KAUPUNKIKUVAUS

Sommitteluvinkkejä henkeäsalpaavaan kaupunkikuvaukseen

Ainutlaatuisia kuvakulmia ja tuoreita ilmeitä – valokuvaaja Paula Stopka antaa vinkkejä vaikuttavien kaupunkimaisemakuvien ottamiseen.
Chicagon siluetti kultaisella hetkellä veden äärellä. Koko näkymää sävyttää taivaanrannan oranssi hehku.

Kaupungeissa on taivaanrantaa vastaan kimaltelevaa modernia arkkitehtuuria ja satoja vuosia vanhoja historiallisia tiilirakennuksia, joten ne tarjoavat monenlaisia kuvakulmia ja luovia mahdollisuuksia valokuvaajille.

Lontoossa asuva itseoppinut graafinen suunnittelija ja valokuvaaja Paula Stopka on alun perin kotoisin Puolan Krakovasta. Hän tutkii kaupunkeja kameran avulla eri puolilla maailmaa – uuden tuttavuuden Canon EOS R -kameran kanssa – etsien uusia ja innovatiivisia kuvakulmia.

Esittelemme hänen inspiroivia kuviaan sekä parhaat vinkkimme, joiden avulla voit ottaa luovia kuvia kaupunkimaisemista.

1. Kokeile erilaisia kuvakulmia

Ylöspäin suuntautuva kuva, joka on otettu ylöspäin kohoavan, pyöreän rakenteen onton keskuksen läpi. Parvekerivit muodostavat samankeskisiä ympyröitä rakennukseen yläreunaan asti, ja ylhäällä lentokone lentää avoimen taivaan poikki.

Eri kuvakulmat voivat tuoda kaupunkirakennuksiin aivan uuden ilmeen. Älä pelkää kuvata alhaalta ylöspäin. Kuva on otettu Canon EOS 6D Mark II -kameralla, jossa on Canon EF 16-35mm f/4L IS USM -objektiivi (16 mm, 1/160 s, f/8 ja ISO 100). © Paula Stopka

Alaviistosta otettu kuva betonispiraaliportaikosta, joka muodostaa kiemurtelevan simpukkamaisen kuvion.

Portaikot ovat täynnä mielenkiintoisia tekstuureja, kaaria ja linjoja, jotka ohjaavat katsetta. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla, jossa on Canon EF 16-35mm f/4L IS USM -objektiivi ja Canon Mount Adapter EF-EOS R -kiinnityssovitin (16 mm, 1/50 s, f/6.3 ja ISO 320). © Paula Stopka

Epätavalliset kuvakulmat voivat antaa uutta potkua kaupungin nähtävyyksiin, kun vaeltelet kameran kanssa. Kun kuvaat ylöspäin upean arkkitehtuurin läpi kohti yllä olevaa taivasta, rakennuksen eri kerrokset voivat lisätä syvyyttä ja ohjata katsetta. Voit myös kuvata yläviistosta näkymiä, joissa on vaikuttavia kattoja ja pilvenpiirtäjiä, napata kuvan näköalapaikalta tai ikuistaa maiseman veden yli alaviistosta siten, että heijastukset leikkivät vedenpinnassa. Kameran kääntyvä kosketusnäyttö sopii erinomaisesti tällaisiin tilanteisiin, etenkin jos käytössä on jalusta, sillä sen avulla voit kuvata luovistakin asennoista.

Henkeäsalpaavia rakennuksia ja niiden ainutlaatuisia rakenteita kannattaa joskus kuvata sisätiloissa. Nouse ylimpään kerrokseen ja suuntaa kamera alaspäin tai tilan poikki. Kuvaa katon muotoiluja ja luo valon avulla dramaattisia vaikutelmia. Jos sinulla on suosikkirakennus kotikaupungissasi, kuvaa sitä eri vuorokaudenaikoina – kultainen hetki juuri ennen auringonlaskua voi herättää näkymän eloon. Kokeile kuvata sitä eri paikoista ja löydä näkymä, joka on täysin sinua.

2. Luo visuaalisia polkuja kuvan läpi

Tavalliset kaupunkimaisemat voivat herätä eloon, kun valokuvaaja luo sommitelman, jossa on kiinnostavia visuaalisia polkuja. Portaikot, joissa on kaarevia muotoja ja suoria linjoja, voivat muuntua kauniiksi simpukkamaisiksi kuviksi, kun hyödynnät tätä tekniikkaa. Käyttämällä kultaista leikkausta eli Fibonaccin spiraalia, valokuvaajat voivat ohjata katsojan kuvan läpi.

Arkkitehtuuriloistoa ei aina tarvita, sillä liukuportailla voit hyödyntää tätä vaikutelmaa, kun kuvaat yöllä valaistuja liukuportaita ja luot johdattelevia linjoja. Tai voit luoda varjoja rakennuksen sivulle ja ohjata näin katsojan pääkohteeseen.

3. Jätä kuvan yläreunaan tilaa

New Yorkin Cityn siluetti veden yli katsottuna. Pienet vedestä kohoavat tolpat seisovat riveissä luoden perspektiiviviivoja kuvan keskelle. Rakennusten yläpuolella on suuri tyhjä taivas, joka näkyy kuvassa.

Kuvan yläosassa oleva tila voi auttaa korostamaan pääpolttopisteitä, kuten näyttävää kulmikasta siluettia. Kuva on otettu Canon EOS 6D Mark II -kameralla, jossa on Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivi (24 mm, 72 s, f/16 ja ISO 100). © Paula Stopka

Suuren, valkoisen rakennuksen sisäpuoli, kuva alaviistosta katon kannatinpuita kohti.

Lineaarinen arkkitehtuuri voi herätä eloon, jos löydät ainutlaatuisen kuvakulman. Kuva on otettu Canon EOS 500D -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 850D), jossa on Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM -objektiivi (10 mm, 1/80 s, f/7.1 ja ISO 100). © Paula Stopka

Kun kuvan yläreunassa on tyhjää tilaa, kuten upeaa taivasta, voit tuoda kuvaan aivan uuden ulottuvuuden ja poistaa häiriötekijät. Tyhjä tila yläreunassa on hyödyllinen myös silloin, kun haluat kuvata yötaivasta ja korostaa kaupungin välkkyviä valoja käyttämällä pidempää valotusaikaa, jotta taivaasta tulee tummempi.

Kun kuvaat kaupunkimaisemaa, näkymän yläpuolella oleva negatiivinen tila lisää kuvaan tasapainoa ja estää sitä näyttämästä liian täydeltä. Muista jättää tilaa myös kaupunkimaisemien alle – veden heijastukset voivat olla luova tapa tehdä kuvasta jännittävä, kun etsit uutta perspektiiviä suositussa kuvauspaikassa.

4. Hyödynnä laajakulmaa

Voit kuvata kaikkia kaupunkimaisemia laajakulmaobjektiivilla. Canonin RF-objektiivit tarjoavat erinomaisen kuvanlaadun, parannetun kuvanvakautuksen ja nopeamman automaattitarkennuksen. Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivissa on laaja zoomausalue, lähitarkennus ja tehokas kuvanvakain. Se sopiikin erinomaisesti maisema- ja arkkitehtuurikuvaukseen.

Kun kuvaat upeita panoraamoja, Canon EOS R7- ja Canon EOS R10 -kameroiden panoraamatila yhdistää kuvia, kun liikutat kameraa tiettyyn suuntaan samalla kun painat suljinta. On hyvä pitää kamera vakaana ja suorassa, kun käytät tätä tilaa.

Kun kuvaat laajoja maisemia, pidä horisontti suorassa käyttämällä kameran automaattista suoristustoimintoa, jos sellainen on kamerassasi saatavilla. Voit myös helpottaa sommittelua näyttämällä ruudukon etsimessä.

Kun kuvaat korkean resoluution kameralla, voi rajata kuvan ja poistaa reunoja, parantaa rajausta tai korostaa rakennuksen osaa. Näin saat ainutlaatuisia kuvia.

5. Kuvaa pystysuunnassa

Kuva rakennuksesta, jonka kulma on täynnä ulkonevia ja kaartuvia levyjä.

Selkeät linjat, valo ja varjo luovat näyttävän sommitelman. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla, jossa on Canon EF 16-35mm f/4L IS USM -objektiivi (26 mm, 1/160 s, f/7.1 ja ISO 100). © Paula Stopka

Liukuporrasrivit, jotka on valaistu pimeää taustaa varten, heijastuvat kattoon.

Visuaalisten polkujen luominen kaupunkiaiheisiin kuviin esimerkiksi liukuportailla voi tehdä valokuvista graafisen taiteen tyylisiä. Kuva on otettu Canon EOS 6D Mark II -kameralla, jossa on Canon EF 16-35mm f/4L IS USM -objektiivilla (16 mm, 1/150 s, f/4 ja ISO 800). © Paula Stopka

Paula kuvaa monet kaupunkimaisemansa pystysuunnassa. "Kuvien ottaminen pystysuunnassa on hauskaa ja haastavaa. Kun käännän kameran sivuttain, minun on pakko nähdä asiat eri perspektiivistä. Se luo kuviin syvyysvaikutelman", hän sanoo. "Minulle tärkeintä on symmetria, ja siksi keskityn siihen. Symmetria tekee kaikesta visuaalisesti miellyttävää ja tasapainoista, ja se houkuttelee paremmin katsojan silmää. Lisäksi se tuo kuvaan harmoniaa."

Paula hyödyntää Canon EOS R -kameran hyödyllisiä ominaisuuksia pystysuuntaisten kuvien ottamiseen. "Pidän aina Canon-kamerani ruudukon käytössä, koska se auttaa minua sommittelemaan ja rajaamaan kuvat paremmin. Toisinaan käytän myös sähköistä vesivaakaa", hän kertoo.

Valokuvaajat voivat valita kaikissa Canon EOS R -järjestelmäkameroissa, miten etsimen tiedot näytetään pystykuvauksen aikana. On mahdollista valita myös pystysuuntainen näyttö, jolloin tiedot käännetään automaattisesti lukemisen helpottamiseksi.

6. Paranna sommittelua käyttämällä valoa

Lontoossa sijaitseva katu, punainen puhelinkoppi etualalla ja St Paulin katedraali taustalla sekä pitkät punaiset, valkoiset ja keltaiset valojuovat kadulla niiden välissä.

Kuvaa luovasti valojuovilla ja pitkällä valotusajalla iltahämärässä, jolloin maamerkit näyttävät erilaisilta ja voit luoda kuviin johdattelevia linjoja. Kuva on otettu Canon EOS 500D -kameralla, jossa on Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM -objektiivi (13 mm, 15 s, f/14 ja ISO 100). © Paula Stopka

Yökuvaus tuo arkisiin näkymiin uskomattomia värejä. Kun kuvaat hämärässä tai pimeässä, voit suunnitella maamerkin kuvaamisen Kuvaus näytöllä -näytössä, jolloin näet sommittelun selkeästi. Voit säätää valotusta käyttämällä valotuksen korjausta tai täyttä käsisäätöistä (M) kuvaustilaa.

Kun käytät laukaisukaapelia, voit kuvata etäyhteydellä. Tästä on hyötyä epätavallisissa kuvakulmissa ja pitkillä valotusajoilla. Canon Camera Connect -sovelluksen avulla voit muuttaa kameran asetuksia ja valotusta puhelimestasi. Voit jopa katsoa Kuvaus näytöllä -näyttöä laitteellasi.

Pitkä valotusaika sopii erinomaisesti maamerkin ohi ajavien ajoneuvojen liikkeen kuvaamiseen. Odota vain liikennevirtaa, ennen kuin painat laukaisinta. Näin voit luoda luovia valojuovia taka- ja etuvaloista. Kokeilemalla eri sommitelmia ja kuvakulmia voit selvittää, miten valojuovat asettuvat suhteessa maamerkkiin. Lisäksi eri valotusaikojen kokeileminen on hauskaa.

Katso video kaupunkimaisemien kuvaamisesta auringon laskiessa, niin voit oppia jotain uutta.

Lopuksi: GPS-tietojen lisääminen valokuviin

Kun mietit suosikkikaupunkisi nähtävyyksiä, niiden kuvauspaikan muistaminen voi olla erittäin hyödyllistä, etenkin jos haluat palata tiettyyn paikkaan ja kokea matkan uudelleen. Joissakin Canon-kameroissa on sisäinen GPS, joten sijaintitiedot tallennetaan kuvatiedostoihin. Jos kamerassasi ei ole tätä toimintoa, Canon Camera Connect -sovellus voi käyttää puhelimesi sijaintitietoja ja lisätä tiedot kuviisi.


Kuten Paula lopuksi toteaa, rakennusten ja kaupunkimaisemien kuvaaminen on hyvä tapa "kokeilla rajojaan valokuvaajana". Vinkkiemme avulla voit ottaa ikimuistoisia kaupunkikuvia.


Teksti: Lorna Dockerill

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit