The Northern lights illuminate the sky, casting green reflections in the lake below.

MAISEMAKUVAUS

Valot, kamera käy! Kaikkien aikojen matka pohjoiseen ikuistamaan revontulien kauneus...

Itävaltalainen valokuvaaja Markus Morawetz tunnetaan parhaiten häävalokuvistaan, mutta hän on jo pitkään ollut innoissaan tulevasta seikkailustaan. Maaliskuussa 2019 hän päätti jakaa innostuksensa vaimonsa Carinan ja 10-kuukautisen tyttärensä Fannin kanssa. Perhe suuntasi matkailuautolla kotikaupungistaan Wienistä kohti Pohjois-Norjaa kuvaamaan yhtä luonnon uskomattomammista ilmiöistä – pohjoisen yötaivaan revontulia.

Muutaman viikon ajomatkan jälkeen läpi Itävallan, Saksan, Tanskan, Ruotsin ja Norjan perhe pääsi todistamaan tätä luonnonihmettä – jopa kaksi kertaa. "Olimme saapuneet rannalle ja kuvausolosuhteet olivat täydelliset – kauniin kirkas taivas, ei tuulta – ja revontulet näkyivät noin tunnin ajan. Näimme aivan uskomattoman kirkkaan vihreän ja syvän violetin värisen valoshow", Markus kertoo.

"Jos olet lähdössä kuvaamaan revontulia – tai vain vierailet Norjassa – kannattaa ehdottomasti käydä Lofooteilla", kertoo Markus. "Rambergin rannalla valkoinen hiekka ja jäänsininen vesi ovat henkeäsalpaavan kaunis yhdistelmä mihin vuodenaikaan tahansa. Ensilunta satoi sen verran, että Fanni pääsi nauttimaan pulkkamatkasta."

"Monet ihmiset sanoivat, ettemme voi matkustaa lapsen kanssa, koska siellä on liian kylmä". Markus ja Carina valmistautuivat kuitenkin huolellisesti matkaan ja varmistivat, että he olivat hyvin varustautuneita pahaankin säähän. "Yksi elämämme päätavoitteista on opettaa tyttäremme arvostamaan luontoa", Markus kertoo. "Tiesimme matkakohteemme olevan kaukana ja että siellä olisi todella kylmää, mutta maaliskuu on ehdottomasti paras aika kuvata revontulia.

"Iltapäivällä siellä on upea kultainen valo, ja auringonlaskun jälkeen valo on kauneimmillaan "sinisen hetken" aikana. Vaikka revontulien kuvaaminen ei onnistuisikaan, pohjoisessa on paljon muitakin kiinnostavia kuvauskohteita." Innokkaana matkakuvaajana Markus käyttää Canon EOS R -kamerassaan EF-EOS R -sovitinta, jotta hän voi hyödyntää hyväksi havaitsemiaan EF-objektiiveja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A landscape image of pine trees, a lake and snow-dusted mountains under a starry sky.

YÖKUVAUS

Yötaivaan kuvaaminen

Parhaat tekniikat öisen tähtitaivaan kuvaamiseen, mukaan lukien intervallikuvaus ja tähtijuovien kuvaaminen.

A child, shot from behind, dressed in a hooded coat and beanie hat, watches fireworks light the sky pink.

MAISEMAKUVAUS

Vinkkejä pakkasella kuvaamiseen

Pakkanen saattaa hankaloittaa kuvaamista ja aiheuttaa kameraan erilaisia häiriöitä. Nämä ammattilaisten vinkit helpottavat kuvaamista pakkasella.

10 tips for capturing fireworks

ILOTULITUSKUVAUS

10 vinkkiä ilotulitusten kuvaamiseen

Varusteet, tekniikat ja sommittelu – parhaat vinkit ilotulitusten kuvaamiseen.

"Tiesimme, että revontulia näkyy todennäköisesti illalla. Suuntasimme Unstadin rannalle, joka on mainio kuvauskohde Lofooteilla," muistelee Markus. "Ja siinä ne olivat! Se oli ehdottomasti yksi matkan kohokohdista. Olisimme olleet todella pettyneitä, jos emme olisi nähneet revontulia. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin ne näkyivät matkan aikana. Se oli taianomainen hetki – ja uskomaton kokemus minulle valokuvaajana."

Markus Morawetzin parhaat vinkit revontulien kuvaamiseen

1. Etsi parhaat kuvauspaikat

Aurinko laskee noin kello 17, joten perhe saapui kuvauspaikalle jo aikaisin iltapäivällä ehtiäkseen löytämään parhaan mahdollisen taustan kuvausta varten. Markus ja Carina – ja tietysti pieni Fanni – kiersivät alueella jalkaisin ja etsivät taustakohteita, jotka olisivat sekä kiinnostavia että antaisivat kuviin käsityksen revontulien mittakaavasta. Samalla he merkitsivät muistiin paikkoja, joissa myös voisi kuvata, jos revontulet vaihtaisivat paikkaa tai he haluaisivat kokeilla toisenlaista kuvakulmaa. "Etsi sopivia taustakohteita, kuten kallioita, vettä, puita tai vaikkapa rantamökki", suosittelee Markus.

2. Varaudu kylmyyteen

Tässä kuvassa Markus käytti pitkää valotusaikaa ja hyödynsi EOS R -kameran kääntyvää näyttöä luodakseen kauniin sommitelman.

Yksi tärkeimmistä kylmissä olosuhteissa työskentelevien valokuvaajien ongelmista on akun lyhyempi kesto. Markus pitää aina mukanaan vara-akkua, sillä yllättäen tyhjentyvä akku voi pilata pitkään suunnitellun kuvaushetken. "Pidän akun lähellä kehoani, takin tai housun taskussa, koska lämpimämpi akku kestää pidempään." Markus käytti Canon EOS R -kameraa, jonka suositeltu käyttöympäristön lämpötila on 0–40°C. Markus tiesi, ettei kamera välttämättä toimisi normaalisti kylmässä (jopa -10 °C), joten hän pyrki välttämään äkillisiä lämpötilan muutoksia, joiden aiheuttama kondensaatio saattaa rikkoa kameran. Hankalat olosuhteet huomioon ottaen "EOS R toimi erinomaisesti," toteaa Markus. "Kamera toimi erittäin pitkään kylmässäkin säässä, ja sitä oli todella helppo käsitellä."

3. Harjoittele kotona

Markus otti tämän kuvan kotinsa lähistöllä Canon PowerShot G5 X Mark II -kameralla. "Pilvet voivat lisätä dramatiikkaa tähtimaisemaan. Olosuhteet voivat muuttua erittäin nopeasti", sanoo Markus.

Voit harjoitella revontulia kuvaamista helposti jo ennen matkaa pohjoiseen. "Kylmyys ei ainoastaan vähennä akun kestoa, vaan se vaikuttaa myös kuvaajan työskentelyyn. Sinun on tiedettävä mitä teet, joten harjoittele yötaivaan kuvaamista ennen kuvausmatkaa. Etsi avoin paikka, jossa ympäristön valot eivät häiritse. Pue käteesi paksut hanskat ja päällesi talvitakki. Harjoittele myös pitkän valotusajan käyttöä. Harjoittele ensin perusteet ja yritä sitten napata muutama kuva tähtikuvioista tai vaikkapa Linnunradasta."

4. Kokeile pientä ISO-herkkyyttä

Markus suosittelee, että kiinnität kameran jalustaan ja käytät pitkää valotusaikaa ja pientä ISO-herkkyyttä. "ISO-herkkyyden säätämistä kannattaa harkita, mutta itse käytän mieluummin jalustaa ja pidempää valotusaikaa. Hääkuvauksen perusteella tiedän, että käsivaralta kuvaaminen on usein kätevintä. Jos kuvauskohteessa on todella pimeää, käytä enintään ISO-arvoa 5000. Vaikka kuvaan tulisi hieman rakeisuutta, saat sen poistettua jälkikäsittelyssä. Jos sinulla on aikaa, käytä pienempää ISO-herkkyyttä ja pidempää valotusaikaa sekä kiinnitä kamera jalustaan. Näin saat terävämpiä ja kirkkaampia kuvia."

5. Säädä valotusta

"Kun löysin tämän kuvauspaikan, toivoin, että kivet heijastaisivat taivaan värejä. Revontulien ilmestyessä taivaalle tiesin tarkallaan mitä pitää tehdä. Nyt oli toimittava nopeasti."

Matkan aikana Markus kuvasi paljon sekä kirkkaita yksityiskohtia – kuten lunta tai hiekkaa rannalla – että tummia kohteita – kuten taivasta ja vuoria. "Valotuksen säätäminen voi aiheuttaa ongelmia," kertoo Markus. "Pitkällä valotusajalla rannasta tulee liian kirkas, ja toisaalta kirkkauden säätäminen rannan mukaan tekee taivaasta liian tumman. Valotusta voi yrittää säätää juuri oikeanlaiseksi, mutta usein kuvista tulee rakeisia ja epätarkkoja."

Markus suosittelee kokeilemaan päällekkäisvalotusta. "Otan kaksi samalla tavalla sommiteltua kuvaa – toisen suurella valotusarvolla ja toisen pienellä arvolla – ja yhdistän ne jälkikäsittelyssä, jolloin voin myös parantaa värikylläisyyttä. Tätäkin helpompi tapa on käyttää Canon EOS R -kameran HDR-tilaa, jossa voi ottaa kolme peräkkäistä kuvaa eri valotuksilla ja yhdistää ne kamerassa yhdeksi kuvaksi, jossa on laajempi sävyalue." HDR-tilaa kannattaa kokeilla, kunhan muistaa, että se on parhaimmillaan päivänvalossa. Kuvien värikylläisyyttä voi yrittää parantaa myös polarisaatiosuotimella.

6. Sommittele luovasti kääntyvän näytön avulla

Sommittelu on paras keino saada kuviin persoonallinen ote. "Kuvaan usein maassa maaten tai pensaan keskeltä, koska en halua ottaa 'yleiskuvia', joihin pystyy kuka tahansa", Markus sanoo. "Haluan olla erilainen – kertoa oman tarinani – ja käyttää vaihtelevia kuvakulmia. Canon EOS R -kameran kääntyvän näytön ansiosta sain kuvattua paljon lunta ja jäätä ilman, että minun tarvitsi maata kylmässä ja märässä maassa tai kiivetä puuhun kuvauspaikassa, joka on kaukana lähimmästä sairaalasta. Minun oli vain nostettava Canon EOS R -kamera ylös tai laskettava se alas ja kallistettava näyttöä."

7. Keskity tarkennukseen

"Pimeässä on vaikeaa tarkentaa automaattitarkennuksella, joten käytän käsintarkennusta ja säädän tarkennuksen äärettömään", Markus sanoo. Objektiivi on määritettävä niin, että sillä voi ottaa kuvan mittausetäisyyttä kauempana olevista kohteista, kuten tähdistä.

Tällä matkalla Markus käytti zoom-objektiivia Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM ja kiinteäpolttovälistä objektiivia Canon EF 35mm f/1.4L II USM. "Ne ovat maisemakuvaukseen sopivia objektiiveja, joiden suuri aukko lisää kuviin syvyyttä ja terävyyttä. Molemmat kulkevat kätevästi mukana myös pitkällä kuvausmatkalla."

8. Käytä suurta aukkoa ja pitkää valotusaikaa

"Matkailuautommekin pääsi muutamaan kuvaan!" Perheen matkakoti upean tähtitaivaan alla.

Markus käytti Canon EOS R -kamerassaan Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM -objektiivia, minkä ansiosta hän voi hyödyntää pitkää valotusaikaa ja suurta aukkoa. "Useimmissa kuvissa käytin aukon arvoa f/2.8. Sillä onnistuu hyvin sekä tähtitaivaan että Linnunradan kuvaaminen, mutta tarvitset kuitenkin hyvän objektiivin, jonka aukko on todella pieni, jotta ISO-herkkyyttä ei tarvitse nostaa liikaa."

Toisin kuin perinteiset järjestelmäkamerat, täysikokoisella kennolla varustettu peilitön Canon EOS R -kamera hyödyntää reaaliaikaista valotusta, joten Markus käytti kameran elektronista etsintä kuvien esikatseluun ennen laukaisimen painamista. "Elektronisen etsimen ansiosta kuvaa ei tarvitse ottaa, vaan näet heti onko kuva liian kirkas tai tumma. Se säästää aikaa, mikä on erittäin tärkeää revontulia kuvattaessa, sillä koskaan ei voi tietää miten kauan ne näkyvät ja kylmässä kuvaamisen täytyy muutenkin olla nopeaa. Kun valotus ja sommittelu ovat kohdallaan – ja revontulet pysyvät paikallaan ja valaistus ennallaan – voit kuvata uudelleen ja uudelleen, joten EOS R -kamera on täydellinen valinta sekä harrastajien että aloittelijoiden käyttöön."

Markus, Carina ja Fanni saavuttivat tavoitteensa ja saivat upeita kuvia revontulista, mutta perheen yhteinen matka oli kaikkein paras kokemus. "Tärkeintä on ikuistaa hetkiä eikä luoda niitä", Markus sanoo, "mutta odottamattomien hetkien osuessa kohdalle on hyvä olla hyvin valmistautunut."

Teksti: Natalie Denton

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Takaisin tarinoihin