Silhouettes in sunlight

Viisi vinkkiä kaupunkien kuvaamiseen

Jokainen kaupunki on täynnä omanlaistaan energiaa ja tunnelmaa. Ihmiset, rakennukset, joet ja monenkirjavat kadut tarjoavat rajattomasti kuvausmahdollisuuksia. Nyt on hyvä hetki syventyä kaupunkikuvaamiseen, sillä olemme koonneet tähän viisi vinkkiä, joissa keskitytään kuvien sommitteluun, vähentyvän valon kanssa toimimiseen ja kaupungin tarinan kertomiseen. Lue vinkit ja ota entistä parempia kaupunkikuvia.


1. Kerro kaupungin tarina

Jokaisella kaupungilla on oma historiansa, ja jokainen niistä on eri kulttuurien kohtaamispaikka. Tästä syntyvät kaupunkien tuhannet erilaiset tarinat, joista kukin kuvaaja voi löytää juuri itseään kiinnostavan aiheen. Kannattaakin yrittää unohtaa tunnetuimmat nähtävyydet ja pyrkiä etsimään oma kerronnallinen näkökulma, joka vetää katsojan mukanaan kuvan maailmaan. Kuvauskohteeksi voi ottaa vaikkapa kunnostettavana olevan historiallisen rakennuksen Berliinissä, ruokaa valmistavan roomalaisen kokin tai joukon illanviettoon suuntaavia paikallisia. Tavoitteena on tuoda esiin kuvaajan oma näkemys kaupungin tunnelmasta yhdessä kuvassa ja yrittää herättää katsojan uteliaisuus kuvaan liittyvää tarinaa kohtaan.


2. Kaupunki ei koskaan pysähdy

Useimmissa kaupungeissa kaupungin sykkeen luovat liikkeessä olevat ihmiset, tavarat ja kulkuvälineet. Ehkä voit kuvitella mielessäsi Amsterdamin polkupyöräruuhkan, Bangkokin kelluvat markkinat tai Dubain tauottoman liikennevirran. Jatkuvassa liikkeessä olevan kaupungin kuvaaminen kannattaa aloittaa tutustumalla kaupunkiin jalan ja etsimällä esimerkiksi vilkasliikenteisen risteyksen, jota voi kuvata kiinnostavasta perspektiivistä. Jos kamerassasi voi säätää valotusaikaa, valitse pidempi valotusaika (esimerkiksi 1/60 sekuntia tai pidempi), pidä kamera vakaana ja ota kuva, jossa ihmiset näkyvät sumentuneina paikallaan olevaa taustaa vasten. Kannattaa myös kokeilla panorointia eli kameran liikuttamista samaan aikaan ohi liikkuvan kohteen, kuten polkupyörän tai auton, kanssa. Tämä vaatii harjoittelua, mutta kokeileminen on hauskaa, ja tulos on vaivan arvoinen.


3. Kaupungin kuvaaminen pimeällä tai heikossa valaistuksessa

Monet kaupungit näyttäytyvät illalla ja yöllä aivan erilaisina kuin päivällä. Heikko valaistus tekee kuitenkin tunnelman kuvaamisesta haasteellisempaa. Iltahämärässä kannattaa käyttää jalustaa tai nojata seinää vasten, jotta kamera pysyy vakaana, eikä kameran tärähtely sumenna kuvia. Pyri kuvaamaan paikoissa, joissa on kirkas valaistus, kuten Prahan joulumarkkinoilla tai Lontoon West Endissä. Valojuovilla voi myös saada aikaan kiinnostavia kuvia. Voit yrittää etsiä esimerkiksi sillan tai kattoterassin, jolta voit kuvata alhaalla olevaa katua yläperspektiivistä. Jos kuvaat järjestelmäkameralla, voit kokeilla asettaa kameran valotusajaksi noin 20 sekuntia. Voit saada upeita ilta- ja yökuvia myös säätämällä kamerasi tai laitteesi ISO-herkkyysasetuksia (jos niitä voi säätää). Pidä kamera vakaana, jotta kuvat eivät sumene, ja aseta ISO-herkkyydeksi 1600 tai 3200. Näin kameran kenno kerää paljon enemmän valoa myös illalla ja yöllä. Voit myös kokeilla erilaisia asetuksia ja luoda aivan omanlaisesi kuvan siitä, miltä kaupunki näyttää hämärän laskeuduttua.


4. Tuo kaupungin kontrastit esiin

Vaikuttavimmissa kaupunkikuvissa näkyy usein jonkinlainen kontrasti esimerkiksi vanhan ja uuden, tyyneyden ja ristiriitaisuuden tai kaupungin eri yhteisöjen välillä. Pyri luomaan oma tulkintasi tästä teemasta – voit nähdä esimerkiksi jonkun meditoimassa ihmisiä täynnä olevassa puistossa Shanghaissa tai kuvata historiallista rakennusta Lontoossa tai New Yorkin hipsterikorttelin kiireistä elämää. Voit myös käydä kuvaamassa samassa paikassa eri vuorokaudenaikoina, jolloin saat kuviin erilaisia tunnelmia. Esimerkiksi aukion laidalla olevien kahviloiden aamuinen rauha voi illan tullen muuttua villiksi juhlinnaksi.


5. Yksityiskohdat ovat tärkeitä

Kaupungin identiteetti heijastuu pienistä yksityiskohdista, jotka usein voivat jäädä huomaamatta, vaikka ne ovat aivan silmien edessä. Esimerkiksi Lontoon koristeellisista viktoriaanisista katuvaloista, Pariisin metroasemien art nouveu -tyylisistä kylteistä tai Lissabonin jalkakäytävien erikoisista laatoista voi kuitenkin saada vaikuttavia kuvia. Kaupungeista kannattaa etsiä tällaisia pieniä ainutlaatuisia yksityiskohtia ja miettiä erilaisia kiinnostavia tapoja kuvata niitä.