Horse-Beach-Steve-Deer.jpg

Meri- ja toimintakuvaaja

Senior Advertising Creative Steve Deer pitää Englannin luoteisosassa sijaitsevia kotikulmiaan, The Wirralia, valokuvauksellisena leikkikenttänään. Hän kuljeskelee ympäriinsä kameransa kanssa joka viikonloppu. Kotiseuduilta löytyy aina jotain uutta kuvattavaa tai kuvaukseen saa uudenlaisen näkökulman.
Katso, kuinka Steve rinnastaa meri- ja urheilukuvauksen toisiinsa ja luo näin uskomattoman hienoja valokuvia.

Steve Deer kertoo merimaisema- ja toimintakuvauksestaan

Tämä on uusin osa videosarjasta, jossa Canon-kameroiden omistajat kertovat suosikkikuvistaan ja niiden kuvaushetkistä.

Kuvaamisen aikana Steve kertoi, miten hän viettää viikonloppujaan ottamalla kuvia EOS-kamerallaan.


Horse and Hilbre, © Steve Deer

Miten aloitit valokuvausharrastuksen?

Aloitin kuvaamisen noin 20 vuotta sitten. Asuimme vain viiden minuutin matkan päässä rannikosta, ja minulla oli tapana ottaa kamera mukaan mennessäni rannalle. Kutsun rantaa leikkikentäkseni. Työni ansiosta osasin käyttää Photoshopia jo paljon ennen kuin digikamerat alkoivat tulla yleiseen käyttöön.

Aloin selailla varhaisia valokuvausta käsitteleviä sivustoja ja innostuin ottamaan mustavalkokuvia. Saatan jatkaakin sitä vielä jonakin päivänä.

Masao Yamamoto ja Ragnar Axelsson ovat minulle suuria inspiraation lähteitä, sillä heidän kuviinsa sisältyy aina tarina.

Vaikuttaako graafisen suunnittelijan koulutuksesi valokuvaustyyliisi?

Uskon, että koulutukseni ansiosta osaan hahmottaa hyvin erilaisia tiloja. Minulla on myös silmää luovaan sommitteluun. Nämä ominaisuudet ovat mielestäni tärkeitä valokuvaamisessa. Tiedän kaikki valokuvaamisen perussäännöt, mutta yritän olla ajattelematta niitä liikaa kuvaamisen aikana. Muuten valokuvasta voi tulla samanlainen kuin kaikilla muillakin.

Minusta kuva on parhaimmillaan silloin, kun se on superminimalistinen.


Mad Max Reunion, © Steve Deer

Kuvailisitko näin tyyliäsi?

Yksinkertainen, selkeä, hengittävä. Kuvissa pyritään zen-mäiseen tyyliin. Kuvasinpa sitten maisemaa tai toimintaa, pyrin aina ottamaan kuvan mahdollisimman läheltä maanpintaa, jotta näkökulmasta tulee juuri oikeanlainen.

Ja tämä onnistuu parhaiten rannikolla?

Kyllä. Palaan aina mielelläni yhä uudelleen samalle kuvauspaikalle, sillä siellä on aina jotain uutta nähtävää. Näkemään oppiminen onkin mielestäni kaiken A ja O.

Yritän saada kuviini graafisia linjoja, jotka ovat vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Kuvatessani kysyn itseltäni, tapahtuuko kuvassa jotain, jonka avulla voisin kertoa tarinaa.

Käyt säännöllisesti kuvaamassa rannikon liejuissa. Mitä toivot löytäväsi sieltä?

Autioksi paikaksi siellä on aina yllättävän paljon porukkaa. Rannalla lojuu paljon hylättyä ja mätänevää merenkulkuun liittyvää roinaa...Etsin ehkä jotain todella yksinkertaista, joka välittää katsojalle maatumisen ja surkeutta huokuvan tunnelman. Tai ehkä ei sittenkään. Tiedän vain, että siellä upea kuva vain odottelee ottamistaan.


The Mudyard, © Steve Deer

Jotkin upeimmista kuvistasi ovat toimintakuvia. Mitä haasteita toimintakuvakseen mielestäsi liittyy?

Kaikista vaikeinta on saada vangittua juuri oikea mikrosekunnin kestävä hetki, sillä kaikki tapahtuu niin nopeasti. Samanaikaisesti kohteen pitäisi myös erottua selvästi. Huomioon otettavia asioita ovat mm. aukon koko, valotusaika ja kuvauskulma, jotta kohde erottuu hyvin kuvasta.

Lopuksi kuvaan olisi saatava vangittua myös tapahtuman ilmassa väreilevä jännitys ja tunnetilat sellaisena kuin ne ovat.

Kun kuvaat purjelautailijoita, teidän välillänne näyttää olevan tietynlainen yhteisymmärrys.

Monet lautailijoista tykkäävät esiintyä nähdessään kamerani. Olen oppinut tunnistamaan lautailijat heidän purjeidensa väreistä ja voin alkaa valmistautua ottamaan kuvan nähdessäni heidän purjeidensa lähestyvän. Luonnollisesti otan mielelläni kuvia näistä esityksistä, sillä ne tekevät kuvaamisesta entistä hauskempaa.


Rhosneigr, © Steve Deer

Miten neuvoisit aloittelevia merimaisema- ja toimintakuvaajia?

Ensimmäisenä neuvoisin menemään ulos ja ottamaan kameran mukaan. Uskomattomat kuvat odottavat kuvaamistaan ulkona, eivät kotisohvalla.

Mieti kuvauskohteita etukäteen. Suunnitelma on hyvä olla olemassa, mutta älä huoli, jos se jää toteutumatta parempien tilanteiden vuoksi. Etsin aina jotain, mikä saa minut nauramaan. Spontaanisuutta on siis myös hyvä olla mukana.


Feeling Lucky Punk? © Steve Deer

Kameraa ja laitteita ei kannata suojella liikaa. Voit aina puhdistaa ne myöhemmin kotona.

Mitä siis seuraavaksi?

Rakastan valokuvaamista, mutta en ole sen suhteen kovinkaan kunnianhimoinen. Teen sitä, koska pidän siitä.

Aion kuitenkin varmasti palata mustavalkokuvien pariin tulevaisuudessa, sillä haluaisin ottaa vieläkin pelkistetympiä kuvia. Ehkäpä jotakin todella abstraktia.

Lue lisää Steve Deeristä.