See the difference with a specialist action lens

Katso mitä kaikkea voit tehdä ammattitason objektiivilla

Toimintakuvaajat haluavat välittää kuvissaan omat huikeat kokemuksensa, kuten jalkapallo-ottelun kiihkeän tunnelman, seikkailuntäyteisen safarin tai saalistaan kohti kiitävän petolinnun.

Onnistuneessa toimintakuvassa kuvauskohde näkyy yksityiskohtia myöten tarkkana, vaikka se olisikin täydessä liikkeessä. Joissakin tilanteissa voit asettautua vain muutaman metrin päähän toiminnasta. Usein joudut kuitenkin kuvaamaan kauempaa esimerkiksi puomien tai aitojen takaa. Tällöin on parasta käyttää pitkää polttoväliä, jotta kuvasi välittävät liikkeen tunnun tehokkaasti.

Polttoväli mitataan millimetreinä, ja mitä suurempi luku on, sitä suurempi on kameran kennon suurennus. Yli 85 mm:n polttoväli löytyy ns. teleobjektiiveista. Toimintakuvauksessa tarvitaan usein jopa yli 200 mm:n polttoväli, kuten EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM- tai EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM -objektiivissa. Näissä objektiiveissa on useita polttovälejä, ja ne sopivat toimintakuvien ottamiseen eri etäisyyksiltä.

Katsotaanpa muutamaa esimerkkiä...

Nämä kuvat on otettu EOS-kameralla samasta kohdasta. Ensimmäisessä kuvassa objektiivin polttoväli on 18-55 mm – vakiopolttoväli yleiskuvauksessa. Kuvassa näkyy paljon ympäröivää maisemaa, mutta katsoja ei tunne olevansa tapahtuman keskipisteessä, koska varsinainen kohde näkyy pienenä. Toisessa kuvassa käytettiin 55-250 mm:n objektiivia, jolla toiminta saadaan kuvassa paremmin esiin. Kuvassa on paljon yksityiskohtia, kuten ilmassa lentävät vesipisarat ja surffaajan kasvot. Lähikuvassa toiminta täyttää koko ruudun, tausta ei vie liikaa huomiota ja katsoja pääsee liikkeen ytimeen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Taking your camera to the match: 7 tips for improving your sports photos

URHEILUKUVAUS

Kamera mukaan otteluun: parhaat vinkit urheilukuvaukseen

Urheilukuvaus tarjoaa runsaasti luovia mahdollisuuksia, ja se on loistava tilaisuus kokeilla kameran eri kuvaustiloja ja ominaisuuksia, joita et ehkä ole aiemmin käyttänyt.

Zoom in and capture fast action

TOIMINTAKUVAUS

Zoomaa lähelle ja ikuista nopea toiminta

Toimintakuvauksessa on kyse ohikiitävien hetkien taltioimisesta. Et kuitenkaan joudu liikkumaan aivan yhtä vauhdikkaasti, jos olet hyvin valmistautunut.

A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Vinkkejä panorointikuvien ottamiseen aloittelijoille

Opi ottamaan parempia toimintakuvia panoroimalla näiden vinkkien avulla.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin