panning shot of bike in the air

Liikkeen kuvaaminen

Liikkeen kuvaaminen

Toimintakuvauksessa tärkeintä on dramatiikan, nopean liikkeen ja vauhdin huuman ikuistaminen. Valokuvaajien ongelmaksi muodostuu kuitenkin usein se, miten liikkeen saa mukaan kuvaan.

Lyhyt valotusaika on välttämätön liikkeen pysäyttämiseksi ja terävien kuvien saamiseksi. Jos kuvaat esimerkiksi 300 km/h ohi kiitävää autoa erittäin lyhyellä valotusajalla, tuloksena on kuva autosta, joka voisi olla yhtä hyvin paikoillaan. Katsoja ei ehkä havaitse kuvassa minkäänlaista liikettä.

Lue artikkeli panoroinnista eli tekniikasta, jossa hidastetaan suljinaikaa ja seurataan kohdetta samaan aikaan kun kuvataan. Panorointi on loistava tapa kuvata liikettä, mutta se toimii vain tietyissä tilanteissa. Vaaditaan myös runsaasti harjoittelua, jotta päästään jatkuvasti hyviin lopputuloksiin.

Käyttämällä panoroinnin periaatteita voit hyödyntää suljinnopeutta liikkeen kuvaamisessa sitoutumatta täyteen panorointiin. Kokeile hidastaa suljinnopeutta 1/1000 sekunnista 1/640 sekuntiin. Jopa vähäinen suljinajan hidastaminen voi sumentaa kohteesi nopeammin liikkuvia osia, kuten auton pyöriä tai linnun siipien kärkiä. Ota myös kuvatessasi tavaksi seurata kohdetta etsimen läpi. Tällä tekniikalla voi saada mukaan aavistuksen verran liikettä myös lyhyemmillä valotusajoilla kuvatessa. Valotusaikaa pidennettäessä tämä on tietysti välttämätöntä.

Valotusajan muuttamisen lisäksi on muitakin tekniikoita liikkeen kuvaamiseen. Kiinnitä huomio tapahtuman kannalta keskeiseen toimintaan. Yhden tapahtuman kohteen kuvaaminen toimii hyvin, mutta kahden yhtä aikaa liikkuvan kohteen kuvaaminen voi tukea mielikuvaa nopeasta liikkeestä ja toiminnasta.

Kiinnitä varsinaisen toiminnan lisäksi huomiota myös tapahtuman ominaispiirteisiin, jotka ovat seurausta vauhdista ja liikkeestä. Renkaista nouseva savu, vesiurheilussa syntyvät aallot ja hevosen ilmaan nostattama pöly ovat kaikki esimerkkejä yksityiskohdista, joilla saat aikaan mielikuvan liikkeestä.

Voit myös sumentaa valokuvasi tarkoituksella. Tarkentamalla kohteeseen, käyttämällä lyhyttä valotusaikaa ja liikuttamalla kameraa liikkeen vastaisesti voit sumentaa värejä ja luoda vaikutelman liikkeestä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Learn to use panning for better action photos

VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Opi ottamaan parempia toimintakuvia panoroimalla

Panorointi on kätevä kuvaustapa erilaisissa kuvaustilanteissa. Opi säätämään kamerasi ja ottamaan täydellinen kuva.

Capturing motion photography

VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Liikkeen vangitseminen kuviin

Liikkeen vangitsemiseen on kaksi vaihtoehtoa: toiminnan pysäyttäminen tai liikkeen tunnun esittäminen luovilla sumennustehosteilla. Canon-opettaja Brian Worley kertoo parhaat vinkkinsä liikkeen vangitsemiseen.

Shoot sharper fast-moving action

URHEILUKUVAUS

Teräviä otoksia nopeatempoisesta toiminnasta

Hyvän toimintakuvan ottaminen esimerkiksi kaupunkisurffareista, lumilautailijoista tai juoksijoista edellyttää etukäteissuunnittelua. Ensiksi on ratkaistava, mitä haluat kuvata ja miten nopeasti kohde liikkuu, ja päätettävä kuvauspaikka.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin