Paddling-Johnny-Haglund.jpg

Lisää kuviin eloa ottamalla mukaan ihmisiä

Norjalaiskuvaaja Johnny Haglundia ovat aina viehättäneet syrjäiset, villit ja salaperäiset paikat. Hän opiskeli aikoinaan mekaanikoksi mutta tajusi pian, ettei häntä ollut tarkoitettu tekemään töitä neljän seinän sisällä.

Vuonna 1994 hän vietti 42 päivää Uuden-Guinean viidakossa ja julkaisi kokemuksesta ensimmäisen artikkelinsa. Sen jälkeen hänen uransa on ollut yhtä nousua. Nykyään hän työskentelee täyspäiväisesti freelance-valokuvaajana ja kirjoittajana, ja hän on julkaissut jo 500 artikkelia ja 5 kirjaa.

Hänen kuvissaan on intiimejä tunteita ja henkeäsalpaavia maisemia, ja ne tuovat esiin yksityiskohtia, joita muut eivät edes huomaa. Hän kutsuu katsojan mukaansa kaukaiseen maahan. Tässä hän kertoo joidenkin kuviensa taustoista ja neuvoo, miten kuvien eloisuutta voi lisätä ottamalla mukaan ihmisiä.

© Johnny Haglund – Canon Explorer. Otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja EF 24-70 mm f/2.8L II USM -objektiivilla. Valotusaika 1/250 s, aukko f/13, ISO 125.

”Kirkasta vettä ja sininen taivas – aivan kuin Välimerellä. Kuva on kuitenkin otettu Norjan Lofooteilla, jotka tunnetaan hyytävistä lämpötiloistaan. Tässä kuvassa nuorin tyttäreni uhmaa jääkylmää vettä.”

© Johnny Haglund – Canon Explorer. Otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja EF 24-70 mm f/2.8L II USM -objektiivilla. Valotusaika 1/200 s, aukko f/14, ISO 500.

”Halusin tähän MS Polarlys -alusta esittävään kuvaan lisää eloa. Siksi sommittelin kuvan niin, että nuorimmat lapseni näkyvät vasemmassa reunassa. Heidän yläpuolellaan lenteli lokkeja, joten odotin, kunnes yksi niistä oli juuri haluamallani kohdalla. Alus on tuttu näky Svolværin satamassa Norjassa.”

© Johnny Haglund – Canon Explorer. Otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja EF 24-70 mm f/2.8L II USM -objektiivilla. Valotusaika 1/80 s, aukko f/13, ISO 800.

”Kun aurinko paistaa Tromssan läänissä kirkkaalta taivaalta läpi yön, nukkumisesta ei välttämättä tule mitään. Eräänä yönä lähdin kalaan vaimoni kanssa. Tässä kuvassa hän kävelee kivikossa yrittäen löytää sopivaa heittopaikkaa. Kuvan oikeassa reunassa oleva keskiyön aurinko korostaa Norjan eksotiikkaa ja kauneutta.”