Toimintakuvaajat haluavat välittää kuvissaan omat huikeat kokemuksensa, kuten jalkapallo-ottelun kiihkeän tunnelman, seikkailuntäyteisen safarin tai saalistaan kohti kiitävän petolinnun.
Onnistuneessa toimintakuvassa kuvauskohde näkyy yksityiskohtia myöten tarkkana, vaikka se olisikin täydessä liikkeessä. Joissakin tilanteissa voit asettautua vain muutaman metrin päähän toiminnasta. Usein joudut kuitenkin kuvaamaan kauempaa esimerkiksi puomien tai aitojen takaa. Tällöin on parasta käyttää pitkää polttoväliä, jotta kuvasi välittävät liikkeen tunnun tehokkaasti.
Polttoväli mitataan millimetreinä, ja mitä suurempi luku on, sitä suurempi on kameran kennon suurennus. Yli 85 mm:n polttoväli löytyy ns. teleobjektiiveista. Toimintakuvauksessa tarvitaan usein jopa yli 200 mm:n polttoväli, kuten EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM- tai EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM -objektiivissa. Näissä objektiiveissa on useita polttovälejä, ja ne sopivat toimintakuvien ottamiseen eri etäisyyksiltä.
Katsotaanpa muutamaa esimerkkiä...
Nämä kuvat on otettu EOS-kameralla samasta kohdasta. Ensimmäisessä kuvassa objektiivin polttoväli on 18-55 mm – vakiopolttoväli yleiskuvauksessa. Kuvassa näkyy paljon ympäröivää maisemaa, mutta katsoja ei tunne olevansa tapahtuman keskipisteessä, koska varsinainen kohde näkyy pienenä. Toisessa kuvassa käytettiin 55-250 mm:n objektiivia, jolla toiminta saadaan kuvassa paremmin esiin. Kuvassa on paljon yksityiskohtia, kuten ilmassa lentävät vesipisarat ja surffaajan kasvot. Lähikuvassa toiminta täyttää koko ruudun, tausta ei vie liikaa huomiota ja katsoja pääsee liikkeen ytimeen.