Man-And-Woman-Smoking-On-Motorbike

Katujen valokuvaaja Emmanuel Cole

© Alexei Awan.

Ainutlaatuinen näkökulma

Kestää melkein neljäkymmentä minuuttia ennen kuin alan kysellä itseoppineelta urbaanilta valokuvaajalta Emmanuel Colelta hänelle kirjoittamiani kysymyksiä.

Hän on niin rento ja pidettävä persoona. Hän huokuu jotenkin vaivattoman oloista charmia. Puhumme melkein kolme tuntia muuttuvasta Lontoosta, katukuvauksesta ja Instagramin hyvistä ja huonoista puolista.

Omien silmiensä läpi

Siirrymme nopeasti keskustelemaan Lontoon viehätyksestä. Miljoonat ihmiset kuvaavat kaupunkia vuosittain, joten kaikki originelli on varmasti kadonnut sieltä jo kauan sitten.

Cole on eri mieltä. ”Lontoo on niin poikkeuksellinen kaupunki. Siellä ihmiset, rakennukset ja kaikki muukin on jatkuvassa liikkeessä. Kaupungin kamppailu innostaa minua.”

Yksi vilkaisu Emmanuelin Instagram-syötteeseen riittää kertomaan, miksi hän erottuu joukosta: hän ei napsi perinteisiä turistikuvia Big Benistä tai London Eyen maailmanpyörästä. Sen sijaan hän kuvaa Lontoota sellaisena kuin sen itse näkee: täynnä monenkirjavia urbaaneja hahmoja, joiden kohtaamista useimmat meistä pyrkisivät välttämään viimeiseen asti.

Kysyn häneltä, kuinka hän pystyy lähestymään tällaisia vaikeasti lähestyttäviä kohteita, ja yllättäen hän vastaa kiitoksen siitä kuuluvan aiemmalle työlleen ovelta ovelle ‑feissarina.

”Se teki minusta paljon ihmisläheisemmän... Vaikka se onkin hieman pelottava ajatus, niin ihmiset haluavat toisten hyväksyntää. Ovelta ovelle kiertäessä sitä kuitenkin olettaa, että ihmiset vastaavat kieltävästi, joten siihen osaa varautua. Se kuitenkin vahvistaa itseluottamusta. Mikä on pahinta, mitä siinä voisi tapahtua?”

Täydellisen kuvan ottamisessa on kuitenkin kyse enemmästä kuin vain torjunnasta: ”Siinä pelkää menettävänsä tilaisuutensa. Sellaisiin kuviin on yleensä vain yksi mahdollisuus. Olen monesti katunut koko päivän sitä, että näin aamulla jonkun, josta olisin halunnut ottaa kuvan, mutten sitten ottanutkaan.”

”Rehellisyydellä pääsee myös pitkälle. Menen vain suoraan kysymään ihmisiltä, voinko ottaa heistä kuvan. Ensimmäinen kysymys on lähes aina ’Miksi?’, johon vastaan, että he vaikuttavat kiinnostavilta – mikä on aivan totta. Se saa heidät rentoutumaan välittömästi.”

Kiinnostavien muotokuvien ottaminen on pirullisen vaikeaa, joten on tärkeää uskaltautua ulos omalta mukavuusalueeltaan. ”Etsin poikkeavaa käytöstä”, Emmanuel kertoo. ”Asioita, jotka pistävät silmään. Yleensä ne ovat pieniä asioita. Kenties jollakin on varsin poikkeuksellinen olemus tai mielenkiintoinen kävelytyyli. Tai ehkä kyseessä on joku, joka pukeutuu hyvin.”

© Emmanuel Cole. Otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja EF 24mm f/1.4L II USM -objektiivilla. Valotusaika 1/320 s, aukko f/2.8, ISO 800.

Varhaiset juuret

Emmanuelin vaikuttavaa portfoliota katsellessa on vaikea uskoa, että hän aloitti valokuvaamisen vasta viisi vuotta sitten – juuri ennen kuin hänet julkisuuteen avittanut Instagram alkoi kukoistaa.

Emmanuel sai kamerakännykän vuonna 2011 ja alkoi ottaa sillä valokuvia. Aluksi hän matki muita, mutta löysi pian oman tyylinsä ottaessaan upeita kuvia Lontoon omalaatuisimmista ja mielenkiintoisimmista henkilöistä ja maisemista. Vuotta myöhemmin hän siirtyi käyttämään Canon EOS 6D ‑kameraa, eikä ole katunut päätöstään. Nykyään häntä tuskin näkee ilman kaulassaan roikkuvaa kameraa.

”EOS 6D on juuri täydellinen kamera minulle. Minulla on ollut se alusta asti, eikä se ole kertaakaan jättänyt minua pulaan.”

Huolimatta menestyksestään Instagramissa – missä perinteisesti esitellään puhelimen kameralla otettuja kuvia – Emmanuel kertoo kuvaavansa nykyisin vain Canonillaan. ”Järjestelmäkamera tarjoaa paljon enemmän valinnanvaraa. Eikä ainoastaan valokuvaamisen vaan myös kuvien käsittelyn suhteen. RAW-tiedostoja on paljon helpompi työstää kuin huonolaatuisempia JPEG-kuvia, joita saa puhelimen kamerasta.”

Instagramissa

Lontoo tuntuu keskiluokkaistuvan samaa vauhtia kuin valokuvauskin, eikä yhtäläisyyksiä voi olla huomaamatta. Emmanuelilla on yli 140 000 seuraajaa Instagramissa, joten tiedustelen hänen mielipidettään palvelusta, joka teki hänestä tunnetun.

”Instagram on tehokas markkinointityökalu”, hän aloittaa. ”Se antaa valokuvilleni uuden tarkoituksen, kun tiedän ihmisten katselevan kuviani ja pitävän niistä. Se kannustaa jatkamaan.”

”Toisaalta se on myös hyvin nopealiikkeinen alusta, jossa muiden tekemiset saattavat olla häiriöksi asti, jolloin oman tekemisen syyt unohtuvat.”

”Nykyään on paljon vaikeampaa löytää omaa tyyliään kuvien paljouden keskellä, mutta kun näen jonkun, jolla on aivan omanlaisensa tyyli, hän todella erottuu joukosta.”

Cole on huolissaan valokuvauksen arvostuksen laskusta. ”Ihmiset ryhtyvät ottamaan kuvia aivan vääristä syistä. He ottavat suoraan mallia paljon tykkäyksiä keränneistä kuvista, sillä he haluavat tulla kuuluisiksi. He eivät kuvaa vain kuvaamisen ilosta.”

Lämmittely

Kysyn Colelta, montako kuvaa hän ottaa päivässä ja odotan vastauksen olevan 30–40 kuvan luokkaa. Yllätyn, kun hän sanookin ottavansa kuvia ”Vain noin 5–10.” Hänen mukaansa vähemmän on enemmän ja että sen tietää, mistä kuvasta tulee hyvä ja mistä ei. ”Mutta se edellyttää, että on lämmitellyt.”

Lämmitellyt? ”Niin”, hän sanoo vakavana, ”on tärkeää lämmitellä.” Siis niin kuin urheilijat? ”Juuri niin. Et voi vain lähteä matkaan kylmiltään ja napata saman tien päivän parasta otosta!” Cole nauraa. ”On päästävä rytmiin. Silloin kaikki tulee kuin luonnostaan, kun on aika toimia.”

© Emmanuel Cole. Otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja EF 24mm f/1.4L II USM -objektiivilla. Valotusaika 1/1000 s, aukko f/5.0, ISO 100.

Elokuvamaisemia, oppaita ja epäilyttäviä tilanteita

Lontoon ulkopuolella Emmanuel on viettänyt jonkin verran kuvausaikaa Hong Kongissa. ”Se oli upeaa. Ja se auttoi minua löytämään oman suuntani valokuvaajana. Jouduin moniin outoihin tilanteisiin, mutta sain myös monia tilaisuuksia ottaa ainutlaatuisia kuvia.”

Mikä on hänen tärkein neuvonsa? Hanki aina paikallinen opas. ”Tapasin Hong Kongissa miehen, joka tunnisti minut Instagramista. Päätimme tehdä yhteistyötä, ja hänen läsnäolonsa helpotti asioita huomattavasti. Hän pelasti minut muutamasta tukalasta tilanteesta ja näytti minulle kaikkein kiinnostavimmat paikat.”

Hän näyttää minulle kuvaa aavemaisesta ja dystopisesta kerrostalosta, jota käytettiin Transformers-elokuvassa. ”Näytin tämän kuvan hänelle ja hän vei minut sinne saman tien. Menin sinne päivällä, mutta tiesin sen näyttävän paremmalta yöllä, joten palasin paikalle myöhemmin ja otin kuvan. Se on varmaankin kaikkein tunnistettavin kuvani.”

© Emmanuel Cole. Otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja EF 17-40mm f/4L USM -objektiivilla. Valotusaika 30,0 s, aukko f/9.0, ISO 200.

Mitä seuraavaksi?

Kysyn hänen suunnitelmistaan, mihin hän reagoi yllättävän huolettomasti. Antaa asioiden tapahtua omalla painollaan. Hän kertoo huolettomasti, että ihmiset haluavat hänen pitävän näyttelyn, mutta ei itse juuri innostu ajatuksesta. ”Ehkä kirja tai pari joskus myöhemmin.” Hän kuitenkin myöntää, että työn alla on pari projektia.

Ihmettelen edelleen sitä, kuinka maanläheiseltä hän vaikuttaa. Jos kenellä tahansa muulla olisi 140 000 seuraajaa Instagramissa, he olisivat koko ajan suuna päänä, tekemässä kustannussopimuksia ja lypsämässä joka pisaran julkisuutta, jonka vain pystyisivät. Cole kertoo, että olisi lopettaessaan iloinen, jos hän voisi sanoa jättäneensä selkeän jäljen Lontoon dokumentointiin.

Tiedustelen, mikä hän olisi, jos ei valokuvaaja. ”Koripalloilija”, hän vastaa. Hänen pituutensa huomioiden en ylläty. Hän kuitenkin sanoo nauttineensa eniten lajin kilpailuhengestä. ”Olen erittäin kilpailuhenkinen. Olen aina tehnyt parhaani ja haluan kannustaa itseäni aina vain parempiin suorituksiin. Haluan kuitenkin suhtautua asioihin vähemmän pakkomielteisesti. Jotkin asiat saattavat vallata koko elämäsi, jos vain sallit sen. Se ei ole sinänsä huono asia. Kyse on tasapainon löytämisestä.”

Olemme jutelleet nyt pari tuntia ja olen varmasti udellut asioita Colen elämän kaikilta osa-alueita, vaikka ei hän näytä mitenkään väsyneeltä tai ärtyisältä. Oikeastaan päinvastoin. Hän on edelleen täynnä energiaa ja vastaa mielellään kysymyksiin ihan mistä tahansa. Mitä aiot tehdä tämän jälkeen? Hän vastaa tapaavansa erään kaverinsa, mutta edelleenkään hänellä ei ole mikään kiire.

Hän kohauttaa olkiaan ja hymyilee, ja minä tilaan meille vielä parit oluet.

Emmanuelin kuvausvarusteet:

Kamerat:

Canon EOS 6D

Canon EOS 5D Mark III

Objektiivit:

EF 17-40mm f/4L USM

EF 24mm f/1.4L II USM

EF 50mm f/1.2L USMHaastattelu: Martin Fleming