, kennolle muodostuva kuva on samankokoinen kuin kohde.

Tämäntyyppisen objektiivin lyhin tarkennusetäisyys on hyvin pieni, eli voit mennä lähelle, jotta saat tarkan kuvan pikkuruisista kohteista. Esimerkiksi Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM -objektiivilla voi tarkentaa lähimmillään 3 senttimetriin. Tässä objektiivissa on myös kätevä sisäinen LED-lähikuvaussalama, joka kompensoi kohteeseen osuvaa varjoa, joka aiheutuu kameran pitämisestä näin lähellä. Jos sinulla on EOS M -sarjan kamera, kuten Canon EOS M50 tai Canon EOS M6 Mark II, Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM -objektiivissa on sama lähikuvaussalama.

A Canon EOS 77D with a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lens and a tripod lie on long grass.

Jos haluat kokeilla makrokuvausta ennen kuin hankit siihen tarkoitetun objektiivin, on olemassa lisävarusteita, joilla voi lisätä tavallisen objektiivin suurennusta. Jos esimerkiksi kiinnität Canonin loittorenkaan EF 25 II tai Canonin loittorenkaan EF 12 II yhteensopivan objektiivin takaosaan, voit tarkentaa tavallista lähemmäs. Saat samankaltaisen lopputuloksen kiinnittämällä sen sijaan Canonin lähiobjektiivin 250D (58 mm) tai Canonin lähiobjektiivin 500D (77 mm) objektiivin etuosan suodinkierteeseen.

Valitsitpa makrokuvaukseen kumman tahansa vaihtoehdon, myös kameran tärähtelyn vaikutukset suurenevat, kun kuvaat kohdetta läheltä, joten välineiden pitäminen vakaina jalustan tai muun tuen avulla auttaa saamaan terävämpiä tuloksia.

2. Miten makrokuvauksen asetukset määritetään?

Monissa EOS-kameroissa on erillinen lähikuvatila, mutta saat laajemmat mahdollisuudet luovaan kuvaamiseen määrittämällä kameran asetukseksi aukon esivalinnan (Av) tai käsisäädön (M). Kummassakin kuvaustilassa on mahdollista valita aukko, ja tällä on suuri merkitys sekä makrokuvan tyylille että valotukselle.

Aukon esivalintatilaa käyttämällä on helpointa aloittaa, koska kamera määrittää automaattisesti valotusajan, joka tuottaa tasapainoisen kuvan valitsemasi aukon mukaan. Kun olet valmis ottamaan kaikki asetukset hallintaasi, vaihda kamera käsisäätötilaan.

3. Käyttämämme järjestelmän edut (EOS 77D ja 35mm f/2.8 Macro)

Yhdistämällä makro-objektiivin ja Canon EOS 77D -kameran 24,2 megapikselin kennon voit kuvata kärpäsen jalkojen pienet karvat ja sen jättimäiset punaiset silmät äärimmäisen tarkasti.

Canon EOS 77D on erinomainen valinta makrokuvaukseen. Kameran 24,2 megapikselin CMOS-kenno pystyy tallentamaan uskomattoman tarkat yksityiskohdat, ja sen kääntyvä kosketusnäyttö helpottaa kuvien ottamista epätavallisista kulmista, kuten ”matoperspektiivistä” läheltä maan pintaa.

Jotta saat parhaan hyödyn makro-objektiivin ja huipputarkan CMOS-kennon yksityiskohtia korostavasta tehosta, on tärkeää varmistaa, että kamera ei liiku valotuksen aikana. Pienetkin tärähdykset voivat vaikuttaa kuvan laatuun, joten harkitse kameran kiinnittämistä jalustaan ja itselaukaisimen käyttämistä kuvien ottamiseen. Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM -objektiivissa on kuvanvakain, josta on hyötyä, kun kuvataan liikkeellä oltaessa, mutta kun kiinnität sen jalustaan, muista poistaa kuvanvakain käytöstä, koska liikettä korjaavalla sisäisellä mekanismilla voi olla päinvastainen vaikutus, kun liikettä ei havaita. (Joissakin objektiiveissa jalustan tunnistustoiminto, mutta kaikissa sitä ei ole, joten on turvallisinta poistaa kuvanvakain käytöstä manuaalisesti erityisesti pitkien valotusaikojen osalta.)

Mekaanista värinää voi vähentää entisestään aktivoimalla päävalikosta kameran peilin lukitustoiminnon tai asettamalla kameran Kuvaus näytöllä -tilaan, jotta peili lukitaan automaattisesti paikoilleen. Voit myös käyttää Canon EOS 77D -kameran Wi-Fi-yhteyttä ja etähallita kameraa älypuhelimeen tai tablettiin asennetulla Canon Camera Connect -sovelluksella.

4. Aukko

Aiheeseen liittyvät artikkelit
See glorious autumn through fresh eyes

IKUISTA SYKSYN VÄRIT

Koe syksyn tunnelma uudesta näkökulmasta

Luontokuvaaja Theo Bosboom kertoo miten hän ikuistaa syksyisen luonnon ainutlaatuisesta näkökulmasta.

How to capture nature in the city

LUONTOKUVAUS

Kaupunkiluonnon kuvaaminen

Ossi Saarinen kertoo parhaat kamera-asetukset ja luovat tekniikat kaupunkiluonnon kuvaamiseen.

Discover the world of insects

MAKROKUVAUS

Tutustu hyönteisten salattuun maailmaan

Pierre Anquet kertoo miten saat tallennettua hyönteisten pienimmätkin yksityiskohdat.

Pieni f-arvo tarkoittaa, että etana näkyy terävänä ja tausta pehmeänä.

Aukon valinta vaikuttaa terävyysalueeseen eli siihen, kuinka suuri osa makrokuvauksen kohteesta näkyy terävänä. Pienet f-arvot, kuten f/2.8 ja f/4, tuottavat kapean terävyysalueen (vain pieni alue näkyy huipputerävänä), ja suuret f-arvot, kuten f/11 ja f/16, tuottavat suuremman terävyysalueen (suurempi osa kohteesta näkyy terävänä).

Lähikuvauksessa myös suuri terävyysalue voi olla kooltaan vain muutamia millimetrejä, joten tarkennuksessa ei ole varaa virheisiin. Tausta on luultavasti epätarkka kummassakin tapauksessa, mutta käyttämällä pienempää aukkoa (suurempaa f-arvoa) saat suuremman osan kohteesta näkymään terävänä, kun taas suurempaa aukkoa (pientä f-arvoa) käyttämällä voit tarkentaa kohteen pienempään osaan ja jättää loput epätarkaksi.

5. Valotusaika

Tämän aukon kapea terävyysalue luo hyvin pienen tarkennusalueen, joten osa lehdestä jää epätarkaksi.

Kun muutat aukkoa, joko valotusaikaa tai ISO-arvoa on muutettava, jotta valotus on aina tasainen. ISO-arvon muuttaminen voi kuitenkin vaikuttaa kuvanlaatuun, joten on hyvä määrittää aukko ja valotusaika vastaamaan suunnitelmiasi ennen kuin muutat ISO-arvoa.

Periaate on tämä: kun f-arvo kasvaa, objektiivin aukon koko pienenee. Näin ollen kameraan pääsee vähemmän valoa, joten valotusajan on oltava pidempi sen varmistamiseksi, että kuvasta ei tule liian tumma. Jos valitset pienemmän f-arvon, objektiivin aukko suurenee, joten valotusajan on oltava lyhyempi, jotta kuvasta ei tule liian kirkas.

Voi vaikuttaa oudolta, että pieni f-arvo, kuten f/4, tarkoittaa suurta aukkoa, ja suuri f-arvo, kuten f/16, tarkoittaa pientä aukkoa, mutta tämä on helpompi ymmärtää murtolukuina: 1/4 on suurempi kuin 1/16.

Yllä olevassa kuvassa käytettiin aukkoa f/2.8, joka on Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM -objektiivin pienin aukkoasetus. Kuten näet, tämän aukon kapea terävyysalue tuottaa pienemmän tarkennusalueen ja kauniin taustapehmennyksen.

6. ISO-herkkyys

ISO-herkkyyttä säätämällä voit yhdistää pienempiä aukkoja ja lyhyempiä valotusaikoja.

Saat parhaan kuvanlaadun käyttämällä pieniä ISO-asetuksia, esimerkiksi ISO 100-, ISO 200- ja ISO 400-herkkyyksiä. Näillä herkkyyksillä valotusajasta voi tulla liian pitkä terävien tulosten saamiseen, kun määrität pienen aukon tai kuvaat heikossa valaistuksessa.

Kasvattamalla ISO-herkkyyttä voit käyttää lyhyempää valotusaikaa, mutta suuremmat ISO-herkkyydet voivat lisätä kuvan kohinaa, joka on filmin rakeisuuden digitaalinen vastine. Voit vähentää sitä kasvattamalla kameran Kohinan poisto suurella herkkyydellä -asetuksen arvoa. Tämä vaihtoehto on kameran punaisessa kuvausvalikossa.

7. Vapauta luovuutesi

Tällä aukolla (f/2.8) bambun varsi näkyy tarkennettuna, mutta tausta on sumea.

Yksi makrokuvauksen eduista on se, että voit luoda upeita kuvia vaikka heti kotiovella. Arkipäiväisistä esineistä voi tulla kiehtovia kuvauskohteita, kun näytät ne uudessa valossa, ja voit kokeilla erilaisia kamera-asetuksia.

Yksi helpoimpia tapoja on kokeilujen tekeminen aukolla. Yllä olevassa esimerkissä aukko oli f/2.8. Kuvassa on pehmeä utuinen tausta, mutta etualalla oleva bambun varsi näkyy terävänä.

Aukon koon pienentäminen tarkoittaa, että taustan yksityiskohtia näkyy enemmän.

Seuraava kuva (yllä) otettiin aukolla f/5. Siinä näkyy enemmän taustan yksityiskohtia verrattuna kuvaan, joka otettiin aukolla f/2.8.

Kun aukkoa pienennetään vielä lisää, taustasta näkyy entistä enemmän yksityiskohtia.

Yllä olevassa kuvassa käytettiin pienempää aukkoa f/8. Kuva muistuttaa aiempia otoksia, mutta taustassa näkyy nyt paljon enemmän yksityiskohtia. Tämä osoittaa, miten pienillä muutoksilla voi saada aikaan suuren eron makrokuvauksen maailmassa.

Syksy on loistavaa aikaa harrastaa makrokuvausta. Kun ruska muuttaa värit ja luonto valmistautuu talveen, löydät yksityiskohtien kauneuden. Astu ovesta ulos ja katso tarkemmin.


Teksti: Ian Wade ja Marcus Hawkins

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin